Yüksek Askeri Şura bugün başladı

YAŞ üyeleri Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Başkanlığı'nda Anıtkabir'e gitti.

Başbakan Erdoğan başkanlığındaki YAŞ üyeleri, Genekurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve Kuvvet komutanları Aslanlı yoldan geçerek Atatürk'ün mozolesine çelenk koydu. Ardından da saygı duruşunda bulundu. Erdoğan başkanlığındaki heyet daha sonra, Misak-ı Milli Kulesi'ne geçti.
 
"KARDEŞLİK ORTAMI TESİS EDİLİYOR"
 
Erdoğan, burada Anıtkabir Özel Defteri'ni imzaladı. Erdoğan, özel deftere şu mesajı yazdı: "Yüksek Askeri Şura çalışmaları vesilesiyle Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, tüm gazi ve şehitlerimizi bugün bir kez daha rahmetle ve şükranla yad ediyoruz. Türkiye'yi köklerinden aldığı güç ile şehit ve gazilerimizin bizlere gösterdiği hedef doğrultusunda büyütmeye, muasır ülkeler seviyesine çıkarmaya, hakkı olan saygın ve güçlü konuma ulaştırmaya büyük bir azim ve kararlılıkla devam ediyoruz. Türkiye siyasal ve iktisadi planda yaptığı büyük atılımlarla bölgesel güç olma yolunda emin adımlarla ilerlerken, küresel planda da etkili bir konuma hızla yükseliyor. Ülkemiz bulunduğu coğrafyada barış, istikrar ve huzurun tesisi ve kalıcı hale getirilmesi için çok önemli katkılar sağlamaya devam ediyor. Tarihimizin getirdiği vicdani ve insani sorumluluğun gereği olarak, bölgemizdeki savaşların ve çatışmaların sona ermesinde, kardeşlik ortamının tesis edilmesinde samimi gayret ve yoğun bir çaba içindeyiz. Türk Silahlı Kuvvetlerimiz de kadim ve kutlu geçmişinden, şanlı zaferlerinden aldığı ilhamla Türkiye'nin dostları için güvence, düşmanları için caydırıcı güç olmaya, büyük Türkiye idealine hizmet etmeye devam etmektedir. Bu şuurla yürüttüğümüz 2013 yılı Yüksek Askeri Şura çalışmalarının ülkemize, milletimize ve Türk Silahlı Kuvvetlerimize hayırlı olmasını diliyorum."
 
MASADA RAMAZAN HASSASİYETİ
 
Erdoğan başkanlığındaki YAŞ üyeleri daha sonra gündemindeki konuları görüşmek üzere Genelkurmay Karargahına gitti. Buradaki toplantıda masalarda Ramazan nedeniyle herhangi bir içeceğin bulunmaması dikkat çekti. Geçen yıl da Ramazan ayı nedeniyle masalara içecek konulmamıştı.
 
TOPLANTIDA BİR İLK
 
YAŞ toplantılarına bu yıl ilk kez bir koramiral katılıyor. Donanma Komutanlığı'ndan Balyoz ve askeri casusluk davalarına tepki olarak istifa edip emekliliğini isteyen Oramiral Nusret Güner'in yerine vekalet eden Koramiral Bülent Bostanoğlu, YAŞ toplantılarında yer alıyor.
 
ANKARA BU İDDİAYI KONUŞUYOR
 
Erdoğan başkanlığında bugün başlayan YAŞ toplantısı ile ilgili, Ankara kulislerine çarpıcı bir iddia yansıdı. Erdoğan'ın Orgeneral Kalyoncu'nun Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atanmasına soğuk baktığı ileri sürüldü.
 
RAHATSIZLIK VEREN 2 NEDEN
 
Jandarma Genel Komutanı Bekir Kalyoncu'nun 2006 tarihli bir belgede Karargâh Evleri yöneticileri arasında adının geçmesi ve PKK'nın çekilme sürecinde Jandarma faaliyet raporuna yazdığı, "Ülke bütünlüğünün parçalanmasına yönelik tehditlerin, içte ve dışta artan yoğunlukta güç kazanma çabası karşısında, iç güvenliğin sağlanması ve korunması öncelik kazanmıştır" ifadesinin hükümette rahatsızlık yarattığı ileri sürüldü.
 
TEAMMÜLLERE UYGUN DAVRANILACAK
 
Ancak Milliyet'e bilgi veren askeri kaynaklar, Kara Kuvvetleri Komutanlığı atamasında TSK teamüllerine uygun davranılacağını belirtti. Bu Şura'da kuvvet komutanı olması durumunda 2015'te Genelkurmay Başkanlığı'na getirilecek Kalyoncu'nun kuvvet komutanı atanmaması halinde ise emekli edilmesi gerekiyor. Kalyoncu'nun emekli olması durumunda, Kara Kuvvetleri'ndeki atama zinciri kopacak. Bu durumda en kıdemli komutan olan EDOK Komutanı Orgeneral Yörük Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na getirilecek ve Genelkurmay Başkanı olmasının da önü açılacak.
 
Orgeneral Ataman'ın da 28 Şubat şüphelisi olması nedeniyle halen görev yaptığı ve en prestijli Ordu komutanlığı olarak değerlendirilen 1. Ordu Komutanlığı'ndaki görevini sürdürmesi ya da Jandarma Genel Komutanlığı'na atanması olasılığı düşük görülüyor.
 
KARARLAR GÜL'E SUNULACAK
 
Toplantıda Suriye'deki gelişmelerle terör konularının da ele alınacağı belirtiliyor. YAŞ toplantısı, 3 Ağustos'ta sona erecek. Şura'da alınan kararlar, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e sunulduktan sonra kamuoyuna açıklanacak.
 
haberler.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri