Türkiye dört mevsimi olması gerektiği gibi yaşayan bir ülkedir. Kışları soğuk geçer bu nedenle kışın en çok ihtiyacımız olan şey sıcacık bir evden sonra yorgandır. Türkiye kültüründe yorganın önemli bir yeri vardır. Bu sebeple birbirinden farklı çeşitlerde yorganlar üretilmiş.Bunlar yün, kuş tüyü, pamuk, silikon, elyaf gibi türlerdir. Kışın en sıcak tutan ise kuşkusuz yün yorgandır. Yün yorganın geleneksel yapımızda da önemi büyüktür. Kızlarımızın çeyizine bile özel yorgan yapılır. Bu kadar özel ve önemli olmasının yanında temizliği de ayrı önem verilmesi gereken bir konudur. Özellikle yün yorgan ve kuş tüyü hassas yorganlar ayrıca ilgi isterler. En zor olanı Yün yorgan yıkama olduğunu söyleyebiliriz.
Yorgan Yıkama önemi
Yorganların temizliği çok önemlidir. Kış günlerinde sıcacık sarılıp uyuduğumuz yorganlar, aynı zamanda bakterilere ev sahipliği yapıyor olabilirler.Bu nedenle temizliğine dikkat edilmesi gerekir. Kaz tüyü, kuş tüyü ve yün yorganlarınızı fırsatınız varsa kuru temizlemeye ya da yorgan yıkayan firmalara vermenizi tavsiye ederiz.Üretimi ve içeriği açısından oldukça narin ürünlerdir. Makinenizin limiti büyük diye makinede yıkadığımız yorganlar, geri dönüşü olmayan bir hasara uğrayabilir. Masraf olmasın diye makinede yıkadığınız yorganlar nedeniyle büyük bir masrafla karşılaşabilirsiniz.
Evde Yorgan Yıkama
Yorganlarınız yıkamadan önce düzenli temizliğine özen göstermek gerekir. Belli aralıklarla elektrikli süpürgenin ince ucu ile tozunu almak, kirlenmesini azaltabilir. Kazara oluşan lekeleri de nemli bir bez yardımı ve özel ilaçlar ile çıkarabilirsiniz. Bunun dışında yıkama işlemine gelecek olursak, balkonda kazanda yıkayanlar hatta halı gibi yıkayanlar bile var. Makinede yorgan yıkama için makinenizin kaç kilo aldığını kontrol etmenizi öneririz. Makinanın aldığı kilodan birkaç kilo aşağıda koymanız lazım ki makinede su aldığında ağırlığı artığı için makinenize zarar vermeyesiniz. Makinenize sığacak bir yorganı ise hassas ayarda 30-40 derecede yıkayabilirsiniz.Deterjan kalıntısı olmaması için 2 defa durulama yapmak iyi olacaktır. Devrini 500-600 civarında ayarlamalısınız. Programı düşük devirli tutmanız,yünlerin yorganın içerisinde toplanmasını engeller. Yorganları bu şekilde yıkadığınız zaman biraz zor kuruyabilmektedir. Ayrıca bu şekilde makinenize de zarar verebilirsiniz.
Elde Yorgan Nasıl Yıkanır
Evet eğer yorganınız makinaya sığmıyorsa nasıl yıkamalısınız. Leğen ya da küvete soğuk su doldurup yorganı koyuyoruz. Soğuk su önemli çünkü sıcak su yorganın tüylerinin toplanmasına sebep olur. 2-3 saat bekletiyoruz sonra yıkayacağınız yorganın türüne göre kullanabileceğiniz deterjanı eklemelisiniz. Bir cay bardağı deterjan ekleyip iyice köpürtüyoruz iyice yıkandıktan sonra iyice duruluyoruz. Kurutmaişlemini bir ipe sermek yerine yere sermeniz toplanmayı önler. Özellikle Pamuk yorgan yıkama işleminde toplanma çok olabiliyor.Kurutma işlemi için ayrı bir hassasiyet gerekebilir. Bu nedenle güneş gören temiz bir yerde kurutmanızı öneririz. Kullanmadan önce iyice kuruduğundan emin olmalısınız. Bildiğiniz üzere kumaştaki nem kokusu çok sağlıksız bir ortam oluşturabilir Evde yorgan yıkama işlemi oldukça zor olduğu için kuru temizlemeye ya da yorgan yıkayan firmalara yorganlarınızı vermek, mantıklı bir fikir olabilir.
Yorgan Yıkama Püf Noktalar
Yorgan yıkamak maalesef ki kolay ve eğlenceli olmayacaktır. Çok fazla zamanınızı alma ihtimaline karşı planınızı ona göre yapmalısınız. Sonra yıkama talimatları da sadece kuru temizleme yazıyorsa mutlaka kuru temizlemeye verilmeli. Böyle bir şart yoksa evde yıkayabilirsiniz.Eğer yorganınız kuş tüyü ise yıkama sırasında renginde koyulaşma olacaktır Bu sizi korkutmasın.Kuruyunca yine eski haline dönecektir.Suyun sıcaklık derecesi 30 olmalı.Kılıfını çıkararak işleme başlayalım.Delik olup olmadığını kontrol edip varsa dikilmelidir. Makinada yıkama işleminde tüylerin çıkmasını istemeyiz. Son olarak kullanacağınız sabun, deterjan vb. malzemeleri yorganın bir köşesinde deneyip, renkatması ve başka konuda zarar verip vermediğini kontrol ederek, yıkama işlemine geçilmelidir. Sağlığımız açısından yorgan bakımı adına yılda bir yıkama idealdir. Çok sık yıkamakta ömrünü azaltacağı için dengeyi korumak gerekir. Zaten kılıflar düzenli yıkandığı için çok kirlenmeyecektir. Bu nedenle tavsiye edilen süre yılda birdir.