Ziyaret dünya medyasının manşetlerinde

Obama'nın Türkiye ziyareti, iç basında olduğu kadar dış basında da büyük ilgiyle karşılandı. Dünyanın önemli televizyonları ve gazeteleri ziyarete geniş yer ayırdı.

ABD Washington Post: "Laik bir ülke olan Türkiye, bölgesinde anahtar rol üstlendi. Obama'nın özellikle Suriye ve İran gibi ülkelere ulaşmak için Ankara'nın desteğine ihtiyacı vardı. Obama Türkiye'de Müslüman dünyasına uzandı. Türk basını 'Helal Obama!' diye yazdı."

* New York Times: "Obama, Türkiye'deki laik/dini ayrışmanın her iki tarafındaki birçok insanı etkiledi."

* İNGİLTERE Guardian: "Obama, laik Türkiye'den Müslümanlar'a kur yaptı. Obama, ABD'nin İslam ile 'savaşta olmadığı'nı ilan ederek Türk parlamentosundan Müslüman dünyasına bir zeytin dalı uzattı."

* Independent: "Türkiye'nin AB üyeliği, Avrupa ile İslam dünyası arasındaki ilişkilere çok büyük bir ivme kazandırır."

* Financial Times: "Sözlerini alışılmışın dışında bir biçimde çerçevelemesi ve Türk Meclis Başkanı tarafından Barack Hüseyin Obama olarak takdim edilmesi, her şeyin kulağa çok yeni olarak gelmesini sağladı."

* BBC: "Obama, Türkiye ziyaretiyle önceki Başkan Bush döneminde zayıflayan ilişkileri yeniden canlandırmayı amaçlıyor."

* ALMANYA Deutsche Welle: "Obama'dan Türkiye'ye çarpıcı mesajlar. Türkiye'nin AB üyeliğine desteğini yineleyen Obama, Atatürk'ün büyük mirasının 'laik demokrasi' olduğunu vurguladı."

* Bild: "Obama Türkiye'nin gönlünü okşadı ve AB üyeliğini istedi. Türkiye'ye AB üyeliği yolunda destek veren Obama, İslam dinine büyük saygı duyduğuna vurgu yaptı."

* Frankfurter Allgemeine Zeitung: "Obama Türkiye'ye 'yeni diyalog' vaat etti."

* B.Z: "Türkiye'yi Obama için bu kadar önemli yapan ne? Çünkü Türkiye, sadece Avrupa ve Ortadoğu değil, Rusya ile ilişkilerde de anahtar konumda."

* FRANSA Le Monde: "Obama'nın portresi, artık Türk dükkânlarında Atatürk ve Sultan Mehmet portrelerinin yanında. Yeni ABD Başkanı, Türkler'in gözünde 'dünyanın en güvenilir politikacısı' haline geldi."

* Liberation: "Obama deliliği Türkiye'yi de fethetti. Amerikan Başkanı, Türkiye'nin Avrupa'ya entegrasyonu çağrısı, Mustafa Kemal'a hürmet ederek ve ABD'nin 'İslam ile savaşta olmadığını ve hiçbir zaman olmayacağı' yönündeki konuşması ile cazibesini sonuna kadar kullandı."

* İSPANYA El Pais: "Obama, nüfusu çoğu Müslüman ve köktendincilik ile modernite arasındaki gerginliklerin sürekli hâkim olduğu Türkiye'de medeniyetler çatışmasını gördü ve İslam dünyasına bir barışma mesajını gönderdi."

* La Vanguardia: "Obama, Türkiye ile bağlarını sıkılaştırmak ve Müslüman dünyasına açılmaktan yana."

* YUNANİSTAN Katimerini: "Obama, İslam'a siyasi açılım yaptı. TBMM'de ABD'nin hiçbir zaman İslam ile savaşta olmadığı ve olmayacağı sözleri büyük alkış aldı."

* Ta Nea: "Heybeli için baskı yaptı. Obama tarihi Ankara ziyaretinde tüm İslam dünyasına dostluk mesajı verdi, ancak Türkiye'den de belirli adımlar atmasını talep etti."

* ERMENİSTAN Ermenistan Devlet Radyosu: "Obama: Tarihi kavgayı çözmek Türkiye ve Ermenistan'ın işidir."

* Pan Armenian: "Türkiye, geçmişle yüzleşmeli. ABD Başkanı, Türk ve Ermeni halkları için ilerlemenin en iyi yolunun geçmişi dürüst, açık ve yapıcı bir biçimde ele alan bir süreç olduğunu söylüyor."

* İSRAİL Haaretz: "Obama'nın ziyareti Türkiye'nin artan gücünü tanıma anlamına geliyor. Washington, İran'dan Afganistan'a kadar uzanan sorunların çözümünde Ankara'nın yardımını istiyor."

* ÇİN Devlet Radyosu: "Obama'nın son ziyareti, Türkiye'nin ABD'nin küresel stratejisindeki önemli konumunu gösterdi. Tezkere krizinden sonra balayı."
sabah

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri