Sınav sistemi sil baştan

Sınav sistemi sil baştan

Katsayı engelinin kaldırılmasının ardından üniversiteye girişte önümüzdeki yıl uygulanacak sistem açıklandı.

Tek sınavlı sistemin yerine iki aşamalı sınav sistemine dönülürken, ilk sınavın nisan ayının ilk yarısında, ikinci sınavın da haziran ayının ikinci yarısında yapılması planlanıyor.

ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan, dün yeni sistemin ayrıntılarını basın toplantısıyla açıkladı. Yarımağan, Nisan'da yapılacak Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) Türkçe, temel matematik, sosyal bilimler ve fen bilimler testleri uygulanacağını belirterek, “Buradaki testlerin niteliği, ortak müfredata dayalı olacak. Tüm okul türleri ve alanlarda okutulan derslerle ilgili sorular sorulacak. Aynen bugün, 2009 yılındaki sınavdaki ilk dört testte olduğu gibi” dedi.

Katsayı eşitlendi

Bir soru üzerine Yarımağan, meslek lisesi mezunu öğrencilerin gidebilecekleri alanlarla ilgili bir düzenleme yapılmadığını söyledi. Yarımağan, bu mezunların ek puan alacakları programlarda bir değişiklik olmadığını, diğer programları da zaten herkesin tercih edebildiğini, gelecek yılki sistemde katsayılar eşitlendiği için diğer programlara başarılı öğrencilerin gitme şansının daha yüksek olacağını anlattı.

Katsayı farkı kalmadı

Yarımağan, “Alan ve alan dışı ayrımı için kullanılan iki farklı katsayı vardı, şimdi tek katsayı var. Ama puan türleri önemli. Buna dikkatinizi çekmek istiyorum. Örneğin katsayı farkı kalmadı diye sosyal bilimlerden mezun bir öğrenci, önümüzdeki yıl tıp fakültelerine veya mühendislik fakültelerine bu senekine göre kat kat fazla gidemeyecek. Çünkü o programların puan türü Matematik-Fen ve bu puan türünde başarılı bir sonuç elde etmek için de lisede okutulan Matematik, Geometri, Fizik, Kimya ve Biyoloji konularını bilmek gerekir” dedi.

Yarımağan, sınavda, tek soru kitapçığı ve tek cevap kağıdı kullanılacağını belirtti. YGS sonucunda altı puan türü oluşturulacağını anlatan Yarımağan, daha önce Sayısal-1, Sözel-1, Eşit Ağırlık-1 olmak üzere üç puan türü olduğunu hatırlattı. Yarımağan, YGS-1 ve YGS-2'nin Sayısal-1 yerine, YGS-3 ve YGS-4'ün Sözel-1 yerine, YGS-5 ve YGS-6'nın da Eşit Ağırlık-1 yerine kullanılacağını kaydetti.

En fazla 500 puan

YGS puanlarının değer aralıklarını anlatan Yarımağan, her puan türündeki puanların en küçüğünün 100, en büyüğünün 500 olan puanlar olarak hesaplanacağını söyledi. Bu sınavda elde edilecek puanlar sonucunda üç taban puan olacağını belirten Yarımağan, “Bir tanesi Önlisans Taban Puanı-1. Bu taban puanını geçen adaylar önlisans programları ile açık öğretim programlarını tercih edebilecek, bu seneki 145'in karşılığı. İkinci bir taban puan ise adaylara, ikinci aşama sınavlara katılma hakkı sağlayacak. Üçüncü taban puan da lisans programlarını tercih etmek için kullanılacak” dedi.

İkinci sınav Haziran'da

Lisans Yerleştirme Sınavı'nın (LYS) Haziran ayının ikinci yarısında yapılacağını belirten Yarımağan, sınav tarihinin kamuoyu araştırmasıyla, adaylara uygulanacak anketler sonucunda belirleneceğini kaydetti. Yarımağan, LYS'de matematik, fen bilimleri, edebiyat, coğrafya, sosyal bilimler ve yabancı dil sınavının uygulanacağını ifade ederek, testler için ayrı soru kitapçıklarının kullanılacağını, cevap kağıtlarının ise ortak olacağını belirtti.

YÖK sağ olsun isabetli bir karar

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, üniversiteye girişte imam hatip ve meslek liselerine farklı katsayı uygulamasına son veren YÖK'e teşekkür ederek, “Eğitim özgürlüğü ile ilgili önemli bir haksızlık giderilmiştir. Kimse bunu farklı yerlere çekmek istemesin. İsabetli bir adım atılmıştır” dedi. Erdoğan gazetecilerin konuya ilişkin soruları üzerine şöyle konuştu: “YÖK sağ olsun şu ana kadar olan eğitim özgürlüğüne yönelik bir haksızlığı gidermiştir. Çok daha farklı ve dünyadaki bütün bu noktadaki çalışmaları değerlendirerek bir adım atmışlardır. Ben, bu geciken, binlerce meslek lisesi mezununun mağdur edildiği böyle bir süreci düzelttikleri için kendilerine şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum. Artık gerçekten kabiliyeti olan, iki aşamalı sınavla da hakikaten farklı bir sürecin başlamış olması inanıyorum ki başarılı öğrencilerin istedikleri yere gitmeleri noktasında ki sürece de katkısı olacaktır. Bunu da ben isabetli bir adım olarak görüyorum.”

Hürriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.