Yerin 100 Metre Altında, Astım-Bronşit Tedavisi

Nahçivan'da tamamen tuzdan oluşan bir dağın altındaki mağaralarda kurulan Tuzdağı Rehabilitasyon Merkezi, solunum yolları hastalığı bulunanlara şifa dağıtıyor.

Nahçivan'da tamamen tuzdan oluşan bir dağın altındaki mağaralarda kurulan Tuzdağı Rehabilitasyon Merkezi, solunum yolları hastalığı bulunanlara şifa dağıtıyor.
Azerbaycan'a bağlı Nahçivan Özerk Cumhuriyeti'nde bulunan tuz dağının uzun dönem ülkenin tuz ihtiyacını karşıladığı, 1979 yılından itibaren rehabilitasyon merkezine dönüştürülen dağın altındaki mağaraların, tedavi amacıyla kullanılmaya başlandığı öğrenildi. Merkezde bugün her yaştan onlarca hastayı görmek mümkün.
Büyük tuz kütlelerinden oluşan bir dağın altında kurulan merkez, 5 yıl önce modernize edilerek tüm dünyadan hastaların hizmetine sunuldu.
Tuzdağı Rehabilitasyon Merkezi Başhekimi Ruslan Süleymanov, tuz dağının yüksekliğinin 110 metre olduğunu ve dağdan 1979 yılına kadar ülkenin tüm tuz ihtiyacının karşılandığını belirterek, oluşan mağaraların uzunluğunun 340 metreye ulaştığını söyledi.
Merkezin dünyadaki diğer örneklerinin aksine yere yatay olarak kazıldığını anlatan Süleymanov, tuz mağaralarında ortalama sıcaklığın yazın 20, kışın ise 18 derece olduğunu belirterek, hastaların saat 18.00'den sabah 08.00'e kadar tuz mağaralarında kalmak zorunda olduğunu ve tedavinin kesin sonuç vermesi için tedaviye gelenlerin 15 ile 25 gece kaldığını bildirdi.
Üst solunum yolları rahatsızlığı, astım, bronşit, alerji, polen alerjisi gibi hastalıklarına ilişkin tedavi uygulandığını anlatan Süleymanov, "Merkezimizde solunum yolu hastalığı olan çocuklarda yüzde 90, yetişkinlerde ise yüzde 85 kesin tedavi başarısına ulaşıyoruz" dedi.
Ruslan Süleymanov, merkezde 5 doktor, 23 hemşire olmak üzere 50 personelle hizmet sunmaya çalıştıklarını ifade etti.
Süleymanov, şu anda yatan 6 hastalarının bulunduğunu, ancak yaz dö neminde günlük hasta sayısının 200 ile 250 arasında değiştiğini belirterek, merkezin yatak kapasitesinin ise 310 olduğunu bildirdi.
Dünyanın tek yatay tuz mağarasının Nahçivan'da bulunduğunu dile getiren Süleymanov, tuz mağaralarında mikroklima özelliğinin yanı sıra yer altında havanın sodyum klor iyonları açısından zengin, nem oranının ise düşük olduğunu sö yledi.
Merkezde 15 günlük bir tedavinin maliyetinin 300 ile 400 Dolar arasında değiştiği ve buna tıbbi tedavi haricindeki diğer masrafların dahil olmadığı öğrenilirken, tuz mağaralarında doğal ortamı bozmaması amacıyla yemek yemenin de yasak olduğu belirtiliyor.
Mağaralarda yatakhanelerin yanı sıra hastaların zamanlarını daha rahat geçirebilmeleri için de her ayrıntı düşünülüyor. Mağaralarda yöresel ürünlerin satıldığı dükkanlar, okuma salonları, televizyon izleme ve oyun salonları ile kafeterya da hastalara hizmet veriyor.





haber 365

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri