Şimdiden 33 milyon bayrak siparişi

Şimdiden 33 milyon bayrak siparişi

Mart ayında yapılacak yerel seçimler, küresel kriz nedeniyle zor durumda olan bazı sektörlerin umudu oldu.

Partiler, promosyon, bayrak ve afiş gibi görsel malzemelerle seçmenlere ulaşmaya çalışacak.



Bunların yanı sıra adaylar, televizyon, gazete ve internet sitelerine reklam vererek projelerini anlatacak. Meclis'te grubu bulunan partiler, seçim harcamaları için 100 milyon TL'nin üzerinde bir bütçe ayırdı. Demos Fuarcılık Genel Müdürü Hüseyin Arslan'a göre, bu rakam belediye başkan adayları, belediye meclis üyeleri, il genel meclis üyeleri ile muhtar adaylarının yapacağı propaganda ve reklam faaliyetleri ile 4,5 milyar TL'yi (3 milyar doları) geçecek.

Adaylarını büyük oranda belirleyen siyasi partiler, propaganda için kolları sıvadı. İlk siparişler bayrak ve flamalar için verildi. Bayrak imalatı sektörünün temsilcilerinin verdiği bilgiye göre AK Parti 15 milyon, CHP 12 milyon, MHP de yaklaşık 6 milyon bayrak siparişi verdi. Günay Bayrak Genel Müdürü Önder Günay, MHP'den bir milyon 500 bin adet bayrak siparişi aldığını ifade ederken, en çok 50-75 boyutundaki bayrakların talep edildiğini dile getiriyor. Partilerin seçim bütçelerinin ancak yüzde 8'lik bir kısmını bayrak ve flama masraflarına ayırdıklarını söyleyen İstiklal Bayrak işletme sahibi Atilla Üçkardeş de şu ana kadar toplam 2 milyon TL'lik sipariş aldıklarını dile getiriyor. Üçkardeş, "Seçim bütçesi pastasından aslan payını reklam şirketleri ve gazete-televizyon gibi yayın organları alıyor. Zaten tekstil sektöründe çalışan birçok kişi bayrak imalatçılığına soyundu. Bu yüzden sektörde kâr oranları da düştü, hatta maliyetine satışlar bile olabiliyor." diyor.

Promosyon imalatçıları ise 29 Mart'ta yapılacak yerel seçimlerden bu kez daha fazla gelir bekliyor. Bunun sebebi, siyasi partilerin ABD'deki seçim kampanyalarını örnek alacağı beklentisi. Promosyon Ürünleri İmalatçıları ve Satıcıları Derneği Genel Koordinatörü Elif İçliben, ABD seçimlerinde bugüne kadar hiç görülmemiş yoğunlukta promosyon ürünleri kullanıldığını dile getirerek, Türkiye'de de benzer bir sürecin yaşanacağını tahmin ediyor: "Amerikan seçimleri boyunca şapkadan tişörtlere, seçmene mesajlar veren afişlere, balonlara, sırt çantalarına ve adını sayamayacağımız birçok ürün yelpazesinin ne kadar sık kullanıldığını televizyonlardan naklen izledik. Bu ürünlerle seçmenlerin yatak odalarına kadar girmeniz mümkün. Biz diliyoruz ki, Amerikan seçimlerinde adaylar halka nasıl ulaştıysa Türkiye'de de adaylar halka bu şekilde ulaşsınlar."

zaman

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.