Süre doldu kartlar hala ortada yok

Süre doldu kartlar hala ortada yok

Milli güvenliği ihlal ettiği gerekçesiyle iptal edilen ikinci elektronik kimlik kartı ihalesinin yankıları sürerken ilk ihalenin de süresinin defalarca aşıldığı ortaya çıktı. 2012 yılında ihaleyi alan Gate Elektronik projeyi 9 ay geciktirdi. Hazırlanması

İSTİHBARAT SERVİSİ

Nüfus Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen biyometrik elektronik kimlik projesinin ikinci ihalesi Milli Güvenlik tehdidi gerekçe gösterilerek iptal edilmişti. İlk ihaleyi alan Gate Elektronik isimli firmanın da yükümlülüklerini yerine getirmediği için projenin 9 ay geciktirildiği öğrenildi. 2012 yılında elektronik kimlik ihalesinin verildiği Gate Elektronik projeye başladı.

İHALE BEDELİNİN ÜSTÜNE ÇIKTI

İhale bedelinde yaklaşık 200 milyon TL maliyet biçilen projede iş artırımına gidildiği için bu rakamın da üzerine çıkıldı. Mayıs 2012'de başlanan projenin 20 ayda tamamlanarak 2014 Ocak ayında teslim edilmesi gerekiyordu. Ancak verilen sürenin üzerinden 9 ay geçmesine ve defalarca süre uzatılmasına rağmen projede henüz tamamlanamadı.

2 MİLYON KART DAĞITILMADI

Sözleşmeye göre Ocak ayında elektronik kimlik kartı projesi kapsamındaki 2 milyon kartın kişiselleştirilerek vatandaşa verilmesi gerekiyordu. Ancak 2 milyon adet kart henüz pilot uygulama bölgesindeki kullanıcılara da dağıtılmadı. İhaleye göre Kişiselleştirme Merkezi Binası İnşaatı, Kişiselleştirme alt yapısı için gerekli her türlü donanım - yazılımı hazırlaması gereken Gate Elektronik bu yükümlülüklerini de hala yerine getirmedi. Konya'da inşaat aşamasında bulunan Felaket Kurtarma Merkezi de henüz tamamlanmadı.

Parmak izi bilgileri firmada saklanacak

Elektronik kimlik kartı diye bilinen Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı'nın ülke çapında yaygınlaştırılmasını amaçlayan ihale, 20 Nisan 2012 tarihinde davet usulü olarak yapılmıştı. İstenilen şartları sağlayan 2 firma ile pazarlık aşamasına geçilmiş ve ikinci firma çekildiği için ihale Gate Elektronik şirketine kalmıştı. Elektronik kimlik kartında parmak izi, parmak damar izi, avuç damar izi gibi bilgiler olacak. İhaleyi alan firma da bu bilgileri veri tabanlarında saklayıp eşleştirme ve algoritmasını yapacak.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.