Şifre sistemi olsaydı tüm soruları çözerdi

Şifre sistemi olsaydı tüm soruları çözerdi

ÖSYM'nin sorularını basan Meteksan Genel Müdürü Bilal Aydın şifreleme olmadığını söyledi. Aydın “Eğer şifre olsaydı 40 soru için değil 160 sorunun tamamı için geçerli olurdu” dedi.

ÖSYM’nin gerçekleştirdiği sınavların sorularını basan Meteksan Matbaacılık’ın Genel Müdürü Bilal Altın, Yükseköğretime Geçiş Sınavı’ndaki (YGS) şifreleme iddialarına ilişkin dün basın toplantısı düzenledi. Son günlerde gündem yaratan söylentiler üzerine açıklama yapma gereğini duyduğunu anlatan Bilal Altın “Şifre yok” dedi. ÖSYM’nin yürütmekte olduğu sınavların sorularını basan ve organizasyonunu yapan yüklenici şirket olduğunu söyleyen Altın, şöyle devam etti:

Cevapların sırasının bilinmesi imkansız

 “Soru kitapçıkları hazırlanırken matbaadaki kapalı dönemde, rastgele sıralardan oluşmuş soru kitapçığı metinleri, rastgele cevaplardan oluşmuş cevap anahtarları oluşturulup her bir adayla ilişkilendirilmiştir. Dolayısıyla dışarıdan birisinin herhangi bir soru kitapçığı numarasını, soru kitapçığının içindeki soruların hangi sırayla geleceğini, cevap anahtarının ne olacağını bilmesi söz konusu değildir.”  Bilal Altın, YGS’de soru kitapçığındaki ‘şifre’nin, ‘basın için hazırlanan soru kitapçığı kopyasının, görme engelli adayların kullandığı soru kitapçığı ile aynı olmaması için başka master kitapçık oluşturulmasından kaynaklandığını anlattı.

Görme engellilerin kitapçığı ile ayırdık

Meteksan Matbaacılık Genel Müdürü Bilal Altın “Şifreleme yapılabilmesi için sadece 26 veya 40 soruda değil geri kalan bütün soruların da dahil edilmesi gerekir. ‘160 sorudan sadece matematik içerisindeki 26 ya da 30 soruda bunu yapalım geri kalanda bir şey yapmayalım’ demek çok anlamlı değil. Görme özürlü bin civarındaki aday için, kanun gereği 14 punto özel soru kitapçıkları hazırlandı. Bu 14 punto soru kitapçıkları, ÖSYM’nin getirdiği soru metni üzerinden büyütülerek yapılmış ve sorular karıştırılmamış. Basın için hazırlanan kopyada ise görme engellilerle basına verilen kopyanın aynı olmaması için bizim soruların yerini aynı bırakıp, cevap seçeneklerini değiştirerek, başka bir ‘master’ yaratmak istememizden kaynaklanmıştır. Bunun altında başka bir şey aramak da çok anlamlı değildir’’ diye konuştu

star

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum