Meclise sevk edilen torba kanunda memurların çalışma hayatını yakından ilgilendiren çok sayıda hüküm yer alıyor. Beklentilerin önemli bir bölümünü karşılamayan tasarıda 657sayılı devlet memurları kanunu açısından önemli değişikler var. İşte tasarıda memurların çalışma hayatını ilgilendiren önemli konu başlıkları:
223
UZMAN VE MÜFETTİŞ YARDIMCILIĞINA YENİ AYAR
Bakanlar Kurulunun Meclise sevk ettiği tasarıya göre uzman ve müfettiş yardımcılığı mesleğinde önemli değişiklikler yapılıyor. Uzman yardımcılığı 2 yıla indiriliyor, tez kalkıyor.
323
1- UZMAN YARDIMILIĞI SÜRESİ 2 YILA İNDİRİLİYOR
Tasarının birinci maddesine göre, daha önce 3 yıl olarak uygulanmakta olan uzman yardımcıllığı süresi 2 yıla indirilmektedir. Ayrıca bu düzenleme, müfettiş, denetçi, kontrolör, denetmen ve aktüer yardımcısı kadrolarında bulunanlar hakkında da uygulanacaktır
423
2- TEZ HAZIRLAMA ZORUNLULUĞU KALDIRLIYOR Ayrıca uzman yardımcılarının tez uzmanlığa atanabilmek için tez hazırlama zorunluluğu kaldırılmaktadır.
523
3- ÖZEL DURUMLAR HARİÇ YABANCI DİL ŞARTI ARANMAYACAK
Yapılan bir diğer düzenleme ise yabancı dil şartı aranmaması yönündedir. Sadece hizmet gerekleri dikkate alınarak ilgili tüzük veya yönetmeliklerinde düzenlenmek kaydıyla ihtiyaç duyulan diller ve düzeylerde yabancı dil şartı aranabilecektir.
623
4- ŞUAN ÇALIŞANLARIN DURUMU Şuan çalışmakta olan yardımcılar geçici hükümler uyarınca yeni hükümlere tabi olacak.
723
28 ŞUBAT ESKİ MEMURLARA DÖNÜŞ YOLU 28 Şubat 1997 tarihinden sonra verilen disiplin cezaları nedeniyle memuriyetten çıkarılanlardan, ilgili şartları taşıyanlar kamu kurum ve kuruluşlarında yeniden göreve atanabilecek; yeniden göreve alınmalarında bütçedeki kadro kısıtlamaları uygulanmayacak.
823
Tasarıyla, ilgili kanun kapsamında yürürlüğe KHK'lere ilişkin olarak, yetki kanunu kapsamına girmediği veya KHK'larla düzenleme yapılamayan alana girdiği gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'nce iptal edilen hükümler, yeniden düzenleniyor.
923
YÖNETİCİ KADROLARINA YAPILACAK ATAMALAR Tasarıyla, yönetici kadrolarına yapılacak atamalar düzenleniyor.
1023
Müdür ve daha üst unvanlı yönetici kadrolarından 1. 2. 3. 4. dereceli olanlarına atanmada, en az lisans düzeyinde yükseköğrenim mezunu olma ve kamu kurum ve kuruluşlarında en az beş yıl hizmetin bulunması; ek göstergesi 6 bin 400 ve daha yüksek tespit edilen yönetici kadrolarına atanmada en az lisans düzeyinde yükseköğrenim mezunu olma, kamu kurum ve kuruluşları ile özel kurumlarda veya serbest olarak en az 5 yıl hizmetinin bulunması şartı aranacak. Mevcut düzenlemede hizmet süresi 10 yıldı.
1123
Hizmet süresinin hesabında; milletvekilliğinde, belediye başkanlığında, belediye ve il genel meclisi üyeliğinde, fonlarda ve uluslararası kuruluşlarda fiilen çalışılan sürelerin toplamı dikkate alınacak. Ek göstergesi 6 bin 400 ve daha yüksek tespit edilen yönetici kadrolarına, sınav şartına tabi olmaksızın açıktan da atama yapılabilecek.
1223
Müdür ve daha üst unvanlı yönetici kadrolarına atanabilmek için öğrenim durumu ile toplam hizmet süresi dışında; belirli bir meslek mensubu, kariyer meslek mensubu ya da kurum meslek personeli olma, hakimlik ve savcılık mesleklerine ilişkin kadrolarda bulunmuş veya bulunuyor olma ile belirli kadro veya görevlerde belirli bir süreyle bulunmuş olma gibi özel şartlar aranmayacak. Bu şekilde atananlar, mali ve sosyal hak ve yardımlardan yararlanacak.
1323
KAMUYA DIŞARDAN YÖNETİCİ TRANSFERİNİN ÖNÜ AÇILDI
Hükümetin dün Meclis’e sunduğu yasa tasarısıyla özel sektörden kamuya genel müdür ve üst düzey memur atanmasının önü açılıyor. Dil bilme şartı kaldırılıyor.
1423
Hükümetin dün akşam saatlerinde Meclis’e sunduğu “Devlet Memurları Kanunu ve bazı kanun ve KHK’larda (Kamu Hükmünde Kararname) değişiklik yapan tasarısı, kamuya özel sektörden yönetici transfer edilebilmesine imkan tanıyor. İmar Kanunu’ndan BDDK personeline kadar çok sayıda konuda düzenleme yapan tasarı 9 Madde’den oluşuyor.
1523
Tasarıda üst düzey kamu yöneticilerine ilişkin düzenlemeler dikkat çekiyor. Buna göre ek göstergesi 6.400 ve daha üzeri olan genel müdür ve üstü memur kadrolarına açıktan atama yapılabilmesi sağlanıyor. Bu üst düzey kadrolar için ayrıca üniversite mezunu olma koşuluyla, özel sektörden de atama yapılabilecek. Böylece, kamu kurum ve kuruluşlarındaki yöneticiler özel sektörden devlete transfer yapılabilecek.
1623
YABANCI DİL ŞARTI KALKIYOR Tasarıyla, devlet memuriyetinde, o kurum özel olarak yönetmelikle belirlememişse, İngilizce ya da bir başka yabancı dil bilme şartı da kaldırılıyor.
1723
TARİH BİLEN DIŞİŞLERİNE Tasarıda Dışişleri Bakanlığı’nda meslek memuru olabilmek için aranan eğitim ve mezuniyet şartları değiştiriliyor. Buna göre, Dışişleri Bakanlığı’nda çalışabilmek için artık neredeyse herhangi bir üniversite mezunu olabilmek yeterli olacak. Tasarıdaki düzenlemeye göre, yurtdışındaki bir üniversitenin halkla ilişkiler ve tanıtım, psikoloji, tarih, sosyoloji bölümlerinden mezun olanların da Dışişleri’nde meslek mensubu olabilmesi sağlanıyor.
1823
ÖSYM ÇALIŞMAK İSTEYEN ÖĞRENCİYE İŞ VERECEK 15 Mayıs 2013'te Meclise sevk edilen Torba Kanun tasarısı ile ÖSYM'nin teşkilat kanununa aşağıdaki madde eklenmektedir.
1923
Bu madde gereğince, ÖSYM üniversite ve yüksekokul öğrencilerini, kısmi zamanlı olarak çalıştırabilecektir. Bunun usul ve esasları, kimlerin seçileceği, haftalık çalışma süreleri, yapılacak ücret ödemelerinin turarı daha sonra belirlenecektir. Kısmi zamanlı olarak çalıştırılacaklar işçi olarak kabul edilmeyecektir. Ödenen ücretten dolayı da burs veya kredileri kesilmeyecektir.
2023
SORULARI ÖSYM HAZIRLAMAYACAK, KOPYA ÇEKENE HAPİS CEZASI VERİLECEK 15 Mayıs 2013'te Meclise sevk edilen Torba Kanun tasarıya göre kopya çeken kişiler 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak. ÖSYM sorularını kimin hazırlayacağı artık belli değil. Sorular, komisyon tarafından hazırlanmayacak. ÖSYM Yönetim Kurulu, artık sınav komisyonları oluşturmayacak.
2123
ÖSYM SINAVLARININ SORU VE CEVAPLARI ARTIK YAYINLANMAYACAK! Meclise sevk edilen tasarıya göre, ÖSYM'nin yaptığı sınavlarda sorulan sorular bilgi edinme hakkı kapsamı dışına çıkarılmaktadır. Bu durum, ÖSYM'nin yasal düzenleme sonrasında soru ve cevapları yayınlamaması için başlangıç olarak görülmektedir.
2223
İLGİLİ MADDE ŞU ŞEKİLDEDİR: 9/10/2003 tarihli ve 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanununun 2 nci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir. “Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı tarafından uygulanan sınavlara ait soru ve cevaplar bu Kanun kapsamı dışındadır.”