​Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslarda Değişiklik Yapıldı

​Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslarda Değişiklik Yapıldı

21 Haziran 2018 tarihli ve 30455 Sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararına göre, Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslarda Değişiklik yapılarak sözleşmeli personelin izinleri Devlet Memurları ile aynı şekilde düzenlenmiştir.

21 Haziran 2018 tarihli ve 30455 Sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararına göre, Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslarda Değişiklik yapılarak sözleşmeli personelin izinleri Devlet Memurları ile aynı şekilde düzenlenmiştir.

Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar kapsamında Doğum izni ile ilgili olarak; Doğumun erken gerçekleşmesi sebebiyle, doğum izninin kullanılamayan bölümü de doğum sonrası izin süresine ilave edilir. Doğum izninin başlaması gereken tarihten önce gerçekleşen doğumlarda ise doğum tarihi ile doğum izninin başlaması gereken tarih arasındaki süre doğum sonrası izne ilave edilir. Doğumda veya doğum sonrasında doğum izni kullanırken annenin ölümü halinde, isteği üzerine sözleşmeli personel olan babaya anne için öngörülen süre kadar izin verilecektir.

Süt izni ile ilgili düzenleme “Sözleşmeli personele, çocuğunu emzirmesi için ücretli doğum izni süresinin bitim tarihinden itibaren ilk altı ayda günde üç saat, ikinci altı ayda günde bir buçuk saat süt izni verilir." şeklinde değiştirilmiştir. Önceki düzenlemede sadece bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam bir buçuk saat süt izni verilmekteydi. Yeni düzenlemeye göre, Sözleşmeli personele, çocuğunu emzirmesi için ücretli doğum izni süresinin bitim tarihinden itibaren ilk altı ayda günde üç saat, ikinci altı ayda günde bir buçuk saat süt izni verilebilecek.

Doğum, evlenme ve vefat izni ile ilgili olarak; “Sözleşmeli personele isteği üzerine; eşinin doğum yapması halinde on gün, kendisinin veya çocuğunun evlenmesi ya da eşinin, çocuğunun, kendisinin veya eşinin ana, baba ve kardeşinin ölümü halinde ve her olay için yedi gün ücretli mazeret izni verilir." şeklinde değiştirilmiştir. Önceki düzenlemede sözleşmeli personele isteği üzerine; eşinin doğum yapması halinde iki gün, kendisinin veya çocuğunun evlenmesi, annesinin, babasının, eşinin, çocuğunun veya kardeşinin ölümü halinde ve her olay için üç gün ücretli mazeret izni verilmekteydi.

Mazeret izni bulunmayan sözleşmeli personele Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslara "Yıllık izin hakkı bulunmayan sözleşmeli personele bu maddede belirtilen haller dışındaki mazeretleri nedeniyle bir sözleşme dönemi içinde toplamda on günü geçmemek üzere yıllık izin vermeye yetkili amirlerince ücretli mazeret izni verilebilir.” şeklinde düzenleme eklenerek mazeret izni  hakkı verilmiştir.

Evlat Edinme izni bulunmayan sözleşmeli personele Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslara " Üç yaşını doldurmamış bir çocuğu eşiyle birlikte veya münferit olarak evlat edinen sözleşmeli personel ile sözleşmeli personel olmayan eşin münferit olarak evlat edinmesi halinde sözleşmeli personel olan eşlerine, çocuğun teslim edildiği tarihten itibaren sekiz hafta süre ile izin verilir. Bu izin evlatlık kararı verilmeden önce çocuğun fiilen teslim edildiği durumlarda da uygulanır.” şeklinde düzenleme eklenerek Evlat Edinme izni  hakkı verilmiştir.

Refakat izni bulunmayan sözleşmeli personele Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslara "Sözleşmeli personelin, bakmakla yükümlü olduğu veya sözleşmeli personel refakat etmediği takdirde hayatı tehlikeye girecek ana, baba, eş ve çocukları ile kardeşlerinden birinin ağır bir kaza geçirmesi veya tedavisi uzun süren bir hastalığının bulunması hallerinde, bu hallerin sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi şartıyla, istekleri üzerine üç aya kadar ücretli izin verilir. Refakat sebebiyle izin verilmesine esas teşkil edecek sağlık kurulu raporunda; refakati gerektiren tıbbi sebepler, refakat edilmediği takdirde hayati tehlike bulunup bulunmadığı, sürekli ve yakın bakım gerekip gerekmediği, üç ayı geçmeyecek şekilde refakat süresi ve varsa refakatçinin sahip olması gereken özel nitelikler belirtilir.” şeklinde düzenleme eklenerek Refakat izni  hakkı verilmiştir.

Ayrıca Vardiyalı işler ile ilgili olarak; “Günün yirmidört saatinde devamlılık gösteren hizmetlerde çalışan sözleşmeli personelin çalışma saat ve şekilleri kuramlarınca düzenlenir. Ancak, kadın personele; tabip raporunda belirtilmesi halinde hamileliğinin yirmidördüncü haftasından önce ve her halde hamileliğinin yirmidördüncü haftasından itibaren ve doğumdan sonraki iki yıl süreyle isteği dışında gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilemez. Engelli sözleşmeli personele de isteği dışında gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilemez." İbaresi eklenmiştir.

İlgili Değişiklik İçin Tıklayınız

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.