Şube Müdürlüğü ilk atama şartı değişsin

Şube Müdürlüğü ilk atama şartı değişsin

Şube Müdürlüğü ilk atama şartı değişsin

950 şube müdürü kadrosunun ihdas edilmesi ile ilgili torba yasa Mecliste kabul edildi. Bu kadroların il/ilçelere nasıl yansıyacağını bekleyip, göreceğiz. Anlaşılan illerin en az 9-10 kadar şube müdürü kadrosu olacak. Genel müdürlüklere baktığımızda bu sonucu çıkarabiliriz. Başka bir açıdan değerlendirdiğimizde ise geçici görevlendirilen şube müdürlerinin sayısının 950 artacağıdır. Şube müdürlüğü ilk atamaları için yakın zaman da hizmet içi eğitim kursu açılmaz ise bu durum kaçınılmazdır. Geçici görevlendirmeleri en aza indirmenin yolu kadrolu şube müdürü atamaktan geçmektedir.

“Kadrolu şube müdürü atamanın şartları”

Kadrolu şube müdürü atamanın usulleri Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinde belirlenmiş durumda. Ancak, yürürlükte ki bu yönetmeliğe göre ilk atama yapmak, beraberinde birçok mağduriyeti getirecektir. Öncelikle bunu görüp tedbir almak lazımdır. Yönetmeliğe göre hizmet içi eğitim kursuna katılacaklar, Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmeliğin ekinde yer alan EK-1 sayılı Personel Değerlendirme Formuna göre ihtiyacın üç katı kadar seçilecektir. (MADDE-11) Böyle bir seçim yapmak yanlıştır.

Öncelikle Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinden şube müdürleri çıkarılmalıdır. Ayrıca şube müdürü ilk atama yönetmeliği yayınlanmalıdır. MEB de ki şube müdürleri ile diğer bakanlıklardaki şube müdürlerinin yaptığı iş farklıdır. Sorumlulukları farklıdır. Atama biçiminin de farklı olması gereklidir. Bu kapsamda öncelikle yönetim kademeleri tanımlanmalıdır. Şube müdürleri hangi kademe yöneticisidir? Şube müdürü okul yöneticilerinin ast mı? Üstü mü? Bu belirsizlik giderilmelidir. Eğitim öğretim sınıfında ki yöneticilikler ile şube müdürlüğü kadrosu ilişkilendirilmelidir.

“Hizmet içi eğitimden önce sınav yapılmalı”

Hizmeti içi eğitim kursundan önce sınav yapılmalıdır. Hizmet içi eğitime seçim sınav ile yapılmalıdır. Personel Değerlendirme formu ile yapılacak seçim itirazlara neden olacaktır. Şeflerin seçiminde bu yaşanmadı. Ancak memurluktan şefliğe geçen memur sayısı azdı. Şube müdürlüğünü böyle değerlendirmemek lazım! Sendika yöneticileri de geçen günlerde bakanlık yetkilileri ile yaptıkları toplantıda bu konuyu gündeme getirmişlerdir.

“Yöneticilik yapma şartı aranmalıdır”

Daha önce yöneticilik yapmış adaylar arasından sınav ile hizmet içi eğitim kursuna katılım sağlanmalıdır. Okul müdür başyardımcılığına bile atanmak için yöneticilik yapma şartı aranmaktadır. Şube müdürlüğüne ilk defa atanacaklarda da bu şart aranmalıdır. Hiç yöneticilik görevi yapmamışların arasından şube müdürü görevlerine atama yapmak, doğru olmayacaktır. Kaldı ki böyle bir yol izlemek kurum hiyerarşisine de uygun değildir. Şube müdürlüğü kadrolarının yapacağı iş ve üstleneceği sorumluluk okul müdür başyardımcısından az değildir. Okul müdürünü hiç saymıyorum(!)

Aslında Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel yönetmeliğin 6. Maddesinde üst görevlere atanmak için alt görevlerde çalışma şartı getirmektedir.

“Madde 6 – Devlet memurlarının görevde yükselme mahiyetindeki atamalarının yapılabilmesi için kurumların çıkaracakları görevde yükselme yönetmeliğinde belirtilen süre kadar bulunduğu kurumda veya diğer kurumlarda alt görevlerde çalışmış olması şarttır.”

Burada sorun yönetici kademelerin tanımlanmamasından kaynaklanmaktadır. Şube müdürü yönetim kademelerinin neresindedir? Bu belirlenir ise problem çözülecektir.

“3 yıllık hizmet şartı az!”

Yine yönetmelikte sınavlara katılmak için 3 yıllık görev şartı aranmaktadır. (MADDE-7) Okul müdürlerinin hizmet yıllarını düşündüğümüzde, en az 8 yıllık görev yapma şartı aranmalıdır. Personel Değerlendirme Ek-1 formunun da güncellenmesi gerekmektedir. Hala takdir belgesine puan verilir maddesi bulunmaktadır. Münhal şube müdürü sayısının üç katı kadar aday sınavda başarılı sayılır, kurs sonunda ki sınavda aldıkları puana göre atamalar yapılabilir. Bakanlığımız bu konuda elini çabuk tutmalıdır. Şube müdürü normları taşraya verildikten sonra geçici görevlendirilen şube müdürü sayısında patlama olabilir.

“Kadınların şube müdürlüğü kadrolarına atanmaları teşvik edilmelidir”

Okul müdür yardımcılığı kadrolarına kadın müdür yardımcısı atanması için pozitif ayrımcılık yapılmaktadır. MEB Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmeliğin 18 inci maddesinde yapılan değişiklik ile yatılı kız öğrencisi bulunan okullarda görevli müdür yardımcısı kadrolarından birinin kadın olması hüküm altına alınmıştır. Böyle bir pozitif ayrımcılıkta Anayasamızın 10. Maddesine aykırı olmadığı gibi teşvik etmektedir. Benzer bir ayrımcılığında il müdür yardımcılığı ya da şube müdürlüğü içinde yapılmasının doğru olduğunu düşünüyorum.

Bu ve benzer değişikliklerin yapılabilmesi için şube müdürü ilk atamaları ile ilgili hükümler, Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği yönetmeliğinden ayrılmalıdır. MEB şube müdürü ilk atama yönetmeliği adı ile yeni bir yönetmelik yayınlamalıdır.

Davut ÇALIŞKAN

UEYDER Başkan Yardımcısı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.