Sözleşmeli Personele Re’sen Emeklilik İle İlgili Olumlu Karar
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4/B maddesi kapsamında çalışmakta iken, yaşlılık aylığı almaya hak kazanması nedeniyle hizmet sözleşmesinin sona erdirilmesine ilişkin işlemin iptali ile ilgili önemli karar!
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4/B maddesi kapsamında çalışmakta iken, yaşlılık aylığı almaya hak kazanması nedeniyle hizmet sözleşmesinin sona erdirilmesine ilişkin işlemin iptali ile bu işlem sebebiyle yoksun kalınan parasal hakların yasal faizi ile birlikte tahsili talebiyle açtığımız davada, Samsun 2. İdare Mahkemesi’nin 2023/1245 E., 2024/164 K. sayılı ve 22.02.2024 tarihli kararında:
“7438 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 1. maddesi ile 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa eklenen geçici 95. madde ile tanınan erken emeklilik hakkının tercihe bağlı istisnai bir hak olarak sonradan yapılan söz konusu düzenleme ile getirildiği, bu emeklilik hakkından yaş koşulu dışındaki diğer koşulların sağlanması halinde ancak talep edilmesi üzerine faydalanılabileceği, bu yönde bir talepte bulunmayanların ise resen emekli edilmelerinin mümkün olmadığı, sözleşmeli personel pozisyonuna atananların o anki koşullara göre emekliliğe hak kazanacakları tarihi esas almak suretiyle çalışma sürelerini planladıkları, davacının da bu kapsamda haklı bir beklentisinin oluştuğu, bu itibarla erken emeklilik talebi/isteği olmayan sözleşmeli personelin aleyhe olacak şekilde sonradan yapılan düzenlemeye tabi tutulmasının hukuki belirlilik ve öngörülebilirlik ilkesine aykırı olduğu, aynı zamanda anayasal bir hak olan çalışma hakkının önüne geçilerek bu yönde bir kısıtlama getirilemeyeceği sonuç ve kanaatine varılmaktadır.
Diğer taraftan, dava konusu işlemin, 26.01.2023 tarihli değişiklik ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa eklenen geçici 48. maddeye istinaden sözleşmeli personele tanınan memur kadrosuna geçiş hakkından yararlanmayan personelin EYT yasası kapsamında resen emekliye sevk edilmesi sonucunu doğurduğu görülmekte olup, memur kadrosuna geçmeyen personel resen emekli edileceklerini biliyor olsalar idi resen emekliye sevk edilememek adına tercihlerini memur kadrosuna geçirilme yönünde kullanabilecekken, söz konusu EYT düzenlemesinin sonradan yürürlüğe girmesi nedeniyle memur kadrosuna geçme hakkını da kullanamayacaklarından bu durumun sözleşmeli personel iken memur kadrosuna geçenler ile memur kadrosuna geçmeyenler arasında adaletsizlik oluşturduğu anlaşılmaktadır.
Bu durumda, 657 sayılı Kanunun 4/B maddesi kapsamında sözleşmeli personel olarak görev yapan davacının, dava konusu işlem tarihinde sözleşmeli personel pozisyonuna geçirildiği tarihte tabi olduğu emeklilik şartlarını sağlamadığı anlaşıldığından, 7438 sayılı Kanun uyarınca sosyal güvenlik kurumlarından yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazandığından bahisle emekliye sevk edilmesine ilişkin dava konusu işlemde hukuka uyarlık görülmemiştir.” denilerek, dava konusu işlemin iptaline, bu işlem nedeniyle yoksun kalınan parasal hakların hak ediliş tarihlerinden itibaren ayrı ayrı işleyecek yasal faiziyle birlikte davacıya ödenmesine, karar verilmiştir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.