YÖK Üyelerine Süper Zam

Yüksek Öğretim Kurulu'nun (YÖK) tepki çeken yeni taslağına YÖK üyeleri için müthiş bir zam koyduğu da ortaya çıktı. Eğer taslak yasalaşırsa, YÖK Genel Kurulu üyelerinin maaşları 18, başkanın başkanın maaşı 22 bin liraya yaklaşacak.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Kayserili hemşehrisi olan yeni başkan Gökhan Çetinsaya'nın tartışmaya açtığı taslağın 70. maddesinde, YÖK Genel Kurulu üyelerinin mali haklarına ilişkin düzenleme yer alıyor. Buna göre; üyelere, en yüksek devlet memurunun, ek gösterge, yan ödeme ve her çeşit tazminatlar dahil aldığı maaşın üç katına kadar maaş verilecek. Maaşın tam tutarını Bakanlar Kurulu belirleyecek.

Mevcut yasada, üyelere verilecek maaşın, en yüksek devlet memurunun maaşının en fazla iki katı olması öngörülüyor. Devletteki en yüksek devlet memuru Başbakanlık Müsteşarı sayılıyor. Müsteşarın bu yıl aldığı ortalama maaş 7 bin 200 lira. Dolayısıyla YÖK Başkanı 14 bin 400, başkan yardımcıları 13 bin 320, üyeler ise 11 bin 880 lira maaş alıyor.

Taslak aynen yasalaşırsa, 12 Eylül darbesinden sonra başa gelen ve üniversitelerin başına bela olan, yerinde saymasında büyük rol oynayan, üniversitelerdeki özgürlüklerin yok edilmesini sağlayan YÖK üyelerinin maaşlarına yüzde 50'ye kadar zam yapılabilecek.

Bakanlar Kurulu'nun taslağın yasalaşması ve maaşları uygulamadaki mevcut oranlara uygun olarak belirlemesi halinde, o zaman O zaman, YÖK Başkanı'nın maaşı 21 bin 600, başkan yardımcılarının maaşı 19 bin 980, üyelerin maaşları ise 17 bin 820 liraya kadar yükselecek.

Üyelerin aldıkları ücretin toplamı sadece maaşlarından ibaret değil. Üyeler, yaptıkları toplantıların her biri için “huzur hakkı” da alıyor. Bir yılda en fazla 12 toplantı için huzur hakkı ödeniyor.

Yasa, huzur hakkı miktarını ise yasa “devlet memur aylıkları kat sayısının (4000) rakamı ile çarpımı sonucunda bulunacak meblağ” diye belirtiyor. Taslakta ise “4000” bölümü boş bırakılmış durumda.

Bu yılın ikinci yarısındaki memur aylık katsayısı 0.071589 ile “4000” rakamı esas alındığında, üyelere toplantı başına ödenen huzur hakkı 286 lirayı geçiyor. YÖK'ün yılda 12'den fazla toplantı yaptığı dikkate alınırsa maaşlara aylık 286 lira daha eklenecek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

MEB PERSONEL Haberleri