Yönetici Atama Kılavuzu Soru ve Cevapları

Eğitim-Bir-Sen olarak, son iki günde bize sıkça sorulan bazı soruları da dikkate alarak açıklama yapma gereği duyduk. Bunun için Bakanlık tarafından hazırlanan soru ve cevaplara eklemeler yaptık.

Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici Atama ve Yer Değiştirme kapsamında duyuru, başvuru, atama ve yer değiştirme sürecinde karşılaşılan tered- dütler, sıkça sorulan sorularla ilgili soru ve cevap şeklinde bir hazırlık yaparak internet sayfasında yayınladı. Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmeliğin Uygulama Kılavuzu yayınlandıktan sonra konu ile ilgili üyelerimizden gelen soruları Bakanlığa ileterek, Bakanlığın sorulara cevap vermesini sağladık. Eğitim-Bir-Sen olarak, son iki günde bize sıkça sorulan bazı soruları da dikkate alarak açıklama yapma gereği duyduk. Bunun için Bakanlık tarafından hazırlanan soru ve cevaplara eklemeler yaptık.

 

Soru 1: Eğitim kurumları yöneticiliklerine atanacaklarda puan eşitliği halinde nasıl bir işlem yapılacaktır?

Cevap:

a) Lisansüstü düzeyde öğrenim görmüş,

b) Başöğretmen,

c) Uzman öğretmen,

ç) Yöneticilikte hizmet süresi fazla,

d) Öğretmenlikte hizmet süresi fazla olanlara öncelik verilir.

Ancak, mesleki ve teknik eğitim veren eğitim kurumlarına atanacaklarda yukarıda yer alan puan eşitliği olması halinde sırasıyla alan/bölüm, atölye veya laboratuar şefi olarak görev yapmış adaylara öncelik verilir. Bu durumda da eşitlik bozulmamışsa, Bakanlıktan görüş istenilecektir.

Soru 2: Müdür yetkili öğretmen olarak geçirilen sürelerin bir yıldan az olması halinde bu süre dikkate alınacak mı, bir yıldan az olup değişik zamanlarda geçen müdür yetkili öğretmen süreleri birleştirilebilecek mi?

Cevap: Bir yıldan az müdür yetkili öğretmenlikte geçen süreler dikkate alınmayacaktır. Ancak değişik zamanlarda bir yıldan az geçen müdür yetkili öğretmenlik süreleri birleştirilir.

Örneğin; 1999 yılında üç aylık, 2004 yılında 9 aylık müdür yetkili öğretmenlik hizmeti birleştirilerek, bir yıl olarak dikkate alınacaktır.

Açıklama: Müdür yetkililikte bir yıldan fazla geçen süreler asaleten müdürlükte geçen süre gibi değerlendirileceğinden, müdür yetkililiğe “Müdürlük Görevinde Asaleten Geçen Her Yıl İçin” verilen puana eş değer puan verilir.

Örneğin; 1 yıl 6 ay müdür yetkililik yapan bir yönetici adayına Ek-2 Değerlendirme Formu'na göre her ay verilecek puanlar hesaplandığında, 18 aya karşılık gelen 2.52 puan verilir.

Soru 3: Müdür yetkili öğretmenlikte bir yıldan az geçen süreler diğer yönetim görevleriyle birleştirilebilir mi?

Cevap: Bir yıldan az olmamak kaydıyla müdür yetkili öğretmenlikte geçen süreler yönetim kademelerinde geçmiş sayıldığından, bir yıldan az süreyle müdür yetkili öğretmen olarak geçirilen süreler diğer yönetim görevleriyle birleştirilemeyecektir.

Soru 4: Daha önce Genel İdare Hizmetleri Sınıfı'na ait kadrolarda çalışıp eğitim öğretim hizmetlerinde görev yapanlar Yönetmeliğin 25. maddesinin 1. fıkrasında sayılanlar gibi değerlendirilebilecek mi?

Cevap: Daha önce Genel İdare Hizmetleri Sınıfı'nda görev yapıp şu anda öğretmelik görevinde bulunanların bu madde kapsamında değerlendirilmeleri mümkün olamamaktadır. Ancak, bu durumda olanlar, Yönetmeliğin yeniden atamaya ilişkin hükümleri kapsamında başvuruda bulunabileceklerdir.

Soru 5: Eğitim kurumlarında yöneticilik yapmakta iken, Fen ve Anadolu liseleri öğretmenlik sınavlarında başarılı olup, bu eğitim kurumlarına öğretmen olarak atananlar bir yıllık süreyi beklemeden tekrar yöneticiliğe atanmak üzere başvuruda bulunabilirler mi?

Cevap: Eğitim kurumlarında yönetici olarak görev yapmakta iken, Fen ve Anadolu Liseleri Öğretmenlik Sınavı sonucuna göre bu eğitim kurumlarına öğretmen olarak atananlar bir yıllık süreyi beklemeden yöneticiliğe tekrar başvuruda bulunabilirler.

Soru 6: Yargı kararlarına bağlı olarak yöneticilerinin görevden alınması nedeniyle boşalan eğitim kurumu yöneticiliklerine atama yapılmak üzere boş ilân edilecek mi?

Cevap: Yargı kararlarına bağlı olarak yöneticiliği boşalan eğitim kurumları ilân edilecektir.

Soru 7: Yargı kararıyla yöneticilik görevi üzerinden alınanların bu süreleri yöneticilik görevinden sayılır mı?

Cevap: Yargı kararıyla yöneticilik görevinden alınmış olanların bu sürelerinin yöneticilik görevinden sayılması hukuken mümkün olamamaktadır. Ancak, bu görevden önceki durumu esas alınır.

Örneğin; bir eğitim kurumunda müdür yardımcısı olarak görev yapmakta iken, bir başka eğitim kurumuna müdür olarak atanıp, yargı kararı sonucu müdürlük görevinden alınmış olan bir yöneticinin müdürlükte geçen süreleri geçerli sayılmazken, müdür yardımcısı olarak geçen süreler değerlendirilir.

Soru 8: İlköğretim okullarında 1, 2, 3, 4 ve 5. sınıfların olmaması durumunda sınıf öğretmeni yönetici olabilir mi?

Cevap: 1, 2, 3, 4 ve 5. sınıfları olmayan ilköğretim okullarında sınıf öğretmenlerinin yönetici olmasında mevzuat açısından bir sakınca bulunmamaktadır.

Soru 9: İller arası yer değişmelerde, bulunduğu ilde yöneticilikte geçmesi gereken 3 yıllık süre nasıl hesaplanır?

Cevap: Eğitim kurumu yöneticilerinin iller arası yer değiştirmelerine ilişkin yöneticiliğe esas 3 yıllık sürenin hesabında o ilde geçen toplam süre dikkate alınır.

Soru 10: Yönetici değerlendirme formunun Ödüller, Sicil, Ceza bilgi başlığında yer alan takdir ve teşekkür belgelerinin değerlendirilmesinde hangi makamlarca verilen belgeler dikkate alınacaktır?

Cevap: 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 122. maddesinde belirtilen makamlarca verilen belgeler dikkate alınacaktır. (kaymakamların verdiği takdir ve teşekkür belgeler değerlendirmeye alınır)

Soru 11: Müdürlük ve Müdür Yardımcılığı sınavlarının her ikisinde de başarılı olanlar iki görev için de başvuruda bulunabilecekler mi?

Cevap: Her iki görev için de başvurmaları mümkün olabilecektir.

Açıklama: 28 Ocak 2010 tarihinde müdür olarak ataması yapılan bir kişi göreve başlarsa da; 04-12 Mart 2010 tarihleri arasında yapılacak müdür yardımcılığı atamasına başvuruda bulunabilecek.

Soru 12: Kurucu müdürlükte geçirilen sürenin C tipi eğitim kurumunda geçirilmiş sayılması için ne kadar süre gerekmektedir?

Cevap: Kurucu müdür olarak belli bir süre şartı aranmaksızın geçirilen süreler C tipinde geçmiş sayılır, bu durumda olanların daha üst yönetim kademelerine başvuru yapabilmeleri için o yönetim kademesi için aranan diğer şartları taşımaları gerekmektedir.

Soru 13: Yurtdışında geçici görevde ve aylıksız izinde bulunanlar, eğitim kurumu yöneticiliklerine başvuruda bulunabilecekler midir?

Cevap: Yöneticilik görevine atamalarının yapılması halinde yasal tebligat sürecinde görevlerinden ayrılabilecek ve yeni görevlerine başlayabilecek durumda olanlar başvuruda bulunabileceklerdir.

Soru 14: Sınava dayalı müdür yardımcılığı atamalarında Yönetmeliğin geçici 2'nci maddesi kapsamında bulunanlarla 2009 sınavında başarılı olanlar birlikte değerlendirmeye alınacaklar mı?

Cevap: Yönetmeliğin geçici 2'nci maddesi kapsamında bulunan 2005 yılı müdür yardımcılığı sınavında başarılı olanlar ile 2009 yılı müdür yardımcılığı sınavında başarılı olan adayların başvuruları birlikte alınarak, değerlendirilmeleri birlikte yapılacaktır.

Soru 15: 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4/B maddesi kapsamında sözleşmeli öğretmen olarak görev yapanlar, müdür yetkililikte ya da eğitim kurumları yöneticiliğinde görevlendirilebilecekler mi?

Cevap: 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4/B maddesi kapsamında sözleşmeli öğretmen olarak görev yapanların müdür yetkililikte ya da eğitim kurumları yöneticiliğinde görev almaları mümkün olamamaktadır.

Soru 16: İlk beş sınıfı kapatılan ilköğretim okulları yöneticileri Yönetmeliğin 26'ncı maddesi kapsamında değerlendirilecek mi?

Cevap: İlk beş sınıfı kapatılan ilköğretim okulları yöneticilerinin eğitim kurumu tamamen eğitim-öğretime kapatılmadığından, Yönetmeliğin 26'ncı maddesi kapsamında değerlendirilmesi mümkün olamamaktadır.

Soru 17: Yönetmelik eki Ek-2 Yönetici Değerlendirme Formu'nun Ödüller, Sicil, Ceza bölümünde yer alan en fazla “birer adet” olarak belirlenen ödüller değerlendirilirken, alt başlıkta “her” aylıkta ödül ifadesi için nasıl işlem yapılacaktır?

Cevap: Bölümün ana başlığında sadece “birer adet” ifadesine yer verildiğinden, o bölümde yer alan “ her” ifadesinin uygulama alanı olmayacaktır

Soru 18: Yönetmeliğin 25'inci maddesinin ikinci fıkrasında sayılan görevlerde bulunmuş olanlardan eğitim kurumu yöneticiliğine atanacaklarda Yönetmeliğin 7'nci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde aranan, “Bakanlık kadrolarında en az üç yıl öğretmen olarak görev yapmış olmak” şartı aranacak mı?

Cevap: Yönetmeliğin 25'inci maddesinin ikinci fıkrasında sayılan görevlerde bulunmuş olup bu sürelere dayalı olarak eğitim kurumu yöneticiliğine atanacaklarda bu görevlerde geçirilen süreler de dahil olmak üzere Bakanlık kadrolarında en az üç yıl öğretmen olarak görev yapmış olmak şartı aranacaktır.

Soru 19: Zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanlarında görev yapmakta iken, görevli oldukları hizmet alanlarının zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen bölgeler kapsamı dışına çıkarılmış olmakla birlikte bu hizmetlerini bu görev alanında tamamlayacak olanlar eğitim kurumu yöneticiliklerine başvuruda bulunabilecekler mi?

Cevap: Görevli oldukları hizmet alanlarının zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen bölgeler kapsamı dışına çıkarılmış olmakla birlikte, bu bölgelerde görevli zorunlu çalışma yükümlüsü öğretmenler buralarda görevlerine devam ettikleri sürece zorunlu çalışma yükümlülüklerini tamamlıyor olarak kabul edileceklerinden, bu durumda olanların bulunduğu il/ilçedeki eğitim kurumu yöneticiliklerini tercih edebilecekleri gibi zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanlarını tercih edebilmeleri mümkün olabilecektir.

Örneğin; Trabzon'da zorunlu hizmet bölgesi kapsamında iken, bu kapsamdan çıkarılmıştır. Burada görev yapan bir öğretmenin çalışması gereken süreyi yine bu ilde tamamlayacağından, Trabzon ili dahilindeki bir eğitim kurumuna yönetici olarak atanmak üzere başvuruda bulunmasında mevzuat açısından bir sakınca olmayacaktır.

Soru 20: Yöneticiliği yargı kararına bağlı olarak iptal edilenlerin eski görevlerine dönmeleri halinde iki idari işlem arasında geçen süreleri hangi görevde geçmiş sayılacaktır?

Cevap: Yargı kararına bağlı olarak iptal edilen idari işlemler yok sayılacağından, bu durumda olanların hizmetleri atama öncesi bulunduğu görevde geçmiş sayılacaktır.

Örnek 1- Öğretmen olarak görev yapmakta iken müdür yardımcılığına atanan ve bu ataması yargı kararına bağlı olarak iptal edilen bir adayın müdür yardımcılığında geçen bu süreleri öğretmenlikte geçmiş sayılacaktır.

Örnek 2- Asaleten müdür yardımcısı olarak görev yapmakta iken, eğitim kurumu müdürlüğüne atanan ve bu ataması yargı kararına bağlı olarak iptal edilen bir adayın eğitim kurumu müdürlüğünde geçen bu süreleri müdür yardımcılığında geçmiş sayılacaktır.

Örnek 3- Müdür yetkili öğretmen olarak görev yapmakta iken, eğitim kurumu müdürlüğüne atanan ve bu ataması yargı kararına bağlı olarak iptal edilen bir adayın eğitim kurumu müdürlüğünde geçen bu süreleri, tekrar müdür yetkili öğretmen olarak eski görevine atanırsa, müdür yetkili öğretmenlikte geçmiş sayılacaktır.

Soru 21: Eğitim kurumu yöneticiliğine atamalarda hizmet süresinin hesabında başvuru tarihinin ilk günü mü, son günü mü esas alınacaktır?

Cevap: İlgililerin son günde başvuruda bulunabileceği varsayımından hareketle ve mağdur olmamaları bakımından başvuru tarihinin son günü esas alınacaktır.

Soru 22: Hem 2005 yılında yapılan müdür yardımcılığı sınavında başarılı olan hem de 2009 yılında yapılan müdür yardımcılığı sınavında başarılı olan bir aday hangi puanına göre eğitim kurumu müdür yardımcılığına atanmak üzere başvuruda bulunabilir?

Cevap: Her iki sınav puanının da geçerlik süresi bitmediğinden, bu durumda olan adaylar istediği sınav puanını kullanma hakkına sahip bulunmaktadır.

Soru 23: Fen liseleri, Sosyal Bilimler liseleri, Bilim Sanat merkezleri, Güzel Sanatlar ve Spor liseleri ile her türdeki Anadolu liseleri yöneticiliklerine ilgili mevzuatına göre seçilerek öğretmen olarak atanıp, görev yapan ya da bu eğitim kurumlarında görev yaptıktan sonra herhangi bir nedenle ayrılmış olmakla birlikte yeniden bu eğitim kurumlarına sınavsız atanabilecek nitelikte olan aday bulunamaması durumunda bu şartı taşımayan diğer adaylar atanabilirler mi?

Cevap: Yönetmeliğin 7'nci maddesinin ikinci fıkrasında sayılan eğitim kurumları bakımından aday bulunmaması haline bağlı olarak ikinci duyuru yapılması öngörülmediğinden, başvuran adaylar arasından belirleme yapılacak, bu şartı taşıyan aday olmaması halinde diğer adaylar değerlendirmeye alınacaktır. Bu bakımdan ilgilerin mağdur olmamaları ve tercihlerinin boşa gitmemesi bakımından bu hususa dikkat etmeleri gerekmektedir.

Soru 24: 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun76'ncı maddesi kapsamında eğitim kurumu yöneticiliklerine atanmış olup halen eğitim kurumu yöneticisi olarak görev yapanlardan sınavı kazanmış olanlar bu duyuruda başvuruda bulunabilecekler midir?

Cevap: 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 76'ncı maddesi kapsamında atanmış olup eğitim kurumu yöneticilik görevlerine devam edenler, sınavı kazanmış olmaları ve istemeleri halinde sınava dayalı olarak eğitim kurumu yöneticiliklerine atanmak üzere başvuruda bulunabileceklerdir.

Soru 25: Başvuru ekranı ne zaman kapanacak?

Cevap: Başvuru ekranının kapanma saati daha önceki açıklamalarda adayların lehine olacağı düşüncesiyle başvuru tarihinin son günü saat 24:00'da kapanması öngörülmüştür. Ancak, bu düzenleme nedeniyle Bakanlığımız anlaşılmayan bir şekilde eleştirilere maruz kaldığından, başvuru ekranı başvuruların son günü saat 17:00'da kapatılacaktır.

Soru 26: Çok programlı lise yöneticiliklerine hangi alan öğretmenleri atanabilir?

Cevap: Çok programlı liselerin genel ve mesleki teknik öğretim programlarının birlikte ve tek yönetim altında uygulandığı eğitim kurumları olması nedeniyle bu eğitim kurumlarının yöneticiliklerine alanları itibariyle aylık karşılığı okutabilecekleri dersi bulunan adaylar atanabilir. (ÇPL'de derse girebilecek genel bilgi dersleri öğretmenleri de başvuruda bulunabilir)

Soru 27: Geçmiş yıllarda müdür yetkili öğretmen olarak görev yapmış olmalarına karşın bu görevlerine ilişkin onayları bulunmayanların bu süreleri Yönetmeliğin 25'inci maddesinin ikinci fıkrası kapsamında değerlendirilebilecek mi?

Cevap: Valilik ya da kaymakamlık oluru olmamasına rağmen müdür yetkili öğretmen olarak görev yaptıkları çeşitli belgelerden anlaşılanların söz konusu belgeler esas alınarak müdür yetkili öğretmen olarak görev yaptıklarının İl Millî Eğitim müdürlüklerince belirlenerek, bu sürelerinin C tipi eğitim kurumu müdürlüğünde geçmiş sayılmasının uygun olacağı 16/06/2006 tarihli ve 49623 sayılı yazı ile valiliklere bildirilmiştir. Bu durumda olanlar bakımından söz konusu yazı çerçevesinde işlem yapılacaktır.

http://www.egitimbirsen.org.tr/detay.php?id=136858&cid=52

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

MEB PERSONEL Haberleri