Her soruşturma OHAL kapsamında değildir. OHAL kapsamında olan soruşturmalar FETÖ/PDY ve PKK dahil terör konularıdır. Örneğin hakarete ilişkin bir konunun OHAL kapsamında değerlendirilmesi mümkün değildir.
OHAL kapsamındaki 669 sayılı KHK'da yer alan;
"MADDE 3- (1) 15/7/2016 tarihinden sonra milli güvenlik gerekçesiyle görevden uzaklaştırılan kamu görevlileri hakkında ilgili mevzuatında öngörülen soruşturma açma süreleri olağanüstü hal süresince uygulanmaz."
Maddesi gerekçe gösterilerek örneğin bir hakaret soruşturması uzatılamaz. Ya da bu konularda açığa alma işlemi uygulanmışsa 10 gün içerisinde soruşturmaya başlanmak zorunda.
Maddede de görüldüğü üzere kapsamaktadır.
Son günlerde valiliklerce yapılan işlemlerin tamamının OHAL kapsamında değerlendirildiğine şahit olmaktayız. Aynı şekilde 657 sayılı DMK'da da yer aldığı üzere savcılık kovuşturması olmayanlar hakkında açığa almaya ilişkin 3 aylık süreden sonrasüre uzatımı yapılamaz. Bu noktalarda yanlış yapmak cezai sorumluluk gerektirir.
Hatta bazı illerimizde OHAL KHK'larından 673 sayılı KHK'nın;
"Görevden uzaklaştırılanların iade usulü
MADDE 8- (1) 15/7/2016 tarihinde gerçekleştirilen darbe teşebbüsü ve terör eylemi sonrasında kamu kurum ve kuruluşlarınca ilgili mevzuatına göre görevden uzaklaştırılan ve yönetici kadrolarında bulunan personelin görevlerine iadesi, halen bulundukları yöneticilik görevi dışında öğrenim durumları ve kazanılmış hak aylık derecelerine uygun kadro ve pozisyonlara atanmak suretiyle de yerine getirilebilir."
Maddesine dayanarak görevden uzaklaştırma sonrası göreve iadelerde görev yeri değişikliği yapıldığına şahit olmaktayız.
Oysa ki yöneticileri kapsayan bir maddedir. Yani açığa alınan bir öğretmen göreve döndürülürken görev yeri değiştirilemez.
Valiliklerin bu konularda çok titiz davranması gerekir.
Maksut BALMUK