Yurtdışında sandık için hazırız

Dışişleri Bakanlığı, Başbakan'ın YSK'yı eleştirmesine neden olan, yurtdışında oy kullanımına ilişkin girişimlerde bulundu.

Yurtdışında yaşayan yaklaşık 2.5 milyon Türk seçmenin, gümrük kapıları yerine bulundukları ülkelerde oy kullanmaları için yeni bir ümit doğdu. Gurbetçilerin büyükelçilik ve konsolosluklarda oy kullanmaları için diplomatik girişimlerini sürdüren Dışişleri Bakanlığı Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ile de temasa geçti. Dışişleri Bakanlığı, yurtdışında yaşayan Türk seçmenlerin, 12 Haziran'daki milletvekili genel seçimlerinde bulundukları yerlerde oy kullanabilmeleri amacıyla Başbakan Tayyip Erdoğan ve hükümetin talimatları doğrultusunda, uzun süredir başta Almanya olmak üzere çeşitli ülkeler nezdinde diplomatik girişimlerini sürdürüyor. Almanya'daki vatandaşlara bu imkânın sağlanması yönündeki talep, Başbakan tarafından 28 Şubat'ta Hannover'da görüştüğü Almanya Başbakanı Angela Merkel'e de iletildi. Bu görüşme ve talep sonrasında, keyfiyetin takip edildiği Alman makamlarından, Dışişleri Bakanlığı'na 3 Mart 2011 tarihli bir nota gönderildi. Notada, Almanya'daki seçmen Türklerin Berlin'deki büyükelçilik ve diğer illerdeki konsolosluklarda kurulacak sandıklarda oy kullanmalarının prensip olarak kabul edildiği bildirildi. Söz konusu nota üzerine durum Dışişleri Bakanlığı tarafından önceki gün YSK'ya da iletildi.

'SABOTAJ MI?' DEMİŞTİ
Dışişleri Bakanlığı'ndan, gelişmelerden sonra yapılan açıklamada, "Bakanlığımızca, yurtdışında yaşayan vatandaşlarımıza demokrasinin temelini oluşturan seçimlerde anayasal haklarını kullanabilmelerini teminen en geniş imkân ve seçeneklerin sunulmasının önem taşıdığı değerlendirilmektedir. Bu vesileyle, yurtdışındaki seçmenlerin sandık başında oy kullanmalarına yönelik imkân ve kabiliyete sahip olduğumuz, seçimlerin usulüne uygun şekilde ve oy/sandık güvenliğine halel getirilmeyecek biçimde gerçekleştirilmesine yönelik teknik, fiziki ve personel kapasitesini haiz bulunduğumuz bir kez daha kamuoyunun dikkatine sunulur" denildi. YSK, 28 Şubat'ta, yurtdışında oy kullanılmasının 12 Haziran seçimlerinde mümkün olmadığını belirterek, gümrük kapılarında oy kullanılmasına karar vermişti. Başbakan Erdoğan ise, "Tam ben Merkel ile görüşürken böyle bir açıklama yaparak beni sabote mi ediyorsunuz?" diyerek YSK'ya tepki göstermişti.

Sabah

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri