Yunan kaptan ağır yaralı

İsrail güçlerinin, ''Rotamız Filistin Yükümüz İnsani Yardım'' kampanyası kapsamında Gazze'ye insani yardım malzemesi götüren 6 gemilik filodan bir Yunan gemisine de müdahale ettikleri bildirildi.

Atina'dan hareket eden Gazze rotalı 2 Yunan gemisinde 43 yolcu yer alıyordu.

Atina'daki "Gazze için bir gemi" organizasyon heyeti, bugün sabah saatlerinde yaşanan İsrail müdahalesine ilişkin gelişmeleri ve yapılan konuşmaları kamuoyuna duyurdu. Yunan "Özgür Akdeniz" gemisiyle bu sabah 04:50'de uydu telefonuyla iletişim kuran Atina organizasyon yetkilileri, MAVİ MARMARA ve Yunan SFENDONİ gemisine İsrail güvenlik kuvvetlerinin gerçek mermilerle ateş açtıklarını duyurdu. "Özgür Akdeniz" gemisinden verilen bilgilerde, İsraillilerin helikopter ve botlarla gemilere saldırdıkları bildirildi. Bu iki gemi daha sonra İsrail güçleri tarafından ele geçirildi. Müdahalenin uluslararası suların başladığı bölgenin 80 mil açığında olduğu vurgulandı.

*YUNANİSTAN'DAN İSRAİL'E TEPKİ

"İSRAİL'E BÜYÜK TEPKİ"-GALERİ

Diğer yandan "Özgür Akdeniz" gemisi, sabah saatlerinde Yunan hükümetine bir çağrıda bulundu ve uydu telefonuyla irtibat kurmasını istedi. "Özgür Akdeniz"in İsrail müdahalesi öncesi Dışişleri Bakanlığını aradığı ancak telefonlara cevap alamadığı belirtildi.

"KOMANDOLAR GEMİYE BİNİYOR, GÖZALTINDAYIZ"
05:30'da uydu telefonuyla bir kez daha "Özgür Akdeniz" gemisiyle irtibat kuran Atina'daki organize heyeti, ele geçirilen gemilerde Yunan aktivist ve yolcuların bulunduğunu ve bu kişilerin tutuklanarak darp edildiklerini kendilerine aktardıklarını bildirdi. Takis Politis adlı Yunan aktivist, İsrail kuvvetlerinin gemilerini abluka altına aldıklarını ve İsrail komandolarının 05:54'te Yunan gemisine bindiklerini duyurdu. Politis'le sağlanan telefon bağlantısı kesilmeden önce Atina'ya aktardığı son cümle, "Komandolar çengellerle gemiye biniyor, gözaltındayız" oldu.



YUNAN KAPTAN AĞIR YARALI
Al Jazeera, Yunan SFENDONİ gemisinin kaptanının çok ciddi yaralandığını ve bu kişinin İsrail yetkililerinin tedavi teklifini reddettiğini duyurdu. Yaralı kaptanın tedavi için ülkesine gönderilmesini istediği duyuruldu.

Diğer yandan 2 Yunan gemisinde, 2 Avrupa Parlamentosu Yunan milletvekili, 1 Güney Kıbrıs Rum milletvekili, gazeteciler ve Yunan, İsveç, Tunus, Mısırlı aktivistler bulunuyordu. Yunanistan'daki Müslümanları temsil eden ve Gazze'ye yardım organizasyonunda yer alan kurumlardan Yunanistan Müslümanlar Birliği Başkanı Naim Elghandour da Özgür Akdeniz gemisinde bulunuyor.



Bu arada Yunan organizasyon heyeti, dün yaptığı açıklamada, Güney Kıbrıs Rum hükümetine gemilere karşı takındığı katı tutum nedeniyle çok sert ifadelerle eleştirmişti. İnsani yardım ve dayanışma gemilerine karşı yapılanların kınandığı ifade edildi.

sabah

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri