Yüzde 58'le president olur mu?

Çankaya tartışmaları geride kalır

'Başkanlık' tartışmalarının Türkiye'nin yeni gündemi olacağına ilişkin senaryolara bir destek de AK Parti'nin kamuoyu araştırmalarını yapan ve referanduma sonucuna ilişkin 'Yüzde 57 Evet' ile en yakın tahminde bulunan Pollmark'ın kurucusu Ertan Aydın'dan geldi. Gelecek dönemde en çok tartışılan konunun Başkanlık sistemi olacağına vurgu yapan Aydın'ın açıklamaları şöyle:



- 'Evet'in Başbakan'a Köşk yolunu açtığı söyleniyor. Sizce de öyle mi?
Referandumdan 'Evet' çıkması, Başbakan'ın cumhurbaşkanlığının önünün açıldığı yönünde söylemlere neden oldu. Bu konuda bugün yorum yapmak doğru değil bence. Çünkü Başbakan'ın da tam olarak bu konuda ne düşündüğü bilinmiyor. Ama bence bugün cumhurbaşkanı olmasından çok 'Başkanlık sistemi'ne geçiş yapmak istemesinin önünün açıldığını konuşabiliriz. Başkanlık sistemi bence en çok tartışılan konu olacak.

- Yüzde 58, halkın gerçek sesi mi?
AK Parti bu sonuçla hangi kesimden olursa olsun halk iradesiyle demokrasinin kazanacağını göstermiş oldu. Ayrıca değişimin önünde duran muhafazakar kesimin önderliğini yaparak İslam dünyasında da bir ilki gerçekleştirdi. İslami ülkelerde bir kahraman gibi algılanan Başbakan, muhafazakarların rol modeli oldu. Başbakan Erdoğan öyle güzel bir sistem geliştirdi ki sadece doğunun sesi olmakla kalmadı, AB sürecindeki istikrarlı tavrıyla Batı'ya da yakınlığını ortaya koydu.

- Referandum, genel seçimlerin ön göstergesi mi?
Evet. Referandum her ne kadar anayasa değişim oylaması olsa da, AK Parti'nin genel seçimlerde nerede duracağının göstergesi olmuştur. n CHP'nin yaklaşımı peki...

Kılıçdaroğlu esasında farklı bir rüzgar getirdi CHP'ye. Deniz Baykal önderliğindeki CHP'nin yüzde 42'lik bir oy alabileceğini sanmıyorum. Fakat Kılıçdaroğlu parti içindeki teşkilatını tam olarak oturtamadı. Evet belki çok yeniydi ama daha etkin bir irade gösterebilirdi. Başkan Önder Sav'ın da yetersiz kaldığını ve Kılıçdaroğlu'na uygun desteği sağlayamadığını gördük. Yaşadıkları kurumsal sıkıntı ve teşkilat sorununun önlerindeki büyük bir handikap olduğu gerçeği yadsınamaz. Ayrıca referandum sürecinde Kılıçdaroğlu, kafaları bulandırdı. O kadar çok konuya değindi ki Kemal Kılıçdaroğlu'nun ne söylemek istediğini özetleyemez hale geldik. Bir diğer konu da CHP Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun referandum günü oy kullanamaması. Akla hemen şu gelir. Oy vermeyi bile beceremeyen bir parti başkanı Türkiye'nin lideri nasıl olabilir?

MHP-BDP KAYBETTİ
- Referandum sonucunu nasıl okuyorsunuz?
Herkesin kafasında şu soru var. Neden 'Evet' çıktı? Neden bu kadar fark? Bunun en önemli sebeplerinden biri Saadet Partisi'nde gerçekleşen kayma. Bence referandumda en büyük yenilgiyi CHP'den çok MHP-BDP ikilisi yaşadı. MHP yaşadı çünkü tabanında büyük bir kayma oldu. BDP yaşadı çünkü gerçekten Güneydoğu'da etkin olsaydı, referanduma Güneydoğu'da,
hele ki Diyarbakır'da hiç katılım olmazdı. Oysaki yüzde 35'lik bir katılım oldu ki bu rakam 22 Temmuz genel seçimlerinden bile yüksek.


Akşam

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri