Çetinsaya, daha fazla öğrencinin doktora yapması için kontenjanları artıracaklarını açıkladı.
Öğretim üyesi zaafı
TBMM Üstün Yetenekli Çocukları Araştırma Komisyonu’na YÖK Başkanı Prof. Dr. Çetinsaya ve YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şişman, Üstün Yeteneklilerin Eğitimi konusunda sunum yaptı.
Türkiye’deki öğretim üyesi eksikliği sorununu endişe verdiğini belirten Çetinsaya, nitelikli öğretim üyesi olmadığı için Türkiye’nin ihtiyaçlarına yanıt verebilecek yeni lisans, yüksek lisans programlarının açılamadığına dikkati çekerek, “Üniversiteyi bitirmiş gençlerimizi doktoraya yöneltemiyoruz” dedi.
Memur daha çok alıyor
Öğretim üyesi yetişmesi konusunda, öğrencilerin gerek Türkiye’de gerekse de yurtdışında yüksek lisans ve doktora yapması konusunda teşvik edilmesi için çalışma başlattıklarını ifade eden Çetinsaya, “Bugün Türkiye’de öğretim üyesi yetersizliği nedeniyle doktora düzeyinde eğitim yapılamayacak alanlar var. Bir zaaf var ve bu zaafı kapatmak için çalışıyoruz” diye konuştu. Akademisyenlerin özlük hakları ve maaş konusundaki sıkıntılarına da dikkati çeken Çetinsaya, “Fakültelerdeki idari memurlar bile akademik personelden daha fazla maaş alıyor. Akademisyenlerin ücretleri sürekli geriliyor. 17 yaşındaki 22 yaşındaki gençlerden bahsediyoruz. bin 800-bin 900 TL maaşla iş yaparlar mı?” dedi.
YÖK kurulduğunda 28 üniversite olduğunu, bu sayının bugün 170’e vardığını söyleyen Çetinsaya, “YÖK’e üniversitelerden her ay 10 bin evrak giriyor. 900 bin kontenjan birer birer tespit ediliyor. Sistem artık işlemiyor. Yapılacak şey yeni, çağdaş bir düzenlemeyle belli bir olgunluğa erişmiş üniversitelerimize yetkileri verip ihtiyaç olan alanlarda kolayca programlar açma ve öğretim üyesi yetiştirme yetkisi verilmesi ve çıktı denetimi yapılması” diye konuştu.