Yeni Yönetici Atama Yönetmeliği Soru-Cevap

Bir süredir gündemi meşgul eden "Eğitim Kurumları Yönetici Atama ve Yer Değişikliği Yönetmeliği"nde yapılacak değişiklikler tamamlandı

MEB Yönetici Atama Yönetmeliği değişkliği hakkında çok şey yazıldı-çizildi.

Şu anda yönetmelik ile ilgili tüm hazırlıklar tamamlanmış durumda.

EN ÇOK KONUŞULAN KONU: ROTASYON

Rotasyon genişletilerek devam edecek.

MÜDÜRLER'DE ROTASYON SÜRESİ:5 YIL

Müdürlerde rotasyon süresinde herhangi bir değişiklik yok. 5 yıl olarak uygunmaya devam edilecek.

MÜDÜRBAŞYARDIMCISI VE MÜDÜRYARDIMCILARINDA: 8 YIL

Müdürbaşyardımcısı ve Müdür yardımcılarında süre 8 yıl olarak yer alacak.

NE ZAMAN ÇIKIYOR?

MEB yetkilileri tarafından çalışmalar tamamlanmış durumda. Hükümet değişikliği sebiyle yönetmelik yayınlanması bekletiliyor. Önümüzdeki hafta kurulması beklenen yeni hükümette yer alacak olan Milli Eğitim Bakanı kim olursa olsun yönetmeliğin hazırlanan taslak şeklinde onaylanarak yayınlanması bekleniyor.

Mevcut yönetmelikte Temmuz ayında 22. Madde kapsamında zorunlu yer değişiklikleri atamaları başlayacağından, yönetmeliğin 10 gün içerisinde yayınlanması bekleniyor.

ÇOK DEĞİŞİKLİK YOK

Basına yansıyan şekliyle taslağın çıkması bekleniyor. Yani;

Ödül ve cezalara puan (mevzuattan kalktı bunlar zaten) ortadan kalkıyor.

Yönetmeliğin 8. maddesinde yer alan "Yönetici olarak atanacaklarda aranacak özel şartlar" başlıklı bölümde kimlerin hangi eğitim kurumu yönetciliklerine atanacaklarını belirleyen maddede bazı genel ifadelerin yoruma mahal vermeyecek şekilde genişletilmesi amaçlanıyor.

Müdürbaşyardımcısı ve Müdür yardımcılarına 8 yıl olmak üzere uygulanması düşünülen rotasyon uygulaması getiriliyor.

YİBO'lara yapılacak atamaların doğrudan MEB tarafından yapılması planlanıyor.

Bunlar dışında kamuoyunda çok yazılıp-çizilen; rotasyonun kalkması, müdürlerde de 8 yıl olması, uzman öğretmenliğe verilen puanlarda düzenleme vs. konularda herhangi bir düzenleme beklenmiyor.

ANADOLU LİSELERİNDE DEĞİŞİKLİK YOK!

Anadolu Liseleri yöneticiliklerinde geriye dönüş yok. Yani bir ayrıcalık yok. Düz liselerle eşit statüde değerdirilecek.

 

Teoman YALÇIN / TurkiyeEgitim.Com Özel Haber

Sorularınızı yorum olarak eklemeniz durumunda cevaplanacaktır.

AÇIKLAMALAR:

> Yukarıdaki bilgiler YENİ BİLGİLERDİR. Bizim bilgilerimiz, bazı internet sitelerindeki bilgilerle çelişkiler olabilir. Yazdıklarımız, mutlaka bir bilgiye dayanmaktadır.  Biz yazdıklarımızın arkasındayız.

> Meslek liseleri yöneticilikleri ile ilgili mevcut durumdan farklı bir çalışma bulunmamaktadır. Kültür dersi branşlarında olan yöneticiler meslek liselerine müdür olarak atanamıyor.

> Kurucu müdürlük ile ilgili bir değişiklik yok.

> Ödüller (başarı belgesi vs.) taslakta yer almamaktadır.

> Yönetici olarak atanmak için gerekli çalışma süresi hesaplanırken, askerlik süresi hesaplamaya dahil edilmemektedir. Bu süre "ücretsiz izinli" olarak değerlendirilmektedir.

> Sözleşmeli öğretmen olarak görev yapıp, sonradan kadrolu atanan öğretmenler için, sözleşmeli öğretmenlerin kadroya geçirildikleri dikkate alındığında, bununla ilgili bir düzenleme getirilebilir. Ancak bu konuda herhangi bir bilgimiz bulunmamaktadır.

> Seçme sınavı ve konularında herhangi bir değişiklik bulunmamaktadır.

> 2009 yılı sınavı sonuçlarının yeniden değerlendirilmesi: Bu konuda bilindiği gibi MEB personel genel müdürlüğü valiliklere bir yazı yazarak topu illere atmıştı. İlgi yazıda, yeniden değerlendirme sonucunda atamaların yapılması gerektiği ifade ediliyordu.

Ancak bir çok il isteğe bağlı yöneticiliklerle ilgili takvim yaklaştığından bir atama işlemi yapmamıştır.

Temmuz ayı içerisinde rotasyon atamaları, Eylül-Ekim aylarında illerarası atamalar olacağından, sınav sonuçlarının yeniden değerlendirilmesi ile ilgili atamalar muhtemelen Ekim ayındaki yeni sınav sonuçlarının da katılarak ancak 2012 Ocak-Şubat döneminde yapılacaktır.

Az da olsa Eylül 2011 döneminde illerarası atamalar başlamadan da bu atamalar yapılabilir.

> Aynı okulda 20 -25 yıldır md yrd iken md baş yrd olanlar ne olacak?: Burada kadro ünvanı esas alınacak. Yani, müdür yardımcısı iken geçen süreler dahil edilmeyecek.

> Anadolu Liseleri : Bu konuda bakanlık atamaları durdurmuştu. Gerekçe olarak da danıştayın ilgili maddeyi iptal etmesini gösterdi. MEB yeni yönetmelik yayınlayacağından, iptal olayı eski yönetmelikle ilgili olduğu için bir sakınca görmemektedir. Bu durumda süreç kaldığı yerden işlemeye devam edecektir.

Burada temmuz ayının ilk veya ikinci haftasında yönetmeliğin çıkma ihtimalinin oldukça yüksek olduğu düşünüldüğünde, Anadolu Liselerine ayrı bir yönetici atama yapılması zor görülüyor. Çünkü temmuz-ağustos rotasyonla ilgili işlemlerle geçecektir. Belki eylül ayında sınava dayalı bir atama gerçekleşebilir. Bu olmazsa bakanlık sınava dayalı atamayı yeni sınav sonuçları ile birlikte değerlendirerek yapabilir. Bu konu belirsizliğini koruyor.

 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (29)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

MEB PERSONEL Haberleri