Suriye halkı tanklara meydan okudu

Suriye halkı tanklara meydan okudu

Suriye yönetiminin, muhalif gösterileri önlemek için yaptığı tank ve asker takviyesi protestoların önüne geçemedi. Protestoları şiddetle bastırma girişimlerine rağmen ülkenin birçok kentinde cuma namazı sonrası gösteriler gerçekleştirildi. Gösterilere ilk

Suriye'de rejim karşıtı onbinlerce kişi, protestoları bastırmak için gönderilen takviye askerlere ve tanklara rağmen cuma namazı sonrası meydanlara indi. Kuşatma altındaki güneydeki Dera şehriyle dayanışmalarını göstermek ve siyasi reform talepleriyle namazın ardından protesto gösterisi düzenleyen Suriyeliler, rejimin devrilmesi yönünde tezahürat yaptı. Ülkenin orta kesimlerindeki Humus ve Hama şehirleri ile Akdeniz kıyısındaki Banyas kasabasında, doğudaki Kamışlı kasabasında ve Şam'ın Haraşa semtinde gösteriler düzenledi. Gösterilerin başladığı 18 Mart'tan bu yana sessizliğini koruyan Müslüman Kardeşler hareketi de "öfke günü" olarak ilan edilen dün düzenlenen gösterilere destek verdi.

Hareketten yapılan açıklamada, Beşar Esed rejiminin ülkede soykırım uyguladığı öne sürüldü, halka tiranlara boyun eğmemeleri çağrısı yapıldı. Örgüt açıklamasında; 'Allah sizi özgür yarattı, tiranların sizi köleleştirmelerine izin vermeyin. Bağımsızlık ve haysiyet için tek ses olun.' denildi. Müslüman Kardeşler hareketinin Mısır'dan sonra en güçlü temsil edildiği Arap ülkesi olarak bilinen Suriye'de rejim, bu hareketin tüm faaliyetlerini yasaklamış bulunuyor.

Gösterilerin doğduğu kent olan Dera'da halkın, askerlerin dışarı çıkanlara ateş açılacağı tehdidi ve muhtemel direnişi ezmek için yığılan tank ve askerlere meydan okuyarak sokaklara indiği bildirildi. Görgü tanıklarına göre civar köy ve kasabalardan da gösterilere destek vermek üzere otobüsler dolusu insan geldi. Güvenlik güçlerinin göstericilere destek için Dera'ya gelen binlerce köylünün üzerine ateş açtığı, çok sayıda kişinin öldüğü veya yaralandığı bildirildi.

Suriye yönetimi, protestoları engellemek için cuma namazından önce başkent Şam'ı çevreleyen ana yola ağır silahlarla donatılmış Cumhuriyet Muhafızları'nı konuşlandırmış, kentin banliyöleriyle kırsal bölgelerinin bağlantısını ve iletişimini kesmişti. Devlet Başkanı Beşar Esed'in kardeşi Mahir'in komutasındaki dördüncü mekanize tümeni de yönetimine karşı ayaklanmanın merkezi durumundaki Dera'ya yollanmıştı.

OBAMA YAPTIRIMLARI ONAYLADI

Komşu Suriye'deki gelişmeleri yakından takip eden Ankara'da dün Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu başkanlığında bir toplantı düzenlendi. Suriye'deki gelişmelerin toplantıya, Genelkurmay Başkanlığı, İçişleri Bakanlığı, MİT Müsteşarlığı ve Dışişleri Bakanlığından üst düzey yetkililer katıldı.

Gösterileri şiddetle bastırmaya çalışan Esed yönetimine uluslararası baskılar da artmaya devam ediyor. ABD Başkanı Barack Obama, aralarında Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in küçük erkek kardeşi Mahir Esad'ın da bulunduğu rejimin bazı yetkililerine ekonomik yaptırımlar uygulanmasını kararlaştırdı. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, "Suriye'deki insan hakları ihlalleri" dolayısıyla kararlaştırılan yaptırımların, Suriye ordusu yetkilisi Mahir Esed ile istihbarat teşkilatı başkanı Ali Memluk ve Dera'nın eski istihbarat yetkilisi Atıf Necib'i hedeflediği belirtildi. Washington, Suriye Genel İstihbarat Başkanlığı'nı ve İran İslam Devrimi Muhafız Birlikleri'ni de kurum olarak kara listesine aldı. Adı geçen şahıs ve kurumların ABD'deki ya da Amerikalıların kontrolündeki mal varlıkları donduruldu. Amerikan vatandaşlarının bunlarla çalışması da yasaklandı. ABD'nin isteği üzerine toplanan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu da gösterileri şiddetle bastırmaya çalışan Suriye'yi kınama kararı çıkardı. Çin Rusya ve Pakistan'ın ret oyu verdiği oylamanın ardından Komisyon yaşanan ölümlerle alakalı soruşturma başlatacağını da açıkladı.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1128017&title=suriye-halki-tanklara-meydan-okudu

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.