Yeni sınav sisteminde başarı için ipuçları

Ortaöğretimde sekizinci sınıfların bu yıl ilk kez gireceği "Ortaöğretime Geçiş Ortak Sınavları"nın ilkine sayılı günler kaldı. Sınav stresiyle nasıl baş etmeli? İşte uzmanından tavsiyeler...

Eğitim - Öğretim yılı başında değiştirilen ve o dönemde çokça tartışmaya neden olan Ortaöğretime Geçiş Ortak Sınavları'nın ilk dönemine yaklaşık bir hafta kaldı. 28 - 29 Kasım tarihinde yapılacak testlerde binlerce öğrenci hayatlarının ilk önemli sınavı için ter dökecek. Peki, sınava son bir hafta kala nasıl çalışmak gerekiyor? Veliler çocuklarına destek olmak için neler yapmalı?

Koray Varol Akademi Kurucusu ve Eğitmen Koray Varol, sınavlara bir hafta kala ailelerin öğrencilerle bu konu hakkında konuşmasının ve onları bilgilendirmesinin bu süreçte büyük önem taşıdığının altını çiziyor. Okullar bilgilendirme yapmış olsa dahi ailenin yapacağı yönlendirmelerin daha önemli olduğunu anlatan Varol, "Sınavın şekli ve içeriği konusunda ebeveynlerin yapacağı bilgilendirmeler çocukların durumu daha iyi kavramasını sağlıyor. Sizlerin de bildiği gibi sınavlar bu sene 28 Kasım'da Türkçe, Matematik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi'nden, 29 Kasım'da ise; Fen ve Teknoloji, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ve yabancı dil derslerini kapsayacak şekilde düzenlenecek. Her branş için test usulü yirmişer soru çözecek öğrencilere her ders için 40 dk zaman tanınacak. Çocuklarımız, kendi okullarında ancak farklı eğitmenlerin gözetiminde sınav olacak. Okullarında, bildikleri bir ortamda sınava girmek öğrencilerin stresini bir nebze de olsa azaltacaktır. Bu durumun bir avantaj olduğunu ailelerin çocuklarına açıklaması çocukların güvenini daha da arttırır" dedi.

Test aralarına dikkat!

Sınavlarda yanlışların doğruları götürmemesinin mantıklı değerlendirildiği takdirde avantaj olduğunu anlatan Varol, "Öğrencilerin yapamadıkları soruları boş bırakıp daha sonra tekrar çözmeye çalışması önemlidir. Eğer cevabı bilmiyor ise muhtemel cevabı o zaman işaretlemesi gerektiğini ailelerin çocuklarına izah etmesi testteki doğru cevap oranını arttırır. Velilerin dikkat etmesi gereken diğer bir nokta ise sınav aralarındaki boş zaman dilimleri olmalıdır. Bu sürede arkadaşlarıyla cevapları karşılaştıran bir öğrenci, eğer hataları çok ise yaşadığı moral bozukluğu ile bir sonraki teste odaklanamayabilir. Bu nedenle sınav aralarında sadece dinlenmeye özen gösterilmelidir" dedi.

Velilerin son hafta öğrencilere 20'şer soruluk test çözdürmesi gerektiğini belirten Varol, "Anne ve babaların 40 dakikalık periyotlarda çocuklarına test üzerinden pratik yaptırması, sınav esnasında öğrencinin rahatlamasını sağlar. Ayrıca son hafta öğrenilen konuların tekrarının yapılması ve eksik kalan yerlerin hızlıca toparlanması da başarıyı arttırır. Denemelerin uygulanması sırasında 20 sorunun hepsinin işaretlenmesini sağlamak ama bu noktada yapabileceği her soruya gerekli özeni göstermesi gerektiğini anlatmak gerekir. Sınav döneminde motivasyon da çok etkilidir. Bu nedenle ebeveynlerin 'yapabilirsin, iyisin, sana güveniyorum' gibi cümleler kurması başarıya önemli katkı sağlayacaktır" dedi.

Sabah

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SINAVLAR Haberleri