Şükrü Kolukısa: Ensar olanın haritası gönül coğrafyasıdır
Eğitim-Bir-Sen Şanlıurfa 1 No’lu Şube, Şair Nabi Kültür Merkezi’nde “Suriyeli Çocukların Eğitime Kazandırılması” paneli düzenledi.
Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Şükrü Kolukısa, vicdan sahibi insanların kimsesizlere ensar olup kucak açması gerektiğini ifade ederek, “Biz aynı devasa gövdenin birbirine kenetlenmiş elleriyiz. Adaleti herkes için teminat bilenler, mazluma kol kanat gerenler, kimsesizlere ensar olup kucak açanlar olmalıyız. Çünkü bizim haritamız gönül coğrafyamızdır” dedi.
Eğitim-Bir-Sen Şanlıurfa 1 No’lu Şube, Şair Nabi Kültür Merkezi’nde “Suriyeli Çocukların Eğitime Kazandırılması” paneli düzenledi. Oturum başkanlığını Harran Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Kaya’nın yaptığı panele Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zafer Çelik ve Polis Akademisi Göç ve Sınır Güvenliği Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Coşkun Taştan konuşmacı olarak katıldı.
Panelin açılış konuşmasını yapan Şükrü Kolukısa, “Yüzyılda bir harita kurgulamayı adet edinenler, hileli yöntemlerle çıkardıkları krizlerle kapitalizmin ilerleme kapılarını genişletenler, bizim haritalarımızın gönül coğrafyalarımız olduğunu bilemezler. Bizi kâğıt üzerinde ve masa başında çizdikleri sınırlara sıkıştıramazlar. İşte Türkiye bir ucuyla başka bir yere dokunur, başka bir ucuyla da bizden uzak sandığımız insanların duasıyla korunur. Her şeyi somut veri ve çıktı olarak değerlendirenler, yüreğin her bir atışında neyi zikrettiğini asla bilemezler” ifadelerini kullandı.
Kimsesizlere kucak açmak milletimizin tarihinde var
Kimsesizlere el uzatmanın, yetim ve öksüze kucak açmanın ensar olmanın gereği olduğunu vurgulayan Kolukısa, Suriye’de 7 yıldır süren savaşta 1 milyona yakın insanın katledildiğini, milyonlarca kişinin yerini yurdunu terk etmek zorunda kaldığını, yüz binlerce çocuğun yetim ve öksüz kaldığını söyleyerek, “Ülke olarak Suriyelilere kapımızı açtık. Kimsesizlere, mağdur ve mazluma kucak açmak, onlara yardım elini uzatmak milletimizin tarihinde var” diye konuştu.
Türkiye’de yaklaşık 3,5 milyon Suriyelinin olduğunu dile getiren Kolukısa, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün yaklaşık 3,5 milyon Suriyeli Türkiye’nin 81 ilinde yaşamaktadır. Bunun yaklaşık 477 bini Şanlıurfa’da barınmaktadır. Bu da, şehirlerin demografik yapısını, ekonomisini, sosyolojisini, kültürel dokusunu etkilemekte ve oryantasyon büyük önem arz etmektedir. Ülkemizde bulunan Suriyelilerin yaklaşık bir milyonu 18 yaşından küçük çocuklardan oluşmaktadır. Suriyelilerin geri dönmeyeceği öngörüsü bugüne dek haklı çıktı. Görünen o ki, savaş uzadıkça Türkiye’de kalmaya devam edecekler.”
Suriyeli çocukların oryantasyonunu nitelikli eğitimle sağlamalıyız
Sendika olarak, Suriyeli çocukların eğitimine ilişkin bir rapor hazırladıklarını hatırlatan Kolukısa, Türkiye’de yaşayan ve yaşayacak olan Suriyelilerin iyi bir eğitimle oryantasyonunun sağlanması gerektiğini belirterek, “Geçen 7 yıllık süreçte yüz binlerce Suriyeli Türkiye’de çocukluktan yetişkinliğe geçiş yapmıştır. Bu yüz binlerce Suriyelinin hangi beceri ve vasıf ile yetişkin hayatına geçiş yapacağı oldukça önemlidir. Çünkü yeterli beceri ve vasfa sahip olmadan iş hayatına atılan gençler düşük gelirli işlerde çalışmak zorunda kalacaktır. Bu ise, eğitimden yoksun kişilerin geleceğe olumsuz bakmasına neden olacak, yoksulluğun yeniden üretilmesini sağlayacaktır. Okullaşma, çocukların normalleşmesine ve savaşın olumsuz etkilerinin ortadan kalkmasına neden olur ve gelecekte sahip olacağı meslekler için gerekli beceri ve vasıfları kazanma imkânlarını sağlar. Eğer nitelikli bir eğitimle Suriyelilerin oryantasyonu sağlanmazsa, marjinalleşecek, radikalleşecekler. Bu durum da, ileride Türkiye’nin geleceği açısından çeşitli sıkıntılara yol açacaktır. Bunu önlemek için bilim ve eğitimden başka elimizden hiçbir şey gelmez. Toplumsal değişmeler sihirle olmaz. Emek vermek, planlı ve el birliğiyle hareket etmek gerekmektedir. Bu süreci iyi yönetemezsek önümüzde hem onlar hem de bizim için sıkıntılı günler olabilir” şeklinde konuştu.
Eğitim-Bir-Sen Şanlıurfa 1 No’lu Şube Başkanı İbrahim Coşkun’un selamlama konuşmasının ardından panele geçildi.
Oturum başkanlığını Harran Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Kaya’nın yaptığı panelde Doç. Dr. Zafer Çelik ve Doç. Dr. Coşkun Taştan konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Ziyaretler
Şükrü Kolukısa, programı kapsamında Harran Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bürhan Akpunar’ı ziyaret etti.
Taşımalı eğitim yapılan Ulubağ İlkokulu’nu da ziyaret eden Kolukısa, öğretmenler odasında eğitim çalışanlarıyla bir araya gelerek istişarelerde bulundu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.