Sigaraya bir yılda 5,6 milyon TL ceza

Sigaraya bir yılda 5,6 milyon TL ceza

Sigara tiryakisine bir yılda 5,6 milyon TL ceza kesildi


Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seraceddin Çom, 'Ulusal Tütün Kontrol Programı' kapsamında Türkiye'de gelinen nokta ile ilgili açıklamalarda bulundu. Bu alanda çalışmaların Ulusal Tütün Kontrol Programı ve Eylem Planı'nın temelini oluşturan 6 maddelik MPOWER politika paketi çerçevesinde yürütüldüğünü ifade eden Çom, söz konusu maddeler içindeki 'M'nin "Tütün kullanımını ve koruyucu çalışmaları takip et" olarak tanımlandığını anlattı. Çom, şunları kaydetti: "19 Temmuz 2009 itibarıyla 4207 sayılı yürürlüğe girmiş ve istisna kılınan birkaç mekan dışında kamuya açık tüm kapalı alanlarda tütün ve tütün ürünü kullanımı yasaklanmıştır. Bu yasakların uygulanmasını takip etmek amacıyla ülke genelinde İl Tütün Kontrol Kurulları oluşturulmuştur. Valiliklerimizce illerde denetim ekipleri görevlendirilmiştir. Ülke genelinde 2 bin 503 denetim ekibi oluşturulmuş, bu ekiplerde 7 bin 646 kişi görevlendirilmiştir. Şimdiye kadar 700 binin üzerinde denetim gerçekleştirilmiş, 33 bin 327 tutanak tutulmuş, 21 bin kişi ya da işyerine cezai işlem uygulanmıştır. Cezaların toplam tutarı 5,6 milyon TL'dir. Yasaya uyum oranı, genel olarak yüzde 95'in üzerinde olmuştur."

'SİGARA BIRAKMA HATTI' HİZMETE GİRECEK

MPOWER politika paketinde 'O' harfinin 'sigarayı bırakmak için uygun yardım öner' diye tanımlandığını ifade eden Çom, bu madde ile 'herkesin ücretsiz ulaşabileceği bir danışma hattı' istendiğini dile getirdi. Çom, ilgili maddenin uygulanmasında sigara bırakma hattı çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu belirterek, şöyle konuştu: "Ücretsiz olarak 24 saat hizmet verecek olan hattımızda görev yapacak personel seçimi yarın (bugün) itibarıyla tamamlanmış olacak. Teknik işlemlerin de tamamlanmasıyla hattımız ay sonunda halkımızın kullanımına sunulacak."

İller genelinde 183 olan sigara bırakma polikliniği sayısının artırılmasına yönelik çalışmaların da devam ettiğini anlatan Çom, "Sigara bırakma tedavisinde kullanılan ilaçların geri ödeme kapsamına alınmasına ilişkin çalışmalarımız devam ediyor. SGK'nın bunu benimsememe ihtimaline karşılık, alternatif plan olarak Bakanlığımızca risk gruplarına bu ilaçların ücretsiz dağıtımı üzerinde çalışıyoruz." dedi.

ZAMAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.