Toplantı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Dinçer, üniversite sınavlarının yılda 1 kere yapılmasının toplumda büyük bir basınç ve gerilim yarattığını belirterek, “Üniversite sınavlarının yılda birden çok tekrarlanarak yapılabileceği bir ihtimal üzerinde de çalışıyoruz. Özellikle YGS’nin (Yükseköğretime Geçiş Sınavı) yılda en az 3 ya da 4 kez yapılması halinde bu gerginliğin ortadan kalkabileceğini düşünüyoruz. Bunun yapılıp yapılamayacağıyla ilgili altyapı çalışmaları var” dedi.
Başbakan yorumu
Başbakan Tayyip Erdoğan’ın üniversiteye giriş sınavının kaldırılacağına yönelik açıklamalarının hatırlatılması üzerine Dinçer, şunları söyledi: “Başbakanımızın sınavlarla ilgili sözlerini bir vizyon olarak ele alıyoruz. Eğitim sisteminde sınavlara ihtiyaç duyulmayacak bir zemini, altyapıyı kurmanın zorunluluğu var. Onun için de yoğun bir şekilde çaba sarf ediyoruz. Aslında ‘Belki sınavlar kaldırılacak’ demek ifade olarak yanlış sonuç doğurabilir.”
Liseden sonra SBS
“Bireylerin yetersizliklerini tamamlayacak bir sınav ve dershane anlayışından çok toplum davranışı haline dönüşmüş bir sınav anlayışı ortaya çıktı. Öyleyse eğer sorun bu ise bunu çözecek tedbirler almalıyız. Mesela biz lise eğitiminden sonra SBS yapmak gerektiği kanaatindeyiz. Ama bu sınav, öğrenci seçmek için değil. Eğitim sisteminin başarısını ölçmek, öğrencilerimizin sahip olması gereken bilgi ve yetenekleri kazanıp kazanmadıklarını görmek için yapılmalı. Çünkü bu eğitim sistemine feedback sağlayacak. Dolayısıyla öğrenci seçme esaslı sınavlardan bahsederek, ‘yapmayacağız’ demek daha doğru olabilir.”
Sınav stresinden ölüm bizi yaralıyor
“SAMSUN’da YGS stresine dayanamayıp kalp krizi geçiren öğrencinin hayatını kaybetmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusu üzerine, “Böyle şeylerin olması en basit ifadeyle bizi yaralıyor. Hele hele sınav arifesinde böyle hadiselerin olması, çocukların böylesine gergin bir ortamda imtihana giriyor olması bence bizim sınav sistemlerini gözden geçirmemiz için de gerekçe oluşturuyor” dedi.
Hürriyet