ŞUBAT 2019 ASGARİ GEÇİM SONUÇLARI BELLİ OLDU
Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi’nin yapmış olduğu 2019 Şubat ayına ait asgari geçim endeksi sonuçları açıklanmıştır.
Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi’nin yapmış olduğu 2019 Şubat ayına ait asgari geçim endeksi sonuçları açıklanmıştır.
Türkiye İstatistik Kurumundan alınan Şubat 2019 fiyatlarına göre yapılan araştırmada çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 3.113,91 TL olarak hesaplanmıştır.
Dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise 6.379,65 Lira olarak belirlenmiştir. Sonuçlar, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddinin bir önceki aya göre %0,14 oranında arttığını göstermektedir. Çalışan tek kişinin açlık sınırı da bir önceki aya göre %0,57 oranında artmış ve 2.404,41 Lira olarak hesaplanmıştır.
Türkiye’de 4 kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı ise 2019 yılı Şubat ayında 2.454,89 Lira olarak tahmin edilmiştir.
Yapılan araştırmada, 4 kişilik bir ailenin sağlık kuruluşlarının belirlediği gibi sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için gerekli harcamanın Şubat 2019 verilerine göre günlük 51,09 TL olduğu belirlenmiştir. Ailenin aylık gıda harcaması toplamı ise 1.532,64 TL olmuştur.
Şubat 2019 itibarı ile ortalama 3.786,21 TL ücret alan bir memurun ailesi için yaptığı gıda harcaması, maaşının %40,48’ini oluşturmuştur. Türkiye İstatistik Kurumu verilerinde 922,25 TL olarak belirlenen kira gideri ise Şubat 2019 ortalama maaşının %24,36’sına denk gelmiştir. Buna göre bir memur, ortalama maaşının %64,84’ünü yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorunda kalmıştır. Diğer ihtiyaçlarını karşılamak için ise maaşının %35,16’sı kalmıştır.
Ortalama ücretle geçinen bir memur ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için Şubat 2019 maaşından geriye yalnızca 1331,23 TL kalmıştır.
KAHVECİ: YETKİYİ EHLİNE TESLİM ETME ZAMANI GELMİŞTİR
Konuyla ilgili açıklama yapan Türkiye Kamu Sen Genel Başkan Önder Kahveci, öngörüden uzak yetkili konfederasyonun attığı imzalarla kamu çalışanının sürekli kaybettiğine dikkat çekerek, “2019 maaş zamlarının revize edilmesi şart olmuştur” dedi. Geçtiğimiz toplu sözleşme döneminde memurlara ve emeklilere yapılan maaş zammının enflasyon hedefinin bile gerisinde kaldığını vurgulayan Kahveci açıklamasına şu şekilde devam etti:
“Geçen yılın enflasyon rakamları %20.30 çıktı. Şubat ayı itibariyle ise %0.16 çıktı. Enflasyon hesaplamasında sepette olan ürünlerin birçoğu geçen ayın fiyatlarıyla tıpa tıp aynı olduğu yönünde bilgi aldık. Çarşı pazarda artan fiyatlar TÜİK’te ne hikmetse artmıyor. Kamu çalışanlarının ve emeklilerin enflasyonu açıklanan rakamlara göre çok daha yüksek. Özellikle gıda enflasyonu %50’nin üzerinde. Görülüyor ki nisan ayı itibariyle enflasyon rakamları yüzde 4’lük zammın üzerine çıkacak. Kamu çalışanları bu enflasyon farkını temmuz ayında alacak. O zamana kadar yaşadığı kayıpların telafisi de yok. Kamu çalışanları ocak ayında %4 zam aldılar temmuz ayında %5 zam alacaklar. Toplamda da %9 oysa Hükümetin enflasyon hedefi %16. Şu anda çıkan yıllık enflasyon ise %20 dolaylarında. Hedef enflasyonun da üzerinde bir durum söz konusu. Onun için 2019 maaş zamları mutlaka yeniden revize edilmelidir. Türkiye Kamu-Sen olarak her zaman ifade ediyoruz ki; Hedef enflasyon %16 ise, en azından onun miktarı kadar ücret artışı yapılmalıdır. Ya da enflasyon gerçekleştiği ay itibariyle ne kadar olmuşsa kamu çalışanlarının maaşlarına hemen o ay yansıtılsın.
Yetkili konfederasyonun yapmış olduğu yanlış işlerin sıkıntılarını kamu çalışanları ödüyor. Memur arkadaşlarımız bu dönem doğru tercih yapmalılardır. 2018 ve 2019 yılı kayıp bizler için, 2020 ve 2021 için masaya oturacağımız bu yıl kamu çalışanlarının, yetki noktasında doğru karar vermesi gerekiyor. Şu ana kadar yaptıkları 4 toplu sözleşmede de başarısız olan yetkili sendikalara yol vermeleri gerekir. Biz zaten enflasyon kadar ücret artışını kabul etmiyoruz. Bu sendikalar enflasyon hedefinin bile altında imza atıyorlar. Artık emaneti ehline verme zamanıdır.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.