Yerli otoya başka firmalar da talip, birden fazla marka çıkar

Sanayi Bakanı Ergün, yerli oto konusunda Fiat'ın yaptığı son açıklamayı memnuniyet verici bulduğunu belirterek “Başka firmalar da konu üzerinde çalışıyor. Birkaç yıl içinde birden fazla marka çıkabilir” dedi.

FIAT-Chrysler CEO’su Sergio Marchionne’nin açıklamaları ile yeniden gündeme gelen yerli oto için talipler çoğaldı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, yerli otomobil üretimiyle ilgili olarak başka firmaların da çalışmalar yaptığını söyledi. Ergün “Eğer Fiat ve TOFAŞ Türkiye’de böyle bir ortaklığı tesis etmek, tasarımı Türkiye’de yapmak, önemli parçaları Türkiye’de üretmek ve Türkiye’den bir marka ve modeli Türkiye ve dünya pazarlarına sunmak üzere anlaşmışlarsa bundan büyük bir mutluluk duyarız” dedi. Ergün, İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde düzenlenen ‘Girişimcilik Konferansı’ ve İktisadi Araştırmalar Vakfı ödül törenin ardından basın mensuplarının yerli otomobille ilgili sorularını yanıtladı. Gördükleri kadarıyla gelişmenin bundan ibaret olmadığını belirten Ergün “Başka firmalar da konunun üzerinde çalışmaktadırlar. Eminim, Türkiye önümüzdeki birkaç yıl içinde sadece bir markayı değil, birden fazla markayı ve modelleri piyasaya sunabilecek imkan ve kabiliyete sahiptir. Bunu görüyoruz, bundan da memnuniyet duyuyoruz” diye konuştu.

Önemli olan Türk marka çıkması

Otomobil sektörünün durumuyla ilgili önceden çok kapsamlı açıklamalar yaptıklarını ve bu dönemde hükümet programında da ifade ettikleri gibi bu kadar güçlü olan bir sektörün merkezine mutlaka yerli bir marka ve yeni model otomobiller koymak icap ettiğini söylediklerini anımsatan Ergün “Bunun için gereken destek ve teşvik mekanizmalarını da oluşturuyoruz” dedi. Bunu sektörle de değişik zamanlarda bir araya geldiklerinde ifade ettiklerini belirten Ergün, sektörden bu konularda sıcak mesajlar da aldıklarını, bu sıcak mesajların yavaş yavaş somutlaştığını görmekten de memnuniyet duyduğunu ifade etti. Ergün, şunları söyledi: “Bunun çok değişik yolları, çok değişik modelleri olabilir, çünkü baştan beri ifade ettiğimiz sektör her türlü yatırımı yapabilecek güce sahiptir. Hem ekonomik güce sahiptir hem teknolojik birikime sahiptir hem de yetişmiş insan gücüne sahiptir. Bunu yaparken bir girişimci de tek başına bunu yapabilir ya da Türkiye’de bu sektörde olanlar veya sektöre yeni girmek isteyenler bir araya gelip de yapabilirler veya uluslararası sermaye ile işbirliği şeklinde de yapılabilir. Önemli olan Türkiye’den yeni bir marka ve model çıkarmaktır. Bu marka ve modelin çıkarılması için değişik yöntemler uygulanabilir.”

Müdahaleye gelen 100 milyar dolar kaybı göze alsın

BİLİM, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ergün, Merkez Bankası döviz rezervlerinin de 100 milyar dolara yaklaştığına işaret ederek, şunları kaydetti: “Ülkeler sadece siyasi ve askeri operasyonlara maruz kalmıyorlar. Ülkeler zaman zaman ekonomik operasyonlara da maruz kalıyorlar. Döviz rezervlerimizin yüksek olması bu ekonomik operasyonları engelleyen en önemli unsurlardan biridir. Sizin bir nevi cephanenizdir Merkez Bankası rezervleri. 1-2 milyar dolarlık bir operasyon eskiden piyasayı allak bullak ederdi. Ama bugün biri size operasyon yapmak isterse 10 milyar doları, 20 milyar doları, 50 milyar doları, 100 milyar doları kaybetmeyi göze alması lazım. Türkiye bu dönemde Merkez Bankası döviz rezervlerini de güçlendirerek önemli bir altyapı, girişimciler için de bir güvence oluşturdu. Bunlar özel sektörümüz açısından da teminat haline geldi.”

Düşün ama hindi gibi düşün

Ergün, 2002’de 36 milyar dolar ihracat yapan Türkiye’nin geçen yıl 135 milyar dolar ihracat yaptığını, bunun sahip olunan petrol veya doğalgaz zenginliğinden değil, mevcut girişimci potansiyelinden kaynaklandığını söyledi. Düşünceyi açıklama hürriyetinin olmadığı yerlerde insanlar kendilerini ifade edemiyorlarsa, farklılıklarını ortaya koyamıyorlarsa bunun iktisadi  yansımalarının da olacağını ve bu insanların gücünden yararlanılamayacağını belirten Ergün, düşünce hürriyeti değil, düşünceyi açıklama hürriyeti bulunduğunu ve açıklanamayan düşüncenin de düşünce olmayacağını söyledi. Ergün “Düşün ama hindi gibi düşün. Ne düşünüyorsan söyle, aykırı olsun, farklı olsun. Onunla gelişebiliriz” dedi.

 Stargazete

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri