Yeni Okuma Kültürü
Uzun yazıların anlamını yitirdiği zamanlardayız. Her ne kadar uzun yazı yazarı hakkında zihinsel doluluk anlamı ifade etse de, okunmamasından dolayı da anlamını yitirmiş oluyor. Yüksek hızla yaşanan bir çağdayız. Değer yargılarının bile çok çabuk değiştiğini görüyoruz. Hızlı gelişen bilim ve bilimin hızla değiştirdiği teknoloji söz konusu. Anında ve sürekli iletişim, beklemeden yaşanan ve hızla tüketilen istekler, duygular ve yaşamlar. Sosyal medya, facebook, Twetter ve diğer soayal medya da kısa ve özlü sözler ve mesajlar. 140 karakterle sınırlandırmaya çalıştığımız ifadeler...
Hepsi okuma kültürünü de değiştirdi. Çoğunluk uzun uzun betimlemelerle dolu yazıları, romanları okumaz oldu ve artık bunu anında yaşanılan dünyada zaman kaybı olduğunu değerlendiriyor. Bir romanda bir odanın tasvirini okurken geçirdiği zamana onlarca kişiyle onlarca fikir ve düşünce alışverişinde bulunduğu gerçeği onda zaman kaybı düşüncesiyle anlamsızlığa yol açıyor. Hızlılık koşuşturmaca içinde kitaplardaki bu yavaşlık ona sıkıcı geliyor...
Bilgisayarınız akıllı telefonu yanında kitap okumaya çalışıyor. Kitapta okuduğu bir bölümü sosyal medyada paylaşmak yada bir bilgiyi derinlemesine anlamak için internette dolaşmak da okuma sürecini olabildiğine uzatıyor. Bilgiye anında ulaşma ve anında iletişim yazıyı okuyup geçme şansını da ortadan kaldırmış oluyor. Çoklu çeldiriciler, uzunca bir süre yazıya yoğunlaşmaya izin vermiyor.
Belki de artık daha kısa, ancak farklı yerlerde farklı mekanlarda birbirini tamamlayan yazılar, başlayıp çabucak biten özlü romanlar.
Kısa kısa aforizmalar şeklinde köşe yazıları, çabuk biten ve beyin hücrelerimiz gibi bilgiden bilgiye koşan konudan konuya atlayarak bütünlüğü sağlamaya çalışan yazılar, hatta etkileşimli, interaktif ve online yazılar günümüzün dünyasının yeni yazın şekli olabilir.
Teknolojik gelişmelerin getirdiği yeni kültürden bağımsız hiç bir etkinlik bir anlam ifade etmeyecektir. içinde bulunulan çağın gerekleriyle yeniden şekillenmemiş çalışmalar nostaljiden öte geçemeyecektir. Okuma kültürü de bunlardan biridir. Üzerinde durulması ve düşünülmesi gereken bir konudur. Yeni okuma kültürü nedir? Nasıl olmalıdır? Okuma materyalleri nasıl geliştirilmelidir? Dolayısıyla teknolojik gelişmeler kabul edilmeli ve "yeni okuma kültürü" konusunda bu sorulara cevap aranmalıdır.
Dünün rüzgarıyla, bu gün değirmen dönmez...