Şube Müdülerine Haksızlık Yapılıyor

Şube Müdülerine Haksızlık Yapılıyor

Şube Müdülerine Haksızlık Yapılıyor

Sayiştay Denetçileri,Milli Eğitim Bakanlığı merkez teşkilatında görevli şube müdürlerine 2009 yılı ekderslerindendolayı geri ödeme çıkarmışlar. Konunun ayrıntılarını bilmeden yapılandeğerlendirmelerde şube müdürlerine haksızlık yapıldığı görülmektedir.

Öncelikle süreci açıklamakta yarar var.

Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici Ve Öğretmenlerinin Ders Ve Ek DersSaatlerine İlişkin Kararın 10 uncu maddesinin a ve b fıkralarında Bakanlık merkez ve taşra teşkilatında görevlilerdenyönetim görevi karşılığında haftada 15 saat ekders alacaklar listelenmekteydi. Bakanlıkmerkez ve taşra teşkilatında görevli şube müdürleri bu kapsamda yer almakta vekendilerine haftada 15 saat ekders ücreti ödenmekteydi.

Hükümet 375 Sayılı KHK ile bazı memurlara ek ödemeverdi. Bu ek ödemeden öğretmenler ve okul yöneticileri yararlanırken millieğitim müdürleri, müfettişler, milli eğitim müdür yardımcıları, ilçe millieğitim müdürleri, şube müdürleri yararlanamadılar. Ücret dengesi zaten bozukolan MEB’de dengeler iyice bozuldu. Müfettiş, Milli eğitim müdür yardımcısı veşube müdürleri öğretmenlerden daha az maaş alır hale geldiler.

Buduruma tepki olarak başta Müfettişler Derneği olmak üzere sivil toplum örgütlerinceBakanlık önünde eylemler yapıldı. Gazetelere ilanlar verilerek kamuoyuoluşturuldu. Bunun üzerine bakanlık dengesizliği gidermek için ek derslerindeartış yaptı.

23 Ocak 2009 Tarih ve27119 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan değişikliğe göre; Milli EğitimBakanlığı Yönetici Ve Öğretmenlerin Ders Ve Ek derslerine İlişkin Karara şöylebir madde eklendi "EK MADDE1 – (1) İl millî eğitim müdür yardımcısı, ilçe millî eğitim müdürü ve şubemüdürlerine haftada 10 saat, ilköğretim müfettişi ve ilköğretim müfettişyardımcılarına ise haftada 5 saat daha ek ders ücreti ödenir." Buartış sonucunda şube müdürleri haftada 25 saat ekders almaya başladılar.

2011yılında müfettiş ve yöneticilerin ekdersleri tamamen iptal edilerek 652 ve 666sayılı Kanun Hükmünde Kararnamelerle yerine ek ödeme getirildi. Ancak2009-2010-2011 yıllarında 3 yıl boyunca ekdersler bu şekilde ödendi. Sayıştaydenetçilerinin Milli Eğitim Bakanlığında yaptığı denetim sonucunda Ekderslerinartırılmasına ilişkin kararın Bakanlığın merkez teşkilatındaki şube müdürlerinekapsamadığı gerekçesiyle kendilerine 2009 yılında ödenen ekderslerin geriödemesini talep edilmiştir. Şube müdürlerinden kişi başı üçbin Tl civarındageri ödeme istenmiştir. 2010 ve 2011 yıllarının da geri istenmesi halinde kişibaşı onbin Tl civarında bir geri ödeme çıkacaktır.

Bu sorun neredendoğmuştur?

Ek derslerde artışyapan ek maddede Milli eğitim bakanlığı merkez veya taşra teşkilatına ilişkinbir ibare bulunmayıp genel olarak “İl millî eğitim müdür yardımcısı,ilçe millî eğitim müdürü ve şube müdürlerine” ifadesi geçmektedir.Burada taşra teşkilatında görev yapan şube müdürleri diye bir sınırlamagetirilmediği için bakanlık, merkezteşkilatında görev yapan şube müdürlerine de ek ders artışını uygulamıştır. Fakat Sayıştay denetçilerini bu uygulamanın yanlış olduğu ve artışıntaşradaki şube müdürlerini kapsadığı kanaatindedirler.

Bu ekdersartışının gerekçesi bellidir. 375 sayılı KHK ile verilen ek ödemeden şubemüdürlerinin yararlanamaması sonucu oluşan maaş farkını gidermektir. Bu nedenlebu durumu telafi için yapılan bir değişikliğin merkez ve taşra teşkilatındakişube müdürlerinin tamamını kapsaması gerekir. Yapılan değişiklikte bir yanlışlıkgörülüyorsa bunu bir anlatım hatası olarak değerlendirmek daha doğru olacaktır.Yoksa zaten maaşları az olduğu için ekdersi artırılmak istenen Bakanlıktakionlarca şube müdürümüze binlerce TL zimmet çıkararak zulmetmiş oluruz ki bu daDevletimizin büyüklüğüne yakışmaz.

Bu durum mevzuat çıkarırken ne denli dikkatli olunmasıgerektiğini bir kez daha ortaya koymuştur. Hukuki bir metinden herkes aynı şeyianlamalıdır. Farklı anlaşılmalara neden olacak düzenlemenin faturasını hak etmeyenler ödemek zorunda kalmaktadır.Bakanlığın şube müdürlerinin yaşadığı bu sorunu kısa sürede çözmesinidiliyoruz.

Doğan CEYLAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.