YSK numarada, halk sandıkta ısrarlı

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) 'kimlik numaralı nüfus cüzdanı' şartıyla başlayan kriz sürüyor.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve siyasi partilerin talebine rağmen YSK, geri adım atmadı. Nüfus kayıt örneğini kabul edeceğine yönelik ara bir karar almakla yetindi. Ancak bu durum ne siyasi partileri ne sivil toplum örgütlerini ne de vatandaşı tatmin etti. Halk yine nüfus dairelerine gitmek zorunda.

Anadolu'da birçok köy yolunun kapalı olduğu düşünülürse bu esnekliğin yeterli kolaylığı sağlamadığı belirtiliyor. Üstelik gece 04.00'te kuyrukların oluştuğu nüfus dairelerindeki yoğunluk sürüyor. Önceki gün YSK'yı ziyaret eden siyasi parti yöneticileri, vatandaşların nüfus idarelerine gitmelerine gerek bırakmayacak bir çözüm üretilmesini istemişti. Ancak bu teklif, kurul tarafından kabul görmedi.

AK Parti Grup Başkan Vekili Nihat Ergün, YSK'nın 'mükerrer oy' endişesini abarttığı görüşünde. Seçimleri kolaylaştırma görevi olan YSK'nın seçimlere bu yönde bir katkı sunmadığını savunuyor. Ergün, "Keşke kimlik numarası nüfus cüzdanlarında aranmadan vatandaşın oy kullanabileceğine dönük bir karar alınsaydı. Kimlik numarası dışında vatandaşın kimliğini tespit eden birçok bilgi var. Ana-baba adı, doğum yeri, cüzdanın seri numarası bilgileri zaten teyit ediyor. Kimlik numaraları seçmen kütüklerinde de yazıyor. Gelen kişilerin o kişi olup olmadığı konusunda tereddüt bırakmıyor." şeklinde konuşuyor. YSK'nın Anayasa'da seçimlerin düzenini sürdürmeyi sağlamakla görevli olduğuna işaret eden Ergün, bu kararın seçimlerde düzensizlik çıkmasına neden olabileceğine dikkat çekiyor. Ergün, "YSK, aldığı kararla bir sorun meydana getirdi." diyor.

CHP Grup Başkan Vekili Hakkı Süha Okay'ın eleştirileri daha sert. YSK'nın, Seçim Kanunu'nu çok dar ve kalıpçı yorumladığını savunan Okay, kurulun 'inatlaşma' içinde olduğunu ileri sürüyor. Mevcut tartışmalar nedeniyle yerel seçimlerin meşruiyetinin tartışılacağını belirten Okay, şöyle devam ediyor: "YSK'nın kararı bir kolaylıktır ama sorunu çözmüyor. Vatandaş yine nüfus idaresine gidecek, belge alacak. Sorunun yasadan kaynaklandığını belirtmek işin kolaycı yanıdır. YSK'nın son kararında vatandaş kimlikte numara olmadan oy kullanabilecek. Bu da yasada yok; demek ki YSK'nın bu konuda esneklik ve kolaylık sağlama imkanı var. Eğer bu esneklik sağlanıyorsa, başka bir kolaylık da sağlanabilir, vatandaş nüfus idaresine gitmeden oy kullanabilir. YSK'nın 10 Ocak tarihinde yayınladığı genelgede 'kimlik numarası şartı' açıkça ifade edilmiyor." Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, YSK'nın kararının hukuka aykırı olmadığını savunurken vatandaşı bilgilendirmede geç kalındığının altını çiziyor. MHP Grup Başkan Vekili Oktay Vural, Devlet Bahçeli'nin her miting konuşmasında, sandığın önemine dikkat çektiğini hatırlatırken, "Teşkilatlarımız, seçim büroları vasıtasıyla duyurular yapıyor. Teşkilatlarımızda seçim masası kuruldu. Masa, vatandaşı nüfus kayıt örneğini nasıl alacağı konusunda bilgilendiriyor. İstenildiği takdirde, yanlarına bir kişi verilerek, nüfus idaresine gönderiyoruz." ifadelerini kullanıyor. DP Genel Başkan Nevzat Ceylan ise YSK'nın kararını katı devlet anlayışının son örneği olarak değerlendiriyor. Seçime dayatma yapıldığını savunan Ceylan, şöyle devam ediyor: "YSK bunda ısrar ederse özgür iradenin önüne geçilmiş olur. Israrından vazgeçmeli. Zira zaman çok kısa. Taşrada kış şartları var. Ulaşım olanakları sınırlı."

AİHM, tedbir talebini kabul etmedi

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Hukukçular Birliği'nin 'YSK'nın kimlik numarası şartına tedbir talebi konulsun' talebini uygun bulmadı. Hukukçular Birliği Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Kılıçkaya, 18 Mart'ta YSK kararının yürürlüğünün durdurulması için AİHM'ye başvurdu. Dava dilekçesini faks yolu ile ulaştırdıklarını ve aynı gün postaya verdiklerini anlatan Kılıçkaya, "AİHM, dilekçenin ve evrakların postadan gelmesini beklemeksizin ellerine ulaşan başvuruyu değerlendirip aynı gün karara bağlamış. Yine faks yoluyla vermiş oldukları kararı tarafımıza ilettiler. İçtüzüğün 39. maddesinin çok istisnai bir yol olduğu, ancak insan hayatı, işkence gibi olağan dışı durumlarda tedbir kararı verilebileceği, oy kullanma hakkının bu madde kapsamına girmeyeceği gerekçesiyle tedbir talebimiz uygun bulunmamış." dedi. Emrullah Bayrak, Ankara

AK Parti Grup Başkan Vekili Nihat Ergün

Nüfus bilgileri kimliği belirliyor

Seçimleri kolaylaştırma görevi olan YSK, bu sürece katkı sunmadı. Keşke numara şartını kaldırsaydı. Kimlik numarası dışında vatandaşın kimliğini tespit eden birçok bilgi var. Ana-baba adı, doğum yeri, cüzdanın seri numarası zaten kimliği belirliyor.

CHP Grup Başkan Vekili Hakkı Suha Okay

YSK inatlaşma içinde

YSK, kanunu çok dar ve kalıpçı yorumladı. Kurul inatlaşma içinde. YSK'nın yeni kararı kolaylık ama sorunu çözmüyor. Vatandaş yine nüfus idaresine gidecek. Bu esneklik sağlanıyorsa, başka bir kolaylık da sağlanabilir, vatandaş nüfus idaresine gitmeden oy kullanabilir.

MHP Grup Başkan Vekili Oktay Vural

Seçim masası kurduk

Vatandaşlarımız nüfus kayıt örneklerini mutlaka almalı. Teşkilatlarımız, seçim büroları vasıtasıyla sürekli duyuru yapıyor. Bilgi almak isteyen vatandaşlar için de teşkilatlarımızda seçim masası kuruldu. Talep edildiği takdirde yanlarına bir kişi verilerek, nüfus idaresine gönderiyoruz.

DP Genel Başkan Yard. Nevzat Ceylan

Taşrada ulaşım imkânı sınırlı

YSK'nın kararı katı devlet anlayışının son örneği. Yumuşatmaya dönük son kararı sıkıntıyı ortadan kaldırmadı. Tam bir dayatma örneği. YSK bunda ısrar ederse özgür iradenin önüne geçmiş olur. YSK ısrarından derhal vazgeçmeli. Zira zaman çok kısa. Taşrada kış şartları var, ulaşım imkanı sınırlı.

Numaralı kimlik alanların sayısı 6 günde bir milyona yaklaştı

Bazı nüfus daireleri yoğunluktan dolayı rahatsızlanan vatandaşlar için hemşire bulundurmaya başladı. İçişleri Bakanlığı verilerine göre 6 günde 950 bin kişiye TC kimlik No'lu nüfus cüzdanı verildi. Bakan Beşir Atalay, fazla mesaiye kalan çalışanlara ücretlerini vermek için çalışma başlattıklarını açıkladı. Kimliğiyle nüfus müdürlüğüne giden biri, bütün aile fertleri için nüfus kayıt örneği çıkartabiliyor. Herhangi bir ücret de talep edilmiyor.

Zaman

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri