Sigarayı bıraktılar altını kaptılar

Sigarayı bıraktılar altını kaptılar

Sağlıklı bir toplum oluşmasına katkı sağlamak amacıyla meclis üyeleri sigarayı bıraktı.

Eskişehir İl Genel Meclis Başkanlığı'nın sigara yasağını desteklemek ve sağlıklı bir toplum oluşmasına katkı sağlamak amacıyla meclis üyeleri sigarayı bıraktı. Bu üyelere ödül olarak birer çeyrek altın verildi.

Eskişehir'de başlatılan "Sağlık için sigarayı bırak, sağlığına sahip çık, altını kap" kampanyası tuttu. İki ay önce başlatılan kampanya çerçevesinde, 6 meclis üyesi sigarayı bıraktı. Bazısı 15 bazısı da 20 yıldır sigara içen 6 üye, sigarayı bırakmalarından dolayı İl Genel Meclisi Başkanlığı'nca birer çeyrek altınla ödüllendirildi. İl Genel Meclisi Başkanlığı, sigarayı bırakıp sonra başlayan üyeler olursa, ceza olarak Cumhuriyet altını alacak.

Türkiye'de sigaraya her yıl 15 milyar dolar harcanıyor. 110 bin kişi sigaraya bağlı olarak hayatını kaybediyor. Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi (SSUK) verilerine göre sigara tüketimi, dünyada ölüm nedenleri arasında ikinci sırada bulunuyor ve her 10 erişkinden birisi bu nedenle yaşamını yitiriyor.

Sigaraya başlama yaşının 11'e düştüğü ülkemizde Eskişehir İl Genel Meclisi örnek bir kampanya başlattı. İl Genel Meclis Başkanlığı'nın sigara yasağını desteklemek ve sağlıklı bir toplum oluşmasına katkı sağlamak amacıyla meclis üyeleri arasında "Sağlık için sigarayı bırak, sağlığına sahip çık, altını kap" kampanyası düzenlendi. Yaklaşık iki ay önce başlatılan kampanya çerçevesinde 34 meclis üyesinden Başkan Ahmet Yapıcı, üyelerden Hasan Çakır, Hayrettin Çalışkan, Emine Ülker Can, Menderes Durgut ile isminin yazılmasını istemeyen 6 üye sigarayı bıraktı. 6 üye, birer adet altınla ödüllendirildi.

İl Genel Meclisi Başkanı Ahmet Yapıcı, amaçlarının tütün ve tütün mamullerinin zararlarına dikkat çekmek ve sigarayı bırakma çalışmalarına katkıda bulunmak olduğunu söyledi. Her türlü kötü alışkanlığa karşı olduklarını belirten Başkan Yapıcı, sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıklara harcanan paranın yatırıma yönlendirildiğinde dünyanın hiçbir yerinde işsizlik sorunu kalmayacağına işaret etti. Böylece ekonomi ve maddi kazançların yanı sıra bireylerin başta kanser ve kalp-damar hastalıkları olmak üzere birçok öldürücü hastalığa yakalanma riskinden kurtulabileceğini vurgulayan Başkan Yapıcı, "Çocuk ve gençlerin sigara ve alkol ile tanışmalarının engellenmesi, bu kötü alışkanlıkların kullanım alanlarının daraltılması önemli bir adım.

Tüm bağımlılıklar ilk olarak özentiyle başlamaktadır. Biz de Meclis üyeleri olarak insanlara örnek olalım ve sigara içmeyelim, içiyorsak da bırakalım mantığından yola çıkarak böyle bir kampanya başlattık. Kampanyayı 3 ay önce başlattık ve 15'er yıllık iki tiryaki arkadaşımız sigarayı bıraktı. Kendileri sağlığına kavuşurken, çevresindekilerin de, ailelerin de sağlığına katkıda bulunmuş oldular. İçen diğer üyelerimizden kampanya çerçevesinde sigaradan kurtulacağına inanıyoruz. Bırakmak isteyen arkadaşlarımız var. Onlar da yakında bırakacak." ifadesini kullandı.

Sigarayı bırakan Meclis üyelerine ödül olarak birer çeyrek altın verdiklerini belirten Yapıcı, "Ancak sigarayı bırakıp yeniden başlayan arkadaşlarımız olursa da, ceza olarak onlardan çeyrek altın karşılığında Cumhuriyet altını alacağız." dedi.

Meclis'te sigarayı bırakanlar arasına katılan AKP'li Meclis üyesi Emine Ülker Can, 20 yıldır günde 1 paket içtiği sigarayı bıraktığı için çok mutlu olduğunu kaydetti. Can, "İyi ki bırakmışım. Şu anda kendimi çok rahat hissediyorum. Keşke daha önce bıraksaymışım. Ama kampanya sayesinde bırakmayı başardım. Sigarayı bırakarak adeta sağlığınıza yeniden kavuşuyorsunuz. Herkesi sigarayı bırakmaya davet ediyorum." diye konuştu.
Sigarayı bırakan bir başka AK Partili üye Menderes Durgut, sigarayı bıraktığı için çok mutlu olduğunu ve kendini daha sağlıklı hissettiğini belirtti.

Yeşilay Eskişehir Şubesi Başkanı Mehmet Gürses de sigarayı bırakma kampanyasına destek verdikleri için İl Genel Meclisi Başkanı Ahmet Yapıcı'ya bir plaket verdi.
BUGÜN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.