YGS arapsaçına döndü

ÖSYM Başkanı Ali Demir'in kriz sürecini iyi yönetemediğini, nihayet Başbakan Erdoğan da gördü. Bu noktaya gelmesi bile büyük bir aşama.

ÖSYM Başkanı Ali Demir’in kriz sürecini iyi yönetemediğini, nihayet Başbakan Erdoğan da gördü. Bu noktaya gelmesi bile büyük bir aşama. Yakında sınavda yaşanan diğer ayrıntıları öğrendikçe, istifa etmesi gerektiğine de kesinlikle inanacaktır!..
Yanlış hesaplama nedeniyle puanlama ve sıralama altüst oldu. Puanı hesaplanan ve sınavı geçerli sayılan adaylara yönelik çelişkili bilgiler var. Üç gün önce, hapishanelerde ikinci kez yapılan YGS soruları ısrarla açıklanmıyor. En önemlisi de bugüne kadar ortaya atılan iddialara cevap vermeyen ÖSYM, yeni iddialar konusunda da suskunluğunu koruyor. Puan itirazlarına muhatap bulamayan veliler ise “çıldırma” noktasında.

Puan ve sıralama altüst!
O kadar çok adayın puanı ve sırası değişti ki, artık kimin ne kadar puanı var hiç belli değil. Tıpkı borsa gibi neredeyse hemen her gün puan ve Türkiye sıraları değişiyor. ÖSYM ise hemen her konuda olduğu gibi bu konuda da suskunluğunu sürdürüyor.
Ortaya çıkan bu değişiklikler ise sınavın genelini etkilediği için, puanlama ve sıralamanın yeniden yapılmasını zorunlu kılıyor. Aksi takdirde sınavın güvenirliğine bir gölge daha düşmüş olur.

2. YGS soruları neden açıklanmıyor?
ÖSYM’nin hatasından kaynaklanan nedenlerle, hafta sonunda hapishanelerde yeniden sınav yapıldı. Ama bu sınavın soru ve cevapları, hâlâ ÖSYM’nin internet sitesine konulmadı. Sorular kolay mıydı? Zor muydu? Daha da önemlisi diğer sınavla nasıl ilişkilendirilecek? Bir önceki sınavın standart sapma ve ortalaması mı alınacak? Yoksa yeni sınavın mı?
Öyle ya da böyle, ölçme değerlendirme açısından tam bir felaketin yaşanacağına kesin gözüyle bakılıyor?..

Rakamlar birbirini tutmuyor
ÖSYM sayesinde adaylar da, veliler de hemen herkes sınav hafiyesi oldu. ÖSYM’nin yayınladığı her türlü bilgi didik didik ediliyor. İşte bu çerçevede en çok dikkat çeken konulardan birisi de puanı hesaplanan aday sayısındaki farklılık.
ÖSYM’nin internet sitesindeki verilere göre sınavı geçerli olan aday sayısı: 1.648.240. Ama Puan Ortalamaları’nın esas alındığı tabloda 1.609.971, Doğru Cevap Dağılımları’nın yer aldığı tabloda da 1.648.628 aday gözüküyor. Gelin de çıkın işin içinden!..
Sınavda 395 kopyacı varmış! Doğru olan, kopyacıların değerlendirme dışı kalmasıdır. Ama onlar da dikkate alınsa, aradaki kayıt dışı adaylar yine dikkat çekiyor. Ve bu konuda da umarız ÖSYM bir açıklama yapar.

Aynı puanda kaç kişi var?
Aynı puanda kaç kişi var. Örneğin üç kişi mi, 300 kişi mi, yoksa üç bin kişi mi? Mesela 215 bin 343’üncü sırada gözüküyorsanız, gerçek anlamda önünüzde kaç kişi var? 215 bin 343 kişi mi, yoksa 285 bin kişi mi? Bu konuya da açıklık getirilmek zorunda çünkü tercih aşamasında bu çok önemli bir ayrıntıdır. Elimizdeki puan kartlarına göre, aynı puanda çok fazla yığılma söz konusu. Ama hangi puan diliminde kaç kişi var, onu ancak ÖSYM açıklayabilir?

Puanlar her gün değişiyor
Sadece puanı yeniden hesaplananların değil, diğer adayların sıralamalarında da önemli değişikliklerin olduğu dikkat çekiyor. Peki tüm adayların puan ve sıralaması değişti mi? Puanlar yeniden hesaplanmadığına göre, sıralamalar neden değişti? Eğer tüm adaylara yönelik puan ve sıralama operasyonu yoksa, kaç kişiye yönelik bir değişim söz konusu?..
Gözetmen ücretleri neden yatırılmıyor?
YGS salon görevlilerinden hâlâ tepkiler geliyor. Sınavdaki gözetmenlik ücretlerinin, önceki yıllarda, sınavdan hemen sonra ödenmesine karşın, şimdi neden ödenmediğini soruyorlar. Maalesef, bu konuda da ÖSYM’den herhangi bir açıklama yok.
Özetin özeti: ÖSYM daha nereye kadar suskunluğunu sürdürecek. Susması, iddiaları kabul etme anlamına gelmez mi?..

Abbas GÜÇLÜ-Milliyet

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

KAMU PERSONELİ Haberleri