Yetenek derslerinin bile notları önemli

Milli Eğitim Bakanlığı Tebliğler Dergisi Şubat sayısında önemli bir detay vardı. Birçok okul ve velinin gözünden kaçmış olabilir. Hatırlatmakta yarar var.

Bu yıl 6'ncı sınıfta okuyan öğrencilerle, daha küçük sınıfta olanlar yeni yerleştirme sistemi kapsamına giriyor. Milli Eğitim Bakanlığı her ne kadar SBS'yi kaldıracağını açıklasa da, sistem sona erinceye kadar anlaşılan yeni düzenlemeler yapılıyor.

 

Geçmiş yıllarda okuldan alınan puanın yerleştirmeye etkisinin hesabı uzun ve anlaşılmaz bir yöntemdi. Velilerin kafası karışıyordu. Şimdi okul başarısıyla sınav puanı ayrıldı.

 

Sadece matematik, fen değil yetenek dersleri de önemli

 

Önce şunu başta söylemekte yarar var. Artık okuldn 6, 7 ve 8'inci sınıftaki öğrenciler her dersten çok iyi not almak zorunda. Çünkü, her dersten alınan not ortaöğretime geçişi çok etkileyecek. Beden Eğitimi, müzik gibi yetenek dersleri bile yerleştirme puanının (OYP) artmasına ya da azalmasına neden olacak.

 

Tebliğler Dergisi'nde yer alan yerleştirme yönergesinin en iyi tarafı aynı okulda olan öğrencileri birbiriyle yarıştırmamaları. Yani, eski sistemde bir okuldaki öğrenci o okuldaki en yüksek puanlı öğrenci ile karşılaştırılıp, puanı buna göre değişiyordu. Yeni sistemde, her öğrenci birey olarak ele alınıyor ve aldığı puan direkt yerleştirme puanını etkiliyor. Yani her çocuk kendi başarı puanına göre değerlendirilecek. Kaç aldıysa o not puana yansıyacak. Her öğrenci okuldan aldığı puanın, başka öğrencinin sonucundan etkilenmeden yansımasını bulacak. Diğer öğrencilerle karşılaştırılmayacak.

 

Bütün bunlara rağmen not çok önemli hale geliyor. Yani bu yıl ilköğretim 6'ncı sınıfta olan bir öğrencinin, 7 ve 8'inci sınıftaki yıl sonu başarı puanı toplamı yerleştirmeyi yüzde 30 oranında etkileyecek. SBS ile girilen bir okul için yarışan öğrenci her sınıfta okul performansını yüksek tutmak zorunda.

 

SBS 700 puan üzerinden hesaplanacak

 

Tebliğler Dergisi'nde yapılan bir değişiklik de sınav puanıyla ilgili. Tüm soruları bilen bir öğrenci geçmiş yıllarda 500 üzerinden puan alıyordu, değişiklikle şimdi 700 puan üzerinden hesaplanacak. Daha sonra buna 3 yılın toplamında en çok 300 puan, okul başarı puanı eklenerek toplamda 1000 puana dönüşüp, bu puan da ikiye bölünerek Ortaöğretim Yerleştirme Puanı (OYP) bulunacak.

 

TÜBİTAK olimpiyatlarında başarılı olanlara ek puan

 

Bu arada TÜBİTAK tarafından yapılan uluslararası bilim olimpiyatları ve matematik olimpiyat sınavları ile proje yarışmalarından, ulusal elemelerden geçtikten sonra ülkemizi temsil etmeye hak kazanan öğrencilere katıldıkları yılın yıl sonu başarı puanlarına belirlenen oranda ek puan verilecek.

 

Altın madalya alan veya birinci olanlar için yüzde 10'u, gümüş madalya alan veya ikinci olanlar için yüzde 9'u, bronz madalya alan veya üçüncü olanlar için yüzde 8'i, bu etkinliklere katılanlar için de yüzde 7'si oranında ek puan verilecek.

 Nuran ÇAKMAKÇI-Hürriyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri