Yunanistan’la tarihi anlaşma

Yunanistan Başbakanlık Binası'ndaki Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu arasındaki 1.5 saatlik görüşme sona erdi.

Yunanistan'la işbirliğinde  kararlı  olduklarını söyleyen Erdoğan, 22 adet anlaşmanın sözkonusu olduğunu açıkladı. Erdoğan, "Engeller bizi yıldıramaz" diyerek 22 anlaşmanın tamamlanmasında rol oynayan bakanlarını da tebrik etti.

22 imzayla yeni bir başlangıç
Erdoğan, Yunanistan ile imzalanacak 22 anlaşma ve işbirliği protokollerinin, iki ülke arasında yeni bir dönemin başlangıcı olacağını söyledi. Erdoğan, Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, ''Kararlı olursak aşamayacağımız hiçbir engel yok. Tabii bu tür adımları engellemek isteyenler çıkabilir. Ama biz siyasiler risk almasını bilirsek bunları da aşarız'' dedi.

Bakanlar devrede
Başbakan Erdoğan'a ziyaretinde, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile  Enerji  ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da eşlik ediyor.

Bu anı çok önemsiyorum
Yunanistan'ın başkenti Atina'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu'nun başkanlığında Yüksek Düzey Stratejik İşbirliği Toplantısı başladı. İlişkilerin her alanda geliştirilmesini hedefleyen toplantının açılışında konuşan Erdoğan konuşmasında toplantının tarihi bir an olduğunu söyledi ve sözlerine şöyle devam etti: “Bu gerek Türkiye, gerekse Yunanistan açısından çok önemli bir adım. Cumhuriyet tarihimizdeki Yunanistan-Türkiye arasındaki anlaşma sayısına bakınca, neredeyse o sayıya bir anlaşmada yaklaşıyoruz. O yüzden bu anı çok önemsiyorum. Enerji, ulaşım, çevrecilik, kültür ekonomi, tarım, savunma gibi birçok alanda burada bir adım atacağız. Kararlı olursak aşamayacağımız engel yok".

Erdoğan'dan sonra konuşan Yunanistan Başbakanı Papandreu da Erdoğan gibi anlaşmanın önemine vurgu yaptı ve “22 adet anlaşmanın imzalanması ve Bakanlar düzeyinde yapılan konseye tarihi olarak dikkat çekmek istiyor ve herkese tebriklerimi sunuyorum.” diyerek sözlerini sürdürdü. Her iki Başbakanın konuşmasının ardından imza atma törenine geçildi. Başbakan Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu'nun başkanlık ettiği ve 10 Türk ile 7 Yunan bakanın katılımı ile ilk kez ortak bir kabine, “Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi” toplanıyor.

Toplantıda vize müjdesi
Türkiye ile Yunanistan arasında 22 anlaşma imzalandı. Başbakan Recep
Tayyip Erdoğan, Türkiye ile Yunanistan arasında hususi damgalı (yeşil)
pasaportlara vizenin kalktığını bildirdi.

Erdoğan, umuma mahsus (lacivert) pasaportlar için de vizenin kalkmasını
temenni ettiğini söyledi. Avrupa Birliği ülkelerinde uygulanan Schengen
sisteminden Türkiye'nin de yararlanması gerektiğini belirten Erdoğan, Türkiye'nin
Avrupa Birliği ile müzakere sürecindeki bir ülke olarak Schengen'e de dahil
edilmesi gerektiğini ifade etti.
ensonhaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri