Siyasette Gündem: Başkanlık Sistemi
Anayasa değişikliği olacak mı? 1 Kasım seçimlerinin ardından Anayasa değişikliği konusunda partilerden farklı yorumlar gelmeye başladı. Ak Parti'de ilk gündem Anayasa değişikliği. Peki diğer partiler ne düşünüyor?
Anayasa değişikliği olacak mı? 1 Kasım seçimlerinin ardından Anayasa değişikliği konusunda partilerden farklı yorumlar gelmeye başladı. Ak Parti'de ilk gündem Anayasa değişikliği. Peki diğer partiler ne düşünüyor? ayrıntılar haberimizde.
CHP Genel Sekreteri Tekin yeni Anayasa için "Başkanlık maddesi eklerlerse hiç kapımızın önünden geçmesinler" derken, HDP Sözcüsü Bilgen, "Demokratik bir Anayasa konusunda her zaman varız. Başkanlık sistemi konusu ise tartışmaya açılabilir" açıklamasında bulundu.
Yeni Anayasa konusunda partisinin tavrını açıklayan CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, şöyle dedi:
"Eğer Davutoğlu'nun, evrensel bir kural içinde Türkiye'de yeni bir Anayasa talebi varsa, CHP olarak elbette sonuna kadar destek veririz. Bir önceki Anayasa çalışmasında 61 madde hayata geçti, CHP katkı sundu. Ama, ne yazık ki Türkiye'de olmaması gereken başkanlık sistemini masaya getirince, masa devrilmiş oldu. Başkanlık sistemi hayali dışında, evrensel kurallar, Batı standartları içinde bir Anayasa yapmak istiyorlarsa sonuna kadar varız. Bunu zehirlemek için buraya bir başkanlık maddesi eklerlerse hiç kapımızın önünden geçmesinler."
"TEK ADAMLIĞA HAYIR AMA BAŞKANLIK MODELİ TARTIŞILIR"
7 Haziran seçiminde "Seni başkan yaptırmayacağız" vurgusu ile meydanlara inen HDP, 1 Kasım sonuçlarının ardından yeni Anayasa ve başkanlık konularını da gündemine alıyor. HDP Sözcüsü ve Kars Milletvekili Ayhan Bilgen 1 Kasım sonuçlarının ardından HDP'nin de kendi içinde bir değerlendirme yapacağını belirtti. Meclis'te yeni Anayasa ve başkanlık sistemi konusunda HDP'nin alacağı tavra ilişkin Bilgen, "Demokratik bir Anayasa konusunda her zaman varız. Başkanlık sistemi konusu ise tartışmaya açılabilir" dedi.
HDP'nin, 7 Haziran seçimleri öncesinde dile getirdiği, "Seni başkan yaptırmayacağız" sözlerinin anımsatılması üzerine Bilgen, şunları söyledi: "Biz tek adama ve onun tek iradesine her zaman karşıyız. Başkanlık sistemi tartışılsa bile yasama, yargı, yürütmeyi bir elde tutan tek adam modeline 'Evet' demek zor. Sadece bir kişinin yetkilerini artırmak için tek bir mekanizmadan denetime tabi olmak için kimseye koltuk değneği olmayız."
Öte yandan HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ DBP, HDK ve DTK eşbaşkanlarıyla yaptıkları değerlendirmenin ardından ortak açıklama yaptı. Açıklamada, "Yeni dönem parlamentosu Kürt sorunu başta olmak üzere demokratik çözüm, müzakere ve diyaloğu esas alan bir inisiyatif geliştirmelidir. Çözüm süreci sadece AKP'nin insafına terk edilemez. Parlamentoda kurulacak ortak bir komisyon, çözüm sürecinin resmi muhatabı olarak öne çıkmalı ve savaşı durduracak bir demokrasi programı ile toplumun barış beklentisine cevap vermelidir" denildi.
Haber Türk
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.