Yeni torba yasa tasarısı çalışanların yüzünü güldürecek. Prim günü şartına takılanlardan, Bağ-Kurlulara, işsizlerden çalışanlara kadar birçok kesime yeni düzenlemeler getirecek torba yasa tasarısında yok yok. İşte yeni torba yasa tasarısı...
225
Yaklaşık 20 milyon kişiyi ilgilendiren torba yasadan sonra, bir yenisi için daha düğmeye basıldı. Hayata geçen torba yasa gibi, yeni torba da yeni emeklilik müjdeleri içerecek.
325
Hazırlığı yapılan yeni torbada 2 kesime emeklilik yolunu açacak düzenlemelerin yer alması bekleniyor.
425
Prim günü şartına takılanlar ile emekli olabilmek için borç dondurmayı bekleyen Bağ- Kur'lulara yönelik düzenlemelerin tasarıda yer alacağına kesin gözüyle bakılıyor.
525
KARAR EKİM'DE Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamalar, bu konularda beklenti içinde olan kesimlerin umutlarını artırdı.
625
Bakan Çelik, torba yasaya koymak istedikleri bir konunun Bağ-Kur prim borcu olup da şu an sağlık hizmetlerinden yararlanamayan ve emekli olma şansı bulamayan kesimle ilgili olduğunu anımsatarak, "Bunların primlerinin silinmesi yani prim alacaklarımızın ortadan kaldırılması, hizmet sürelerinin de ortadan kaldırılması kaydıyla dondurulması diyebileceğimiz bir durum bazı sorunları çözecekti. Bu yasaya girmedi. Bunlar da Ekim'de tartışacağımız konular. Umarım uzlaşırız" demişti.
725
'Dondurma' önceki torbaya girmeyince üzülenler, bu sözlerle heyecanlandı.
825
Düzenleme yeni torbaya girerse, emeklilik için hizmet süresine ihtiyacı olmayan Bağ-Kur'lular borcunu ve borçlu olduğu döneme ait hizmeti donduracak. Böylece emekli olabilecek.
925
YAŞ KRİTERİ Emeklilik için yıl ve yaş şartlarını tamamlamış ama prim günü eksiği olanlarla ilgili de Bakan Çelik, "Bir kişi 60-65 yaşını doldurmuş, çalışma imkanı yok ama emekliliğine de belirli bir süre kalmış ise bu toplumumuzda sorun.
1025
Çare bulmamız gerekiyor. Konu masada tartışılıyor. Ama kurumlar arasında uzlaşı sağlanmadan olmaz" demişti. Prim günü şartına takılan 100 bine yakın kişi bulunuyor.
1125
Yapılacak yasal düzenleme ile belli bir yaşın üzerindekilere eksik primini borçlanma imkanı getirilmesi öngörülüyor. Böylece prim eksiği olanlara emeklilik kapısı açılacak.
1225
MAAŞ MÜJDESİ Hükümet düğmeye bastı: İşsizlik maaşı almak kolaylaşacak, süresi uzatılacak, tutarı da artacak. Prim gün sayısını doldurmayana da kolaylık sağlanacak...
1325
İşsizlik Sigortası Fonu'nun büyüklüğü 72 milyar lirayı geçti; hükümet, işsizlik sigortasından yararlanma koşullarının esnetilmesi, süresinin uzatılması için düğmeye bastı.
1425
Fon'un işlevi ve işsizlik maaşı uzun süreli işsizler için eğitim, yaş grubuna göre artırılacak.
1525
Prim koşulları esnetilerek daha fazla işsizin yararlanması sağlanacak. Özellikle üniversiteli genç işsizlere daha fazla ödenek ayrılacak.
1625
İŞ ARAYANA DANIŞMANLIK HİZMETİ İstihdam stratejisini güncelleyen hükümet, radikal adımlar atmaya hazırlanıyor. Fon'daki kaynağın önemli bölümünün işsizliği azaltmada kullanılması öngörülüyor.
1725
İş arayanlara etkin danışmanlık hizmetinin yanı sıra kendi işini kurmalarını destekleyen bir sistem kuruluyor.
1825
İşsizlik maaşından yararlanma koşulları güncelleniyor. Prim kadar, yaş ve eğitim gibi kriterler de dikkate alınacak.
1925
İşsizlik maaşından yararlanma koşulları güncelleniyor. Prim kadar, yaş ve eğitim gibi kriterler de dikkate alınacak.
2025
GENÇLERE AYRICALIK Bakanlık, primini doldurmayan gençler için de ayrıcalık tanımaya hazırlanıyor.
2125
Prim koşulları esnetilerek kademeli bir sistem oluşturulacak. İşsizlik ödeneği miktarının işsizlerin asgari düzeyde geçimlerini sağlayacak düzeyde olması gerektiğini belirten Çalışma Bakanı Faruk Çelik, "Bununla beraber çalışmamayı teşvik edecek düzeyde olmaması gerekiyor" dedi.
2225
MEVCUT SİSTEM NASIL? İşsizlik maaşı alınabilmesi için kişinin işten atılmadan önce 120 günü kesintisiz olmak üzere son 3 yıl içinde en az 600 gün prim ödemiş olması zorunluluğu bulunuyor.
2325
Kişi çalışırken maaşı ne kadar olursa olsun işsiz kaldığında eline geçen tutar brüt asgari ücretin yüzde 80'ini geçemiyor.
2425
400 BİN KİŞİYE EĞİTİM Türkiye İş Kurumu verilerine göre; işsizlik maaşı alanların büyük kısmı nitelik gerektirmeyen meslek mensubu ve 30 yaşından büyüklerden oluşuyor.
2525
Yüksek Planlama Kurulu'nda kabul edilen 2014-2023 Ulusal İstihdam Stratejisi kapsamında da yılda 400 bin kişinin işgücü yetiştirme kursuna alınması hedefleniyor.