Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmelerine Dair Yönetmelik bir kez daha yenilendi.
MEB İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü’nün son yıllarda en iyi yaptığı iş Yönetici Görevlendirme üzerine yönetmelik çıkarmak. Hemen hemen her yıl yeni bir yönetmelik çıkıyor, ancak bir türlü ideale ulaşılamıyor. Çünkü geçmişten ders almadan yenilik yapılmaya çalışılıyor. Yönetmelik yazan ekiptekiler işsiz kalmaktan korkuyor olacaklar ki bir şeyleri eksik ya da anlaşılmaz yaparak sürekli kendilerine ihtiyaç duyulsun istiyorlar.
Örneğin Yönetmeliğin 27. Maddesi’nde şöyle diyor
MADDE 27 – (1) Yöneticiler dört yıllığına görevlendirilir.
(2) Aynı unvanla aynı eğitim kurumunda sekiz yıldan fazla süreyle yönetici olarak görev yapılamaz.
……
Yine 31. Maddede yöneticilik görevinin sona ereceği ve devam edeceği durumlar şu şekilde açıklanmış
MADDE 31 – (1) Yöneticilik görevi;
a) Görevlendirildikleri tarihe göre dört yıllık hizmet süresinin dolduğu tarihin içinde bulunduğu ders yılının, dört yıllık sürenin dolduğu tarihin ders yılının dışında olması halinde ise dört yıllık sürenin dolduğu tarihi takip eden ders yılının bittiği,
b) Aynı eğitim kurumunda aynı unvanla sekiz yıllık hizmet süresinin dolduğu tarihin içinde bulunduğu ders yılının, sekiz yıllık sürenin dolduğu tarihin ders yılının dışında olması halinde ise sekiz yıllık sürenin dolduğu tarihi takip eden ders yılının bittiği,
…………..
tarihten itibaren sona erer.
Ayrıca dört yıllık süre hesaplaması ile ilgili 28. Maddede bir açıklama daha var;
Yöneticilik görev süresi hesaplanması
MADDE 28 – (1) Yöneticilikte geçen dört yıllık sürenin hesabında; en son yapılan görevlendirme tarihinden itibaren aynı unvanla geçirilen hizmet sürelerinin toplamı esas alınır. Yöneticilik görevinin sona ereceği tarih; ders yılının içinde olması halinde dört yıllık sürenin dolduğu tarihin içinde bulunduğu ders yılının son günü, ders yılının dışında olması halinde dört yıllık sürenin dolduğu tarihi takip eden ders yılının son günüdür.
…
Bu durumda yöneticiliğin 4 yıl süreceği gayet net anlaşılıyor. Yıl içinde süre dolarsa da ders yılı sonunda da görev sona eriyor.
Peki yönetmeliğin birçok yerinde belirtilen 8(sekiz) yıl nerden çıkıyor. Sekiz(8) yıl olması için 4 yıllık görev süresinin bitiminde ikinci bir 4 yıl daha olması gerekiyor(eski yönetmelikte vardı).
Ancak bu yönetmelikte görevlendirmenin 4 yıl süreceği açıkça ve defalarca belirtilmiş. Bu durumda yöneticiler 8(sekiz) yıl nasıl görev yapacak?. Eğer ikinci bir dört yıl olacaksa bunun yolu ve yöntemi nasıl olacak? Ben yönetmelikte bu yönde bir madde ve açıklama göremedim.
Diğer bir husus ise görev sürelerinin bitim tarihininin ders yılı sonu olmasıdır. Diyelim ki görev süresi bitti, yönetici öğretmenliğe döndü. Bir günde yeni bir yönetici görevlendirme yapılamadığından okullarımızda idari yönden bir boşluk oluşmakta, yıl sonu ve yaz aylarındaki işlerde aksama olmaktadır. Görev süresinin bitimi ders yılı sonu değil, yeni bir yöneticinin görevlendirildiği ve göreve başladığı tarih olmaldır.
Yıllardır onlarca yönetmelik hazırlayan uzmanlarımızın bu hususlara bir açıklık getirmelerini bekliyoruz.
Saygılarımla
Sencer Kaya
Eğitim uzmanı