Yönetici Atamaya Yeni Bir Dava Daha

Milli Eğitim Bakanlığı Eğiim Kurumları Yönetici Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğine 4. dava açıldı. İşte dava metni

DANIŞTAY BAŞKANLIĞINA SUNULMAK ÜZERE KESTEL ASLİYE HUKUK MAHKEMESİNE ,

Yürütmenin durdurulması istemlidir.

DAVACI :

DAVALI : Milli Eğitim Bakanlığı. Bakanlıklar / ANKARA.

SÜRE : Davaya konu yönetmelik ve eki 13.08.2009 günlü Resmi Gazetede yayımlandığından, davamız süresinde açılmaktadır.

DAVA KONUSU : 13 Ağustos 2009 gün ve 27318 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin yönetmeliğinin 25. maddesinin 2. fıkrasında geçen bir yılı doldurmuş olmak kaydıyla müdür yetkili öğretmen olarak geçen süreler 3. kademe yöneticiliğinde değerlendirilir ibaresinin hukuka uyarlılığı olmadığından yürütmesinin durdurulması ve iptali istemidir.

OLAYLAR :

<!--[if !supportLists]-->1. <!--[endif]-->Davalı Milli Eğitim Bakanlığı; tarafından ddüzenlenen ve 15 Ekim 2008 gün ve 27025 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticileri Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmeliğin eki, Ek–2 Yönetici Değerlendirme Formu'nun bazı bölümlerinin iptali için açılan dava sonucu Danıştay 2. Dairesi, Esas No:2008/7402 sayılı 28.01.2009 tarihli kararı ile, Değerlendirme Formundaki “Yöneticilik Hizmetleri” Bölümündeki müdür yardımcılığı, müdür başyardımcılığı ve müdürlük görevlerinde görevlendirme olarak veya vekaleten geçen her yıl için ek puan verilmesini tümden hukuka aykırı bulmamış, sadece, “Yönetici Değerlendirme Formunda, görevlendirme ve vekaleten yürütülen görevlere yüklenen puan değerleri ile asaleten yöneticilikte geçen sürelere yüklenen puan değerleri arasındaki farkın; vekaleten atama ve görevlendirme ile asaleten atanmanın nitelikleri arasındaki farkı yansıtmadığı, yeterli yöneticilik hizmeti puanına sahip olmayan kişileri, değerlendirmenin önüne geçirecek biçimde ve bu tür atamaları özendirecek anlamda kullanmaya elverişli kıldığı, bireyler arasında eşitsizlik yaratacak uygulamalara zemin hazırladığı görüldüğünden vekaleten ve görevlendirme biçiminde atananlar ile asaleten atananlar arasındaki puan farkının makul seviyede tutulmamış olması nedeniyle, dava konusu değerlendirme formunun 'Yöneticilik Hizmetleri' bölümünün 1., 3. ve 5. satırlarındaki müdür yardımcılığı, müdür başyardımcılığı ve müdürlük görevlerinde Görevlendirme Olarak veya Vekaleten Yürütülen/Geçen hizmetler için belirlenen puanların hukuka uygunluğundan söz etmek mümkün değildir” ” gerekçesiyle, “0.84, 0.96 ve 1.08” şeklindeki puanlar hakkında yürütmenin durdurulmasına karar vermişti.

Danıştay 2. Dairesinin bu kararının aleyhe olan kısmına yaılan itiraz sonucu Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, YD.İtiraz No:2009/497 sayılı, 18.06.2009 tarihli kararı ile;“Yönetici Değerlendirme Formunun “Yöneticilik Hizmetleri” bölümünün 1. ,3. ve 5. satırlarındaki “Müdür Yardımcılığı Görevinde Görevlendirme Olarak veya Vekaleten Yürütülen Her Yıl İçin” “Müdür Başyardımcılığı Görevinde Görevlendirme Olarak veya Vekaleten Geçen Her Yıl İçin” ve “Müdürlük Görevinde Görevlendirme Olarak veya Vekaleten Geçen Her Yıl İçin” ibarelerinin ve “Hizmet” bölümündeki “…/Vekaleten/Görevlendirme olarak” ibaresinin yürütmesinin durdurulmasına karar vermiştir.

bu karar uyarınca Davalı Bakanlıkça13 Ağustos 2009 gün ve 27318 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticileri Yönetmeliğinde değişikliğe gidilmiştir. Bu bağlamda yapılan değişiklik gereğince “MEB Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmelik” ekinde yer alan Ek-1 de Hizmeti bölümünde bulunan;

“4) Eğitim Kurumu Yöneticiliklerinde Vekâleten/Geçici Görevlendirme Olarak Geçen Hizmet Süresi,
5) Müdür Yetkili Öğretmenlikteki Hizmet Süresi” kısımları çıkartılmıştır bu nedenle bundan sonra Vekâleten/Geçici Görevlendirme Olarak Geçen süreler ile Müdür Yetkili Öğretmenlikteki Hizmet Süreleri değerlendirilmeyecektir.Fakat yönetmeliğin "Yönetim kademelerinde geçmiş sayılan diğer görevler" başlıklı 25.maddesin 2. fıkrasındaki "Bu Yönetmelikteki yönetim kademelerine atamayla sınırlı olmak üzere; en az bir yıl görev yapmış olmak kaydıyla müdür yetkili öğretmen olarak geçirilen süreler üçüncü kademe yöneticiliğinde geçmiş sayılır." hükümleri nedeniyle yönetmeliğin "Yönetim kademeleri" başlıklı 6. maddesin (c) bendi hükümlerine göre en az bir yıl çalışmış olmak şartı ile müdür yetkili öğretmenlik C tipi eğitim kurumu müdürlüğünden sayılacaktır. Ve yeni Ek-1 de Hizmeti bölümünde bulunan 3 nolu satırdaki "Asaleten Müdürlükte (A,B,C tipi) Geçen Hizmet Süresi" bölümüne işlenebilecektir. Dava konusu ettiğimiz, amaç bakımından da hukuka aykırı düzenlemenin yürütmesi durdurulmalı ve dava sonunda da iptal edilmelidir. Çünkü; söz konusu müdür yetkili öğretmenlik statüsü idari bir tasarruffla yani kariyer ve liyakat ölçütlerine dayanmayan subjektif kriterlere göre belirlenmektedir, hal böyle olunca söz konusu atamalarda nesnel ölçütler koyma amacını taşıyan yönetmeliğin ilgili maddesi yöneticilik statüsüne öbjektif kıstaslara göre atananlarla tamamen öznel ölçetlere göre atananları benzer şekilde değerlendirmeye tabi tuturak insan hakları sözleşmeleri, anayasa ve yasalarda öngörülen eşilik ilkesini ihlal etmektedir. Ayrıca yukarıda belirttiğimiz karar uyarınca müdür yetkili öğretmenlikteki hizmet sürelerinin atamalarda değerlendirilmeyeceğinin kararlaştırılmasına rağmen müdür yetkili öğretmenlik hizmetinin C tipi eğitim kurumu müdürlüğünden sayılması, söz konusu mahkeme kararının ruhu ile bağdaşmadığı gibi, hukuka bağlı idare ilkesi gereğince yargı kararlarına uygun işlem ve eylem tesis etmesi gereken idarenin hukuk devleti ilkesi ile açıkça çelişen bir düzenlemesidir.

YÜRÜTMENİN DURDURULMASI İSTEMİMİZİN GEREKÇESİ :

Dava konusu düzenleme ile ilgili ileri sürdüğümüz hukuka aykırılıklar çok açıktır, ilk bakışta görülmektedir. Ayrıca söz konusu düzenlemenin bu şekilde uygulanması halinde telafisi güç zararlar da meydana gelecektir bu sebeple İdari Yargılama Usul Yasasının öngördüğü koşullar birlikte oluşmuştur. O nedenle olası iptal kararınızdan önce yürütmenin durdurulmasını da istiyoruz.

DELİLLER :

1-Dava konusu ,Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik ve Eki, Ek-2 Yönetici Değerlendirme Formu .( Ek.1 )

2-Danıştay 2. Dairesi, Danıştay İkinci Dairesi'nin 28.01.2009 tarih ve Esas No:2008/7402 esas sayılı kararı ile Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun 18.06.2009 tarih YD.İtiraz No:2009/497esas sayılı kararları.

3- Her türlü yasal delil.

HUKUKSAL NEDENLER :

1 . İdari Yargılama Usulü Kanunu,

2 . Devlet Memurları Kanunu.

3 . Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun.

4 . Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticileri Yönetmeliği.

5 . İlgili öteki yasal düzenlemeler.

SONUÇ VE İSTEM :

Açıkladığımız ve Mahkemenizin kendiliğinden gözeteceği diğer gerektirici nedenle, dava konusu 13 Ağustos 2009 gün ve 27318 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin yönetmeliğinin 25. maddesinin 2. fıkrasında geçen bir yılı doldurmuş olmak kaydıyla müdür yetkili öğretmen olarak geçen süreler 3. kademe yöneticiliğinde değerlendirilir ibaresinin yürütmesinin durdurulması ve iptali ile yargılama giderlerinin davalı idareden alınmasına karar verilmesini saygılarımızla dileriz. 20/09/2009

EKLERİ : Mesleki kimlik,

2 örnek Yönetmelik ve eki.



memurlar.biz

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (6)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

MEB PERSONEL Haberleri