Yunan isyanına övgü

ABD Başkanı, Beyaz Saray'daki resepsiyonda "Bugün, 189 yıl önce bir piskoposun nasıl Yunan bayrağını kaldırıp bağımsızlığı ilan ettiğini ve demokrasiyi doğduğu yere getirme mücadelesi verdiğini hatırlayacağız" dedi. Başpiskopos Demetrios da, Osmanlı ordus

ABD Başkanı Barack Obama, Yunanistan Bağımsızlık Günü dolayısıyla Beyaz Saray'da özel bir resepsiyon verdi. Sözde Ermeni soykırımı oylaması sırasında takındığı tutum nedeniyle Türkiye'nin tepkisini çeken Obama, Yunanistan'ın Osmanlı egemenliğinden ayrılmasına yol açan kanlı Yunan isyanını, "demokrasinin beşiğinde demokrasiyi yeniden temin etmek için verilen mücadele" olarak tanımladı.

KUTLAMA ERKENE ALINDI
Konuşmasında Yunan isyanını öven Obama, "189 yıl önce başka bir piskopos, dağlardaki bir manastırda ayağa kalktı, Yunan bayrağını eline alarak bağımsızlık ilan etti ve demokrasinin beşiğinde yeniden demokrasiyi temin etmek için mücadeleye başladı. (Burada) sadece kısa bir anı kutlamayacağız aynı zamanda Yunanistan ve halkını tanımlayan o ruhu da hatırlayacağız" diye konuştu. Resepsiyonda konuşan Yunan Ortodoks Kilisesi'nin Amerika Başpiskoposu Demetrios da, Osmanlı ordusunu acımasız olarak niteledi. Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu'nun Amerika ziyaretinin ikinci gününde verilen resepsiyona, Başkan Obama ve eşi Michelle Obama'nın yanı sıra Yunanistan Başbakanı, din adamları, bazı ABD Kongresi üyeleri ve çok sayıda tanınmış davetli katıldı. Yunan Milli Günü'nün 25 Mart olmasına karşın Papandreu'nun Washington'da bulunması ve Obama'nın o tarihlerde Asya turuna çıkacak olması nedeniyle resepsiyon bu yıl erken düzenlendi. Resepsiyonda konuşan Yunanistan Başbakanı Papandreu, ekonomik krizi atlatmak için ne gerekiyorsa yapma sözü verdi.

ABD'YE DESTEK TEŞEKKÜRÜ
ABD Başkanı'na Balkanlar'da istikrarın temini, Kıbrıs sorununun çözümü ve Türk-Yunan ilişkilerinin güçlendirilmesi konularında verdiği destekten dolayı teşekkür eden Papandreu, "Yunanistan, her türlü zorbalık ve baskıya karşı ortak adalet arayışında ve dünyayı daha yaşanabilir bir yer haline getirebilmek için, Amerika'nın yanında yer almaya devam edecektir" diye konuştu.

MORA'DA BAŞLADI
Yunanlıların 'Bağımsızlık Savaşı' olarak adlandırdığı Mora İsyanı 1821'de başladı. Binlerce sivil Türk'ün öldürüldüğü isyan Yunanlılara bağımsızlık getirdi. İsyanda, Tripolis şehrinde 30 bin, Navarin'de de 3 bin Türk, kadınçocuk ve erkek katledildi.
sabah

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri