YER DEĞİŞTİRME YÖNETMELİĞİ BAŞKA BAHARA KALACAK GİBİ!

YER DEĞİŞTİRME YÖNETMELİĞİ BAŞKA BAHARA KALACAK GİBİ!

652 sayılı KHK nin yayınlanmasının üzerinden 9 ay geçmesine rağmen hala yönetmeliğin yayınlanıp yayınlanmamsı hususunda net bir şeyler söyleyemiyoruz. Cümlenin sonunu gibi edatı ile bitiriyoruz. Dün bakanlık yetkililerinden ve sendika yöneticilerinden edindiğim bilgiler ve internet sitelerinde yayınlanan haberler, yönetmeliğin yayınlanmasının bir başka bahara kalacağı yönünde… Bakanlıkta yapılan ve internet haberlerine yansıyan görüşmeler ile ilgili sendika temsilcileri ile Derneğimiz adına görüştüm

Yer değiştirme uygulamasının bu yıl yapılmayacağı izlenimi edindim, hatta izlenim değil, bu olasılık günden güne netleşiyor. Zaman ilerledikçe yönetmeliğin yayınlanma ihtimali azalıyor. Önceleri il müdür yardımcılarının KHK ye dahil edilmesinin ve normların güncellenmesinin beklenildiğini düşünüyordum. Ama anladığım kadarı ile ortada bir kararsızlık var! Rotasyon konusunun gündeme gelip gelmediğini sorduğum Sendikacı Dostumuz, yüzde doksan oranında rotasyon uygulamasının erteleneceğini belirtti. Bu kararın alınmasında başlıca nedenin ise 4+4+4 uygulamasının olumsuz etkileneceği, söylemi oluşturuyor. Doğrusu bir ilçe yöneticisi olarak bunu çok da anlamış değilim. Kişilere bağlı bir yönetim anlayışı olmaz. Yasalar ve yönetmeliklere göre iş yapıyoruz. Önemli olan mevzuatın zamanında yayınlanmasıdır. Mevzuat zamanında yayınlandığında, uygulamada güçlük çekileceğini düşünmüyorum. 81 ilin, il müdürü değişti. İşler aksadı mı? Ya da önceki ile kıyasladığınızda hangi iş geride kaldı?

Yönetmeliğin yayınlanmasının bu şekilde duraksamaya uğraması, şube müdürlerinin motivasyonunu bozmaktadır. Bu hususta bir tereddüt var ise bunu gidermek için bu alanda tek örgüt olan Derneğimiz gereken katkıyı yapardı.

Akla tabi hemen şöyle bir soru da geliyor; madem yönetmelik uygulaması gelecek yıla kalacaktı, bu daha önce niçin açıklanmadı. Böyle son anda kararlar alıp uygulamak, istenilen sonuçları vermeyecektir. Tam dokuz aydır şube müdürleri dokuz doğurdu. İnternet siteleri ve resmi gazeteyi sürekli takip ettiler. Daha önce adını, sanını bilmedikleri web sitelerinden gelen rotasyon haberlerini hatmettiler. Yer değiştirme uygulamasının akıbetini önceden net olarak bilselerdi, bugün zihinlerdeki karışıklık olmayacaktı. Birçok yönetici yazın yapılması planlanan rotasyon nedeni ile işlerini erteledi. Beklenti içerisine girdi.

Yönetmeliğin gelecek yıl uygulanması durumunda beraberinde başka problemleri de getirecektir. Öncelikle bu yıl yaşanan endişeler gelecek yılda yaşanacaktır. Aynı sıkıntıyı şube müdürleri bir yıl daha yaşayacaktır. Yönetmelik yayınlanır uygulama için bir yıl beklenildiğinde rotasyondan etkilenmemek için taşra yöneticileri, İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğünün kapısını aşındıracaklardır. Rotasyondan en az etkilenmek için 76.maddeden istedikleri uygun yerlere atanmak isteyeceklerdir. Amiyane tabiri ile rotasyondan yırtmak isteyeceklerdir. Bir yıl daha bu sene yaşanan sıkıntıların aynısı yaşanacaktır. Kaldı ki gelecek yıl yer değiştirme işleminin uygulanması zor görünüyor. Seçimlerin yaklaştığı bir dönemde rotasyonun yapılması zor!

Yer değiştirme yönetmeliğinin yayınlanması Derneğimizin vizyonu açısından önemli idi. Tekrar tekrar yazdığımız gibi bu kadrolara kurumsal kimlik kazandırmanın yolu mali haklar, yer değiştirme, görevde yükselme yönetmeliklerinin yayınlanmasından geçiyor. Tüm mücadelemiz bunlar içindir. Bu üç ayak tamamlandığında, bu kadroların statüsü toplumda daha da yükselecektir. Bugün yer değiştirmenin daha çok yazılmasının nedeni ise gündemde olmasından kaynaklanmaktadır. Geçen yıl bu zamanlar öncelikli konumuz ek ders ücretleri idi.

Davut ÇALIŞKAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

MEB PERSONEL Haberleri