SGK Ödeyecek

SGK Ödeyecek

Danıştay 10. Dairesi, koroner kalp hastalarının tedavisinde kullanılan ilaçlı stentlerin parasının hastalara ödenmesini istedi. SGK bir süredir ilaçlı stentlerin bedelini ödemiyordu. İlaçlı stentlerin fiyatları ise 5 bin liraya varıyordu

Danıştay 10. Dairesi, ilaçlı stent bedelinin hasta veya hasta yakınına ödetilmesine dayanak gösterilen, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Sağlık Uygulama Tebliğinin 'Tıbbi Malzeme Temin Esasları' başlıklı maddesinde yer alan '...ilaçlı stent bedelleri kurumca ödenmez' kuralının yürütmesini durdurdu. Normal stentler 1000-ilaçlı stentse 5 bin liraya satılıyor.
Memur emeklisi bir vatandaş, eşinin koroner arter hastalığının tedavisinde kullanılan ilaçlı stent bedelinin ödenmemesine dayanak olarak gösterilen, SGK Sağlık Uygulama Tebliğinin 'Tıbbi Malzeme Temin Esasları' başlıklı maddesinde yer alan '...İlaçlı stent bedelleri kurumca ödenmez' kuralının iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Danıştay'da dava açmıştı.

'Hukuka aykırı'
Yürütmenin durdurulması istemini görüşen Danıştay 10. Dairesi, SGK'nın yanında Sağlık Bakanlığı'nın da davalı konumuna alınmasına karar verdikten sonra yürütmenin durdurulması istemi incelendi. Daire, yürütmenin durdurulması istemini kabul ederek, SGK Sağlık Uygulama Tebliğinin 'Tıbbi Malzeme Temin Esasları' başlıklı maddesinde yer alan '...İlaçlı stent bedelleri kurumca ödenmez' kuralının yürütmesini oybirliğiyle durdurdu. Yürütmenin durdurulması kararında, Daire, daha önce benzer bir konuda verdiği karara atıfta bulundu. Kararda, genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin koroner arter hastalığının ilaçlı stent kullanılmak suretiyle tedavi edilmesiyle sunulan sağlık hizmetinin, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 'Kurumca finansmanı sağlanmayacak sağlık hizmetleri' başlıklı maddesi uyarınca 'tıbben sağlık hizmeti olmadığı' yönünde Sağlık Bakanlığı'nca yapılmış bir tespitin bulunmadığı belirtildi.
Danıştay'ın kararında hasta tarafından bedeli mukabilinde piyasadan temin edilen tıbbi malzemenin (stentin) bedelinin ödenmeyerek hastanın sağlık hizmetine erişim hakkının engellenmesi veya ağır bir maddi yük altında bırakılmasının 'sağlıklı yaşam hakkı ve sosyal devlet ilkesi ile bağdaşmadığı' ifade edildi

Radikal

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.