Yaklaşık 1 milyon öğrencinin katıldığı Liselere Geçiş Sınavı (LGS) yabancı dil puanlarının hesaplanmasında yapılan hata ile Fransızca ve Almanca'dan sınava giren öğrenciler mağdur oldu. Almanca ve Fransızca derslerinden sınava giren öğrencilerin ortalamaları İngilizce'den sınava giren öğrencilere göre yüksek çıkınca katsayıları düştü. VATAN'ın gündeme taşıdığı hesaplama hatası nedeniyle Fransızca'da 6 ile 7, Almanca'da ise 8.5 puanlık fark ortaya çıktı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) önceki gün yabancı dil puanlarını yeniden hesaplayarak yanlıştan döndü. Bu sayede puanı artan birçok öğrenci üst sıralardaki kolejlere girmeye hak kazandı.
'Şansımıza kontenjan vardı'
Yabancı dil mağdurlarından biri olan Zeynep Dorman (14) da yeniden hesaplamayla gelen 7 puanlık artış sayesinde hayalini kurduğu Üsküdar Amerikan Koleji'ne girmeye hak kazandı. Zeynep'in babası Yalçın Dorman (45) yaşadıklarını VATAN'a anlattı: Kızım Zeynep sınava Fransızcadan girdi. Puanlar açıklandığında 437,0497 aldığını gördük. Tanıdıklarımızdan Zeynep ile aynı net ve yanlışı yapan ve aynı sayıda boş soru bırakan ancak İngilizce'den sınava giren çocukların puanı daha yüksek geldi. Bu teknik olarak mümkün değil. Hemen MEB'e itiraz ettim. Sonra önceki akşam yeni hesaplamayla puanı 443,9115'e yükseldi. Yaklaşık 7 puanlık artış olunca, Zeynep taban puanını 440 olarak açıklayan Üsküdar Amerikan Koleji'ne kayıt hakkı kazandı. Dün sabah erkenden okula gidip serbest kayıt döneminde asil listenin 3'üncüsü olarak kaydını yaptırdık. Şansımıza boş kontenjan vardı.
Yeni puanı görünce ağladı
Yalçın Dorman puanların düşük gelmesi nedeniyle kızı Zeynep'in psikolojik çöküntü yaşadığını söyledi: VATAN'ın yayınlarıyla hata düzeltilince dünyalar Zeynep'in oldu. Yükselen puanını ilk gördüğünde dakikalarca ağladı. Gece 03:00'e kadar arkadaşlarıyla telefonda konuştu. Kaydı tamamlanana kadar heyecanla bekledi. Şu anda çok mutlu. MEB'in hızlı ve hakkaniyetli hareket etmesi sayesinde bir çok çocuk güzel haber aldı.
Yaklaşık 3 bin mağdur,
LGS ile öğrenci alan yabancı kolejlerin çoğu kayıtları tamamlandığı için bu okullara kaydolamayan birçok öğrenci hala mağdur. Eğitim uzmanları MEB, LGS'ye dair sayısal verileri açıklamadığı için dil puanı mağduru olan öğrenci sayısının tam bilinemediğini belirtiyor. İngilizce'den sınava giren yaklaşık 935 bin öğrenci bulunuyor. Fransızca ve Almanca'dan sınava giren aday sayısı ise yaklaşık 3 bin. MEB'in yeniden hesaplamasıyla daha yüksek yüzdelik dilime yerleşen öğrenciler ise Robert Kolej, Alman Lisesi, Üsküdar Amerikan Koleji ve Fransız liselerinin ek kontenjan hakkı vermesini talep ediyor.
Kontenjan açılmalı
FRANSIZCA ve Almanca'dan sınava giren öğrencilere yapılan hatalı puanlamayı tespit eden Pakkan Okulları Matematik Bölüm Başkanı A. Sevgül Toğaç Özer, VATAN'a şunları söyledi: İngilizce, Fransızca ve Almanca ortalamalarının farklı hesaplanması yüzünden öğrenciler mağdur oldu. MEB bunu düzelterek Fransızca ve Almanca'dan giren öğrencilerin katsayılarını İngilizce'ye eşitledi. Böylece büyük çoğunluğun sıralaması değişmezken Fransızca'da 6-7, Almanca'da yaklaşık 8.5 puanlık artış öğrencilerin yüzdelik dilimlerini yukarıya taşıdı. İngilizce'den giren öğrencilerin sıralaması ise değişmedi. Aslında üç dilin sınav sonuçlarını harmanlayıp ortalama çıkarılmalıydı. Kesin kayıt yaptıran öğrencilerin kazanılmış hakkı var. Ancak puanı artan çocuklar da haklı olarak Robert Kolej, Alman Lisesi ve Üsküdar Amerikan Koleji gibi okullara kayıt olmak istiyor. Bu sorunu çözecek tek şey okulların ek kontenjan açmasıdır. Robert gibi bir okula gelecek yeni kayıt 3-4'ü geçmez. ,
Mağdurlar ne diyor?
Çiğdem Kulat (Öğrenci velisi)
"Kızım da sınava Fransızcadan girdi. Puanı yeni hesaplamayla 455'ten 462'ye yükseldi puanı. Biz puanı 455 olduğu halde Salı günü Robert Kolej'e ön kayıt yaptırmıştık. Bu durumda komple kayıtlar iptal mi olur yoksa ek kontenjanla dışarıda kalan çocukları da alırlar mı?"
Yasemin Cevahir Aydınlık(Öğrenci velisi)
"Kızım Fransızcadan sınava girdi ve puanı yaklaşık 7 puan arttı. Fakat bu düzeltme mağduriyeti gidermedi. 1 ve 2'nci kayıt döneminde İngilizceden sınava giren ve daha düşük puana sahip öğrenciler son 3 gün içinde zaten kayıtlarını yaptırdılar. Birçok okulda kontenjan doldu. Bu mağduriyet nasıl giderilecek? Sene içinde sürekli değişen sistemle yeterince ruh sağlıkları etkilenen bu çocuklar şu an yazılamadıkları okulun kesin kayıt listesine bakıp daha düşük puanlı kayıtları görünce bu durumu nasıl kabullenecekler? Bir çözüm bulunmasını umut ediyoruz."
Kayıtlar durduruldu
Puan hesaplamasında yapılan bu hata nedeniyle bazı kolejler bir süre kayıt alım işlemlerini durdurdu. İstanbul'daki ünlü Fransız Lisesi Saint Joseph, önceki gün akşam MEB'in açıklamasıyla yeni talimat beklediklerini ve puanların yeniden hesaplanacağını duyurarak kayıt işlemlerini dondurdu. Dün öğle saatlerine kadar beklendikten sonra yeniden hesaplanan puanlar ile kayıtlar yapıldı. Okulun 11 öğrencilik açık kontenjanı yeniden yapılan hesaplamaların ardından tamamlandı.
Kolejler talimat bekliyor
VATAN'ın ulaştığı Robert Kolej yetkilileri, "MEB'in belirttiği kayıt dönemi içinde ve kurum yönetmeliği çerçevesinde tamamladık. Şu an için yapılabilecek bir şey yok" cevabını veriyor. Kontenjanını dolduran bir başka gözde yabancı okul olan Alman Lisesi yetkilileri ise, "Kayıtlar tamamlandı. Çocukların mağdur olduklarını biliyoruz. Bunun için MEB'ten gelecek talimatı bekliyoruz. MEB'in talimatıyla mağdur olan bu öğrenciler ek kontenjan açılabilir" diyor.
İLKER AKGÜNGÖR VATAN