Zarakol'unu kaptırmadı

İletişim Danışmanlık Şirketi Zarakol, İspanyol moda devi Zara'nın kendilerine açtığı 'isim hakkı' davasını kaybettiğini duyurdu.

“Ünümü kullanarak haksız rekabet yapıyor” diyerek 5 yıl önce dava açan İspanyol Zara, Zarakol'un 'Zara' kısmını kaldırarak yoluna 'Kol' ismiyle devam etmesini istemişti. Yaşanan son gelişmenin ardından bu kez de iş ve ticari itibar kaybı yaşadığı gerekçesiyle Zarakol, Zara'ya dava açmaya hazırlanıyor.
Büyük markaların ününden yararlanmak isteyen fırsatçı küçük şirketlerin her ülkede olduğunu ve kurumların yıllarca yaptıkları korumanın en doğal hakları olduğunu anlatan Zarakol Yönetim Kurulu Başkanı Necla Zarakol, “Markalar kendi haklarını korurken içinde bulundukları ülkenin koşullarını, şirketlerin kimliklerini iyi anlamaları ve buna göre hareket etmeleri gerekiyor. 2005'te Türkiye Patent Enstitüsü'ne yaptığımız başvuru, sadece kendi iş alanlarımızda adımızın marka olarak tesciliyle ile ilgiliydi. Zara araştırma yapabilir ve kullandığımız ismin, 1976 yılından bu yana evlilik dolayısıyla kullandığım soyadım olduğunu görebilirdi” dedi.
'Türkiye'de bir ilk'
Türkiye'de Fikri Mülkiyet Hakları yasasının yürürlüğe girmesinden sonra açılmış olan ilk isim hakkı davasının kendilerine ait olduğunu hatırlatan Zarakol markaya maddi manevi dava açmaya hazırlandıklarını belirterek, şunları söyledi: “Avukat masraflarının yanı sıra İngiltere'de soyadı McDonalds olan bir kişiye McDonalds firması dava açmış ve kişi davayı kazanmış, biz bu gibi davaları emsal göstererek tazminat talep edeceğiz. Ayrıca 2007 yılında İngiliz bir fon şirketine Zarakol'u satacaktık. Ancak davanın en yoğun yılları olduğu için satış gerçekleşmedi. Ardından zaten kriz geldi. Ciro ve ticari itibarıma verilen zararın tazminini talep edeceğim.”

'Hollanda merkezli Manzara bize geldi'

Zara'nın farklı ülkelerde içinde 'Zara' kelimesi geçen markalara benzer davalar açtığını hatırlatan Necla Zarakol, bu konuyla ilgili bir gelişmeyi şu sözlerle anlattı: “10 gün önce Hollanda'daki bir Türk markası olan “Manzara” markasının sahiplerinden kendilerine destek için bir telefon aldım. Tekstil işlerini başka bir isim altında yürüten firma, Manzara adıyla restoran açmış, ancak Zara engeliyle karşılaşmış. Onlar da beni arayarak nasıl bir yol sürdürmeleri konusunda bilgi desteği istedi” diye konuştu. İspanyol Zara ayrıca, şarkıcı Zara'nın tekstil ve aksesuvar alanında marka kullanım hakkını elinden almasıyla Türkiye'de gündeme gelmişti.
1993 yılı sonunda bir ortakla Zarakol&Parman adıyla şirket kuran Zarakol, 1994'ün ilk aylarından itibaren de Zarakol&Parman Halkla İlişkiler Ltd. Şirketi olarak iş yapmaya başladı. 1995'te hisselerini ortağına devredip kendi şirketini kuran Zarakol, 15 yıldır bu ünvanla faaliyet gösteriyor.

Milliyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri