Zamda danışıklı dövüş!

Memur zammı görüşmesi öncesinde hükümetle danışıklı dövüşle şike yapıldığı iddia ediliyor

2.4 milyon memur ve 1.8 milyon memur emeklisinin 2011 yılı zamlarını belirleyen toplu görüşmelerde, hükümete yakın Memur-Sen'in, görüşme öncesinde hükümetle danışıklı dövüşle şike yaptığı iddia ediliyor. Hükümet, Uzlaştırma Kurulu Kararı'nı kabul etmeyince, Kamu-Sen Bölge İdare Mahkemesi'ne dava açtı.

Memur ve memur emeklilerinin, 2011 yılı zamlarını belirleyen toplu görüşmelerde, yetkili Memur-Sen Konfederasyonu'nun, görüşme öncesi Hükümetle danışıklı dövüşle, şike yaptığı iddiaları, tartışma yarattı. Hükümetin, kamuoyunda kendisine yakın bulunan Memur-Sen Konfederasyonu'yla imzaladığı mutabakat zaptı, kavga konusu oldu. Toplu görüşmelerde Memur Sen'in yüzde 4+4 zam talebini kabul eden Hükümet, sürece itiraz eden Kamu -Sen'in başvurduğu Uzlaştırma Kurulu kararını kabul etmeyince, Kamu-Sen geçtiğimiz hafta Bölge İdare Mahkemesi'ne dava açtı.

2011 yılı maaş zammına ilişkin rakamlar, geçtiğimiz hafta Meclis'e sevkedilen Merkezi Yönetim Bütçe Yasa Tasarısı'na konulurken, bütçenin yasalaşmasıyla hukuken de kesinlik kazanacak. Bu süreçte ise Kamu-Sen, Hükümetle hemen anlaşan Memur Sen'in masaya yüzde 4+4 zam talebiyle oturduğunu ve hükümetin, Memur Sen'e, “şu kadar iste” dediğini iddia etti. Bu iddiaya göre Hükümet, zam pazarlıklarında olmasını istediği üst sınırı belirleyerek, talimatla Memur-Sen'in pazarlık masasına bu üst sınırla oturmasını sağladı.

Böylece de 2011 zamlarıyla ilgili masada bir toplu görüşme pazarlığı olmadı. Hükümet kendi verebileceği zammı, Memur-Sen konfederasyonunun talebi olarak kabul etmiş göründü. Ancak bu iddialara Memur-Sen itiraz ederek, iddia sahiplerine de sert tepki gösterdi.

Kamu Sen Başkanı Bircan Akyıldız, bu yıl yaşanan süreci büyük bir facia olarak tanımlayarak, Memur-Sen'in “Hükümetin talimatıyla iş yaptığını” söyledi. 15 Ağustos'ta başlayan toplu görüşme sürecinin bitmediği halde heyecanla Memur-Sen'in mutabakat zaptı imzalamasının da bunu gösterdiğini belirten Akyıldız, şöyle konuştu: “Başbakan'la görüşüp, ardından talimat aldılar.

Uzlaştırma Kurulu raporunda 'görüşmelerde tam bir mutabakat tesis edilemediğinden esastan görüşülmesi' kararı veriyor. Ama Hükümetten önce buna Memur Sen karşı çıkıyor. Yani olacak şey mi, hele bir dur, sen memurların haklarını koruyacaksın, bırak Hükümet itiraz etsin, sen niye itiraz ediyorsun?”

Talepleri talimatla belirledi

Kamu Sen Başkanı Akyıldız toplu görüşme masası sürecine ilişkin çok kritik bir iddiada bulunarak şunları söyledi: “Memur -Sen, toplu görüşmelerden çok kısa bir süre önce Başbakan'la görüştü. Bu görüşmede Başbakan'ın talimatıyla, toplu görüşmede pazarlığın üst sınırı kapalı kapılar ardında belirlendi. Yani Hükümet verebileceğini Memur-Sen'e söyletti. Hemen ardından Memur-Sen masaya bu belirlenen üst sınırla oturdu. Böyle olunca da zaten pazarlık bu sınırla başladı. Yani toplu görüşme falan olmadı, Hükümet-Memur Sen'le ortak bir senaryo oynandı.”
Akyıldız, bundan sonraki sürecin daha da pervasız yaşandığını belirterek, “Ardından daha toplu görüşme süreci tamamlanmadığı, bizim Uzlaştırma Kurulu'na başvurduğumuz sırada Başbakan, Memur-Sen'in iftar yemeğine katıldı.

Başbakanın programları haftalar öncesinden belli olduğu halde, bir anda iftar programına katılarak, sadece Memur-Sen'i toplu görüşme nedeniyle kutladı, sadece onun imzaladığı tutanağın erdemlerini anlattı. Bu durum oyunun toplu görüşmeler öncesinden planlandığının ve günler öncesinden tutanağa imza atılacağının Başbakan tarafından bilindiğinin en açık göstergesi oldu” dedi. Başbakan 2 Eylül tarihinde Memur-Sen Konfederasyonu'nun iftar yemeğine katılmış ve toplu görüşme pazarlıklarıyla ilgili Memur Sen'i kutlamıştı. Burada yaptığı konuşmada Başbakan Erdoğan diğer konfederasyonları uzlaşma tutanağını imzalamamaları nedeniyle eleştirmiş “talimat aldıkları için imzalamıyorlar” demişti.
vatan

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri