Yurtdışındaki öğretmenler seslerini Bakan Avcı'ya duyuramıyor!

Yurt dışındaki öğretmenlerin Ocak ve Şubat maaşları hala ödenmedi. Birçok öğretmen parasızlıktan ara tatilde ülkelerine gidemedi.

abancı ülkelerde mağdur durumdaki öğretmenler, farklı ülkelerde yaşadıkları sorunları çözecek muhatap bulamamaktan da şikayetçi.

Devlet memur statülerinden dolayı sorunlarını ilgili makamlara aktaramayan öğretmenler, görevlendirildikleri ülkelerde yaşadıkları sıkıntılar nedeniyle özgüven sorunu da yaşadıklarından çalıştıkları okullarda verimli olamıyorlar.

MİLLİ EĞİTİM BAKANI AVCI BU SORUNLARI BİLMİYOR MU?

Uzun yıllardan beri, başta Avrupa olmak üzere dünyanın dört bir tarafına gönderilen öğretmenler, "Asimilasyon değil entegrasyon" şiarı ile gittikleri ülkelerde görevlerini en iyi şekilde ifa etme çabasındalar ancak yaşadıkları sorunlar nedeniyle tam bir “mağduriyet” yaşıyorlar. Durumlarını ilgililere nazik bir ifade ile iletmelerine ragmen başta Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı olmak üzere yetkililerin sorunlarına kayıtsız kalması nedeniyle kendilerini değersiz hissediyorlar.

İŞTE YURTDIŞINDAKİ ÖĞRETMENLERİN YAŞADIĞI SORUNLARDAN BAZILARI:

VİZE SORUNU: Bazı Avrupa ülkeleri nezdinde vize işlemleri çok uzun süreler almakta. Güz döneminde uyum süreçlerini  tamamlamış olarak  görev yerinde hazır bulunması gereken personel, her nedense bir türlü bürokratik ve diplomatik sorunların aşılamaması nedeniyle görev yerlerine vaktinde intikal edememekteler.

Vaktinde intikal edebilenler de yine eğitim anlaşmalarında ortaya çıkan sorunlar nedeniyle çok kısa bir sürede (Belçika örneği gibi) geri dönme riskiyle karşı karşıya kalmaktalar.

BARINMA SORUNU: Barınma da çok önemli bir sorun olarak yurtdışı öğretmenlik görevine hak kazanan personelin önünde durmakta. Ev kiralama süreleri ayları bulabilmekte, öğretmenlerin ulaşım ve benzeri hususlarda yaşadıkları mağduriyetler de katlanmakta. Bunun yanı sıra eşya temini de ciddi bir ekonomik yük olarak öğretmenleri zorlamakta. Bu durum öğretmenlerin aile birliğinin korunması noktasında da ciddi sorunlar yaşamalarına yol açmakta.

MAAŞ SORUNU: Özellikle Avrupa Bölgesi’nde başta İngiltere olmak üzere verilmekte olan maaşlar, o ülke şartlarının asgarisine denk gelmekte. Bu da öğretmenlerin geçimlerini sağlama noktasında onları ciddi manada sıkıntıya sokmakta. Kira ücretleri, bulunulan ülkedeki ek vergi ve gider kalemleri bu sıkıntılı durumu pekiştirmekte. Bunun yanı sıra, maaşların zamanında ödenmemesi de öğretmenleri ciddi manada zora sokmakta.

İTİBAR SORUNU:  Öğretmenlerin yaşadıkları sorunları iletmede ve çözmede muhatap bulamadıkları, taleplerinde sıklıkla kale alınmama veya çözümsüzlükle karşılaştıkları müşahede edilmekte. Bu da onların mesleki özgüven bunalımı yaşamalarına, kendilerini değersiz hissetmelerine  neden olmakta.

Mağdur öğretmenlen, bu ve benzeri sorunların acil olarak çözülmesi için sorunlarına bizzat Milli Eğitim bakanı Nabi Avcı'nın el atmasını bekliyor.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri