Ziya Selçuk ve Yusuf Tekin'in Köy Enstitüsü Paylaşımları - MEB'deki Eski ve Yeni Yönetim Anlayışı

Türkiye'de ilkokul öğretmeni yetiştirmek üzere 17 Nisan 1940 tarihli ve 3803 sayılı yasa ile açılan Köy Enstitüleri yıllar sonra tartışılmaya devam ediyor.

Türkiye'de ilkokul öğretmeni yetiştirmek üzere 17 Nisan 1940 tarihli ve 3803 sayılı yasa ile açılan Köy Enstitüleri yıllar sonra tartışılmaya devam ediyor. 

Türkiye'ye özgü olan bu eğitim projesini 28 Aralık 1938 tarihinde milli eğitim bakanı olan Hasan Âli Yücel bizzat yönetti.

Türkiye'de köy enstitüsü fikri ilk kez Amerikalı eğitim filozofu John Dewey tarafından savunuldu. Dewey, özellikle kırsal bölgelerdeki okulların toplum yaşam merkezi haline getirilmesi gerektiğini vurguladı.

Türkiye'de okulun yerel koşullara uyarlanması sorunu eğitim felsefesinin özünü oluşturuyordu. Köy Enstitüleri, John Dewey'in iş ve eğitimi birleştirme fikrini yerine getirmek için tasarlanmıştır.

Mezunların aynı anda hem okul öğretmenleri hem de toplumun eğitmeni olması bekleniyordu. Öğrenciler aslında kendi okullarını, evlerini, kışlalarını, iş yerlerini vb. inşa ettiler ve birlikte yaparak ve yaşayarak üretim ile eğitimi kaynaştırdılar.

Ziya Selçuk ve Yusuf Tekin'in Köy Enstitüsü Paylaşımları

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ve Eski MEB Müsteşarı ve halen Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektörü olan Yusuf Tekin'in Köy Enstitüsü Paylaşımları MEB'deki eski ve yeni yönetim anlayış farklarını gözler önüne serdi. 

İşte o paylaşımlar: 

 

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

MEB PERSONEL Haberleri