Sözleşme son dakika Meclis'ten geçti

Sözleşme son dakika Meclis'ten geçti

Türkiye'nin, Avrupa Konseyi Dönem Başkanı olarak düzenleyeceği 'çocuklara yönelik cinsel istismar' konulu ilk etkinlik büyük bir skandala dönüşmekten son dakikada kurtuldu. İlgili sözleşme etkinliğe sadece 4 gün kala Meclis gündemine alındı

Türkiye'nin, Avrupa Konseyi Dönem Başkanı olarak düzenleyeceği 'çocuklara yönelik cinsel istismar' konulu ilk etkinlik büyük bir skandala dönüşmekten son dakikada kurtuldu. TBMM'de görüşülmeyi bekleyen ve Avrupa Konseyi üyeliğinin yükümlülükleri arasında yer alan, Çocukların Cinsel Sömürü ve İstismara Karşı Korunması Sözleşmesi, Türkiye'nin başkanlığında gerçekleştirilecek etkinliğe sadece 4 gün kala Meclis gündemine alındı.

Böylece Türkiye, 'Avrupa Konseyi Dönem Başkanı' sıfatıyla, 29-30 Kasım tarihlerinde Roma'da düzenlenecek 'Çocuklara Yönelik Cinsel Şiddetin Durdurulması Kampanyası' toplantısına sözleşmeyi kabul etmiş ülke olarak katılabilecek.

Toplantıya önce Dışişleri Bakanı Ahmet Davtuoğlu'nun katılması öngörülüyordu. Ancak, Davutoğlu son dakika değişikliği ile Roma'ya gitmekten vazgeçerken yerine Aile ve Kadından Sorumlu Devlet Bakanı Aliye Sema Kavaf'ın gönderilmesi kararlaştırıldı.

Adeta bir skandal olarak gelişen süreç, Türkiye'nin Avrupa Konseyi Dönem Başkanlığı'na ilişkin takvimin netleşmesiyle başladı. Hükümet, Dönem Başkanı olarak Çocukların Cinsel Sömürü ve İstismara Karşı Korunması Sözleşmesi'ne imza atmamış ülke görüntüsü yaratmamak için 2007 yılında imzaladığı sözleşmeyi 3 yıla yakın süre TBMM'ye sevk etmedi.

3 YIL SONRA SEVK EDİLDİ
Sözleşme Türkiye'nin dönem başkanlığı'nı alacak olması nedeniyle geçen ağustos ayında alelacele TBMM'ye gönderdi. Ardından takvim işlemeye başladı ve sözkonusu sözleşmenin Türkiye'nin Dönem Başkanlığı'nı devralmasından önce ya da hemen sonra Meclis'ten onay alacağını öngören Dışişleri Bakanlığı, Davutoğlu'nun 29-30 Kasım tarihlerinde Roma'da düzenlenecek 'Çocuklara Yönelik Cinsel Şiddetin Durdurulması Kampanyası' toplantısına katılmasını programladı. Ancak, Dışişleri Komisyonu'nda kabul edilen sözleşme dün sabaha kadar TBMM gündemine alınmadı. Dışişleri Bakanlığı'nın uyarısı üzerine dün öğleden sonra hükümet harekete geçti. Sözleşme, son dakikada AKP Grubu'nun teklifiyle Meclis Genel Kurul gündeminin ön sırasına alınarak olası bir skandalın önüne geçildi.

DAVUTOĞLU YERİNE KAVAF
Toplantıya katılması öngörülen Davutoğlu son dakikada çıkan ABD ziyareti ile yerini Devlet Bakanı Kavaf'a bırakırken, toplantıya İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano ve Fırsat Eşitliği Bakanı Maria Rosaria Carfagna ile Avrupa Komisyonu yetkilileri ile diğer üye ülke temsilcileri katılacak.
AKŞAM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.