SGK prim istiyor!
Sosyal Güvenlik Kurumu, sporcu ve teknik adamların gelirlerinin yıllardır asgari ücretten gösterilmesi nedeniyle futbol, basketbol ve voleybol federasyonlarının temsilcileriyle bir araya geldi. Primleri tavandan isteyen SGK, kulüplere yüzde 15 transfer ve
Sosyal Güvenlik Kurumu, futbol, basketbol ve voleybol federasyonlarından, sporcuların ve teknik adamların aldığı gerçek ücretin bildirilmesini ve prim ödemelerinin tavandan yapılmasını istedi.
Yıl sonunda, meslek kodu uygulamasına geçmeyi amaçlayan SGK, bu kapsamda yürüttüğü çalışmalar kapsamında futbol, basketbol ve voleybol federasyonlarının yöneticileri ile bir araya geldi.
Türkiye Futbol Federasyonu yöneticileri ile yapılan görüşmede, Spor Toto Süper Lig ile TFF 1. Lig’de mücadele eden futbol takımlarındaki sporcu ve teknik adamların çoğunun sigorta primlerinin asgari ücretten yatırılması gündeme geldi. Toplantıda SGK yetkilileri, teknik adamların ve futbolcuların yaklaşık yüzde 70’inin primlerinin asgari ücret üzerinden bildirildiğini, asgari ücretten yatırılan prim tutarının yaklaşık 300 lira olduğunu ifade etti. Yetkililer buna karşılık söz konusu kişiler için üst limitten yani ayda yaklaşık 2 bin lira prim ödenmesi gerektiğini anlattı.
Gelir vergisi yolda
Yıllardır özellikle Süper Lig kulüplerinin başvurduğu gerçek dışı beyanların önünü kesmeyi amaçlayan SGK, konuya prim açısından yaklaşırken, ikinci aşamada gelir vergisi yükünün de artmasının kaçınılmaz olduğu vurgulandı. Bu durumda kulüpler ödedikleri transfer ücretleri üzerinden yüzde 15 de vergi ödemek durumunda kalacaklar.
Voleybol ve basketbol takımlarından kurumsal olanlarda, ücretlerin aslına uygun olarak gösterildiğini tespit eden SGK, voleybol kulüplerine ilişkin yapılan çalışmada, erkek voleybol liginde SGK’ya bildirilen aylık prim tutarının 631 bin lira, bildirilmesi gereken prim tutarının ise aylık 7 milyon 583 bin lira olduğunu belirledi.
Çalışmalar kapsamında, basketbol ve voleybol takımlarının kadrolarında yer alan bazı yabancıların sigortalarının yapılmadığı, bazılarının sigortalarının ise başka kurumdan gösterildiği ortaya çıktı.
Uyarı ve denetim
Mevcut uygulamada, SGK’nın aylık prim ve hizmet belgesinde sigortalıların meslek kodu bulunmuyor. Özel sektörün gerçek dışı ve asgari ücretten ücret beyanı vermesinin önüne geçmeyi hedefleyen SGK, aylık prim ve hizmet belgesine meslek kodunun da girilmesi uygulamasına yıl sonuna kadar geçmeyi amaçlıyor.
Özel sektörde, belirlenen ücretin altında ücret ödeyen firmalar, SGK tarafından uyarılacak ve bildirimlerin düzeltilmesi istenecek. Gerekli düzeltmeleri yapmayan şirketler, SGK tarafından denetime alınacak. SGK, şu anda yüzde 45 civarında olan asgari ücret üzerinden bildirim oranını, çalışmaların tamamlamasının ardından yüzde 25’e düşürmeyi amaçlıyor.
Milliyet
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.