Yeni sistemde kamuda en yüksek ücretleri kim alıyor?

En Yüksek Devlet Memuru olarak tanımlanmakta olan Başbakanlık Müsteşarı'nın yerini yeni sistemde Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı aldı. Kamuda yeni sistemde de Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanının en yüksek ücreti aldığını söyleyemeyiz.

2018 yılı ikinci altı aylık dönemde İdari İşler Başkanı ne kadar ücret alıyor?

Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı En Yüksek Devlet Memuru olarak tanımlanmakla birlikte kamuda en yüksek ücreti alamamaktadır. Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı'nın 2018 yılının ilk altı aylık dönemindeki altı aylık ortalama net ücreti asgari geçim ücreti hariç yaklaşık olarak 11 bin 676 TL'dir. Kamuda bu rakamdan daha fazla ücret alan çok sayıda personel bulunmaktadır. Bizim üzerinde durduğumuz unvan bilişim uzmanları olduğu için onların ücretlerini açıklayacağız.

Bilişim uzmanının ilk uygulaması hangi kurumda başladı?

Kamu kesiminde bilişim uzmanlarının öneminin artması ve bu hizmetlerin düşük ücretlerle yerine getirecek personel bulmadaki zorluklar yeni bir istihdam modeli getirilmesine zemin hazırlamıştır. İşte bu durum, yüksek ücretle bilişim uzmanı çalıştırmanın önünün açılmasına zemin hazırlamıştır.

Kamuda yüksek ücretle bilişim uzmanı istihdamı Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı'nda başlatılmıştır. Bilişim uzmanı istihdamına ilişkin düzenlemeye 5502 sayılı Kanun'un 28'inci maddesinde yer verilmiştir. Buna göre; Sosyal Güvenlik Kurumu'nda bilişim hizmetlerini yürütmek ve 80 kişiyi geçmemek üzere sözleşmeli olarak uzman personel çalıştırılabilecektir.

Bu şekilde çalıştırılacak olanlardan kurumca belirlenecek en fazla beş kişiye ödenecek ücret, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4'üncü maddesinin (B) bendine göre istihdam edilenlerin sözleşme ücreti tavanının beş katını, diğer beş kişiye dört katını, geri kalanlara ise üç katını geçemez ve bunlara bu fıkrada belirtilen ücret dışında herhangi bir ödeme yapılamaz. Bu personele ödenecek ücret ile sözleşme usül ve esasları Devlet Personel Başkanlığı ile Maliye Bakanlığı'nın görüşü alınarak Yönetim Kurulu'nca belirlenmektedir.

Bilişim uzmanının yaygınlaşması 375 sayılı KHK ile olmuştur

Bilişim uzmanının kamuda yaygınlaşması ise 375 sayılı KHK'nin ek 6'ncı maddesi ile yaygınlaşmıştır. Buna göre, 375 sayılı KHK'nin ek 6'ncı maddesinde; 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'nin 2'nci maddesi kapsamına giren kamu kurum ve kuruluşlarının merkez teşkilatları ile 5018 sayılı Kanun'a ekli (III) sayılı cedvelde sayılan düzenleyici ve denetleyici kurumların büyük ölçekli bilgi işlem birimlerinde, bilişim hizmetlerini yürütmek ve 30 kişiyi geçmemek üzere tam zamanlı, kısmi zamanlı veya kurumların bilişim projeleri ile sınırlı sözleşmeli olarak bilişim personeli çalıştırılabileceği ve bu şekilde çalıştırılacak olanlardan Kurumca teklif edilecek en fazla sekiz kişiye ödenecek ücretin 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4'üncü maddesinin (B) bendine göre istihdam edilenlerin sözleşme ücreti tavanının dört katını, diğer on kişiye üç katını, geri kalanlara ise iki katını geçemeyeceği belirtilmiştir.

Bu hüküm çerçevesinde çıkarılan Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Büyük Ölçekli Bilgi İşlem Birimlerinde Sözleşmeli Bilişim Personeli İstihdamına İlişkin Esas ve Usuller Hakkında Yönetmelik'te bilişim personeli olarak istihdam edilecek personelin alım süreci ve diğer hususlara yer verilmiştir. Dikkat edileceği üzere, hükmün yazılış şeklinin dahi 5502 sayılı Kanun'daki hükme göre şekillendiği görülecektir.

Bilişim personeline ödenecek ücret tutarı ne kadardır?

2018 yılında Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü'nce çıkarılan mali ve sosyal haklara ilişkin genelgede; Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar'ın 3'üncü maddesinin ikinci fıkrasında yer alan ücret tavanı 5.754,98 TL olarak belirlenmiştir. Bu Genelgede yer alan sözleşmeli personele ödenecek 5.754,98 TL ücret tavanına göre;

1-Bilişim personelinden tavan ücretin iki katını alacak personele brüt 11.509,96 TL ücret ödenecektir. Bu ücretin neti Temmuz-Aralık ayında 7.207 TL civarında olacaktır.

2- Bilişim personelinden tavan ücretin üç katını alacak personele brüt 17.264,94 TL ücret ödenecektir. Bu ücretin neti Temmuz ayında 10.957,84 TL civarında olacaktır. Vergi dilimindeki artışlar dikkate alındığında Aralık ayında 9.759 TL'ye düşecektir.

3-Bilişim personelinden tavan ücretin dört katını alacak personele brüt 23.020 TL ücret ödenecektir. Bu ücretin neti Temmuz ayında 14.530 TL civarında olacaktır. Vergi dilimindeki artışlar dikkate alındığında Aralık ayında 13.456 TL'ye düşecektir.

4- Bilişim personelinden tavan ücretin beş katını alacak personele brüt 28.775 TL ücret ödenecektir. Bu ücretin neti Temmuz - Aralık ayında 17.153 TL civarında olacaktır.

KİT genel müdürleri en yüksek devlet memurundan daha fazla ücret alıyor

Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı için "En Yüksek Devlet Memuru" ifadesi kullanılmaktadır. Buna ödenen gösterge ve ek gösterge tutarı olan 1500+8000 rakamı toplamının memur maaş katsayısı ile çarpımından oluşan tutara ise "En Yüksek Devlet Memuru Aylığı" ifadesi kullanılmaktadır. Ancak, kamuda ek göstergesi en yüksek kamu görevlisi İdari İşler Başkanı değil 9000 ek göstergeli Genelkurmay Başkanıdır.

Kamuda En Yüksek Devlet Memuru aylığını İdari İşler Başkanı alsa da en yüksek ücreti İdari İşler Başkanı alamamaktadır. Yeni düzenlemeyle KİT Genel Müdürlerinin ücreti İdari İşler Başkanı'nın aldığı ücretin oldukça üzerine çıkarılmıştır. KİT Genel Müdürlerinin Temmuz ayı için aldıkları ücret; 9.962 + 7.364 (Yönetim Kurulu Başkanlığı ücreti) = 17.326 TL'dir.

Bakan Yardımcıları ne kadar ücret alıyor?

3046 sayılı Kanun'un 21/A maddesine göre; Bakan yardımcılarına en yüksek devlet memuruna mali haklar kapsamında yapılan ödemelerin yüzde yüzellisi oranında aynı usul ve esaslar çerçevesinde aylık ücret ödenmektedir. Başbakanlık Müsteşarının ücretini düzenleyen 3056 sayılı Kanun yürürlükten kaldırılmış olsa da İdari İşler Başkanının ücretinin mülga 3056 sayılı Kanundaki düzenlemelere göre Başbakanlık Müsteşarına yapılan her türlü ödemeye göre belirleneceği ifade edilmiştir.

İdari İşler Başkanının 2018 yılının ilk altı aylık net ortalaması 11.676 TL olduğu düşünüldüğünde Bakan yardımcıları 2018 yılının ikinci altı aylık döneminde ortalama olarak 17.514 TL aylık net maaş alacaklardır.

Ahmet Ünlü - YeniŞafak

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri