Onlardan biri de 'Bilinmeyen Sinemalar Film Festivali.' 11-17 Mayıs tarihleri arasındaki festivalde Kamboçya, Haiti, Uganda, Çad gibi ülkelerin filmleri seyirci ile buluşacak.
Festival denilince akla sadece büyük şehirlerde yapılan film ve müzik etkinlikleri gelir. İstanbul Müzik Festivali, İstanbul Caz Festivali, Rock'n Coke, alışık olduklarımız arasında. Ancak son yıllarda film festivallerinde öyle bir hareketlenme yaşandı ki, neredeyse elimizi attığımız her konuda bir festival çıkarır olduk. Bilinmeyen Sinemalar, Dağ Filmleri, Uluslararası Rastgele Balıkçı ve Deniz belgeselleri, İşçi Filmleri, İkinci El Film Festivali, İpekyolu Film Festivali ve Paso Uluslararası Film Festivali bunlardan birkaçı. Bu zenginlikten izleyici de memnun olmalı ki, hiçbir festival seyircisiz kalmıyor. Festivaller bir, iki derken, beş ve onuncu yıllara ulaşıyor.
Önümüzdeki hafta Türkiye, ilginç bir film festivaline ev sahipliği yapacak. Kamboçya, Haiti, Uganda, Burkina Faso, Çad gibi ülkelerin filmleri, 'Bilinmeyen Sinemalar Film Festivali'nde seyirci ile buluşacak. 11-17 Mayıs 2011 tarihleri arasında yapılacak festivalin Genel Yayın Yönetmeni İhsan Kabil, bu çapta bir festivalin Türkiye'de ilk kez yapıldığını söylüyor. Bu yıl altıncısı düzenlenen Uluslararası İşçi Filmleri Festivali de, 1-8 Mayıs 2011 tarihleri arasında İstanbul, Ankara ve İzmir'de yapıldı. Emekçilerin yaşamlarını ve mücadele deneyimlerini izleyicilerle buluşturmayı amaçlayan festivalde 60'a yakın yerli ve yabancı film gösterildi. İlginç festivallerden birkaçı şöyle:
Bilinmeyen Sinemalar Film Festivali: 11-17 Mayıs 2011 tarihlerinde gerçekleştirilecek olan festivalde 36 film gösterilecek. BM En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı kapsamında yapılacak festivaldeki filmler milli geliri 750 doların altındaki ülkelerin filmleri olacak.
Dağ Filmleri Festivali: 1-6 Mart 2011 tarihlerinde 6. kez gerçekleştirildi. 39 film gösterimi, söyleşiler, kitap ve fotoğraf sergisinin yanı sıra 'Çekgetir', 'Amatör video yarışması' ve 'Festivalde şehir macerası' gibi etkinlikler yer aldı.
Feministival: Geçtiğimiz yıl 'Bağyan festival' adıyla düzenlenen etkinlik, 2-8 Mayıs 2011 tarihlerinde gerçekleştirildi. Festivalde, deneysel sinema atölyesi, feminist mizah, yosun grafiti ve gerilla bahçecilik, feminist imla gibi bölümler de yer aldı.
Altın Safran Belgesel Film Festivali: Her yıl eylül ayında, Safranbolu Belediyesi tarafından düzenlenen ve Türkiye'nin kültürel mirasına sahip çıkmak amaçlı hazırlanan belgesellerin yer aldığı uluslararası bir festival. 2000 yılından beri düzenleniyor.
Uluslararası İşçi Filmleri Festivali: Bu yıl altıncısı düzenlenen festival, 1-8 Mayıs tarihleri arasında İstanbul, Ankara ve İzmir'de gerçekleştirildi. Sendikaların katılımıyla hazırlanan festival, bu yıl 'Toprağımız, havamız, suyumuz için doğal olarak direniş' temasıyla yapıldı.
İkinci El Kısa Film Festivali: Festival, Ankara Kısa Filmciler Derneği tarafından düzenleniyor. 1-5 Mart 2011 tarihlerinde beşinci kez sinemaseverlerle buluştu. Sıra dışı filmler ve farklı atölyeler, programda yer aldı.
Uluslararası Barikat Film Festivali: Engellilerin duygu düşüncelerini ve yaşama katılımlarını anlatmak amacıyla düzenlenen bir festival. Geçen yıl ilk kez düzenlenen etkinlik, 3-5 Aralık 2010 tarihleri arasında gerçekleştirildi.
http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1131817&title=yeter-ki-film-olsun-festival-cok